CAMPANIA „MEDICUL DE GARDĂ”. Altă decizie-bombă: românii să plătească integral RMN-ul!

CAMPANIA „MEDICUL DE GARDĂ”. Altă decizie-bombă: românii să plătească integral RMN-ul!

Noua lege care reglementează sistemul de asigurări impune reguli care ar putea scumpi analizele. În plus, se vor trimite anual sau o dată la trei ani notificări pacienților adulți pentru a se prezenta la medicul de familie.

Românii care vor avea nevoie de analize scumpe, de genul Rezonanță Magnetică sau Computer Tomograf, s-ar putea să plătească mai mult din buzunar începând din acest an. În plus, cei care suferă de boli endocrinologice vor avea o analiză importantă gratuită, iar femeilor care au cancer de sân și au fost operate li se plătește o proteză externă o dată la trei ani.

Unde ar putea duce interzicerea coplății

„Avem vești proaste în ceea ce privește analizele mai complicate gen RMN sau CT, făcute în ambulatoriu (fără internare). Asta pentru că li se interzice furnizorilor să mai ceară coplată. Consecința, după părerea mea, va fi că mulți furnizori nu vor mai face deloc contract cu asigurările”, este de părere președintele Asociației pentru Protecția Pacientului, Vasile Barbu.

Așa că prețul investigației va fi achitat în totalitate de pacienți. Spre exemplu, în cazul unui RMN cranio-cerebral făcut în ambulatoriu, în acest moment, un pacient achită o coplată de 330 de lei (dacă are nevoie și de substanță de contrast), având trimitere de la un medic care are contract cu casa de asigurări. Fără trimitere, ar plăti 840 de lei, sumă care va fi cerută de furnizorii fără contract.

Cei care oferă servicii de acest tip spun că metoda va cerne ofertele și îi va scoate de pe piață pe cei care depind prea mult de contractele cu asigurările publice. „Sau îi pot face să își îmbunătățească calitatea serviciilor, intrând în concurență cu ceilalți furnizori. Centrul nostru este cerut și cu bani, și fără bani, nu vom avea probleme”, spune Robert Chițan, director de promovare-dezvoltare Gral Medical. Soluția ar putea oferi o șansă asigurărilor private de sănătate, care nu au însă cadrul legal pentru a funcționa. „Această diferență pe care o plătea pacientul ar putea să o acopere asigurarea privată. Poate că se urmărește și o standardizare a prețului, iar costurile analizelor vor scădea”, comentează și Marius Geantă, redactor- şef al publicației medicale Hipocrate.

O altă reglementare importantă vizează controalele obligatorii. Astfel, noul contract impune ca toate persoanele care nu prezintă semne de boală, cu vârsta între 18 și 39 ani, să vină la un control obligatoriu la medicul de familie o dată la 3 ani, unde se va completa o așa-numită riscogramă. Dacă prezintă un risc înalt de îmbolnăvire, consultațiile preventive se vor acorda anual.

Ministerul se gândește și la sancțiuni

Cei peste 40 ani sunt obligați să meargă la acest control anual. „Medicul de familie va trimite pacientului o notificare tip, elaborată de casa de asigurări. Așa am propus noi. La finalul acestei săptămâni, când ar trebui să fie gata și normele la Contractul- Cadru, vom ști exact formula aleasă. Noi nu vrem sancțiuni pentru cei care nu vin la aceste controale, de genul plătesc din buzunar dacă se îmbolnăvesc”, mai spune Vasile Barbu. Oficialii din Ministerul Sănătații spun însă că se gândesc să îi pună pe cei care nu vin la controale „să plătească în plus pentru anumite servicii medicale”.

Noi analize hormonale gratuite, fără homeopatie

Din acest an, vor fi acoperite prin asigurările publice și analize noi precum testosteronul, pe care pacienții îl plătesc în ambulatoriu cu 40-45 de lei. Investigația se recomandă și femeilor (dacă au ovare polichistice), dar și bărbaților (dacă sunt suspecți de cancer de prostată și nu numai).

Pacienții vor putea rămâne internați în spitale și pentru 12 ore, nu doar pentru 24 de ore. Aici este vorba mai ales de tratamentele făcute celor din secțiile de oncologie.

Nu se mai compensează fitoterapia și homeopatia, însă se plătește în continuare, prin sistemul public de asigurări, acupunctura. „Primele două nu au rezultate clare. Cei care doresc se pot acoperi prin asigurări private de sănătate”, explică motivele deciziei cei care au participat la discuțiile privind noul contract cadru.