Cadastrul din Cluj plătește 78.000 € chirie pentru două cocioabe

Cadastrul din Cluj plătește 78.000 € chirie pentru două cocioabe

În 2012 s-au alocat un milion de euro pentru o clădire modernă, dar banii au fost returnați la bugetul de stat, nefiind cheltuiți. Totuși, a fost ridicat un imobil modern, dar n-a fost finalizat

Oficiul Județean de Cadastru și Publicitate Imobiliară (OCPI) Cluj plătește, anual, o chirie de aproape 78.558 euro de euro, în condițiile în care nu are bani să finalizeze o clădire ultramodernă la care nu se mai lucrează de peste cinci ani.

În prezent, OCPI Cluj func ționează în două sedii, pentru care se plătește o chirie aproximativ 6.546 de euro pe lună. Imobilele în care funcționează cele două servicii importante ale OCPI Cluj, cel de Cadastru și cel de Carte Funciară, sunt improprii pentru o astfel de activitate. De exemplul, cele două barăci ale Serviciului de Cadastru au aparținut unei foste cooperative agricole de producție, în timp ce Serviciul de Carte Funciară funcționează într-un imobil, fost depozit de alimente.

Interesant este faptul că în curtea OCPI Cluj a fost construită o clădire modernă, cu patru etaje, la care lucrările au fost abandonate din 2010, din cauza crizei financiare.

S-au oprit la finisaje

Clădirea are 4.951 mp, iar licitația a fost câștigată de o firmă din Cluj- Napoca, pentru suma de 10,5 milioane de lei. Între timp, în anii 2008 și 2009 au fost semnate un număr de cinci acte adiționale care au crescut prețul cu alte 4, 7 milioane de lei, din cauza unor lucrări care nu au fost cuprinse în proiect. La momentul la care au fost oprite lucrările mai erau de executat doar finisaje interioare. În prezent, clădirea se află în paragină deoarece firma care trebuia să continue lucrările, Zicu Construct SRL, a solicitat la OCPI Cluj actualizarea prețurilor cu rata inflației. În anul 2012, Oficiul Național de Cadastru a alocat 5,7 milioane de lei pentru continuarea lucrărilor dar banii au fost returnați la bugetul de stat, nefiind cheltuiți, din cauza faptului că OCPI Cluj și Leontina Kovacs, șefa acestei instituții, au refuzat să actualizeze valoarea finală a clădirii cu indicele de inflație.

Perfectul spune că se implică

Prefectul județului Cluj, Gheorghe Vușcan, a sesizat situația la Ministerul Dezvoltării, pentru a debloca lucrările, deoarece la sediul Prefecturii Cluj sunt depuse anual sute de reclamații din partea instanțelor de judecată, a notarilor publici sau a diferitor persoane fizice. „Din aceste motive vă solicităm deblocarea fondurilor necesare deblocării și continuării lucrărilor. În acest fel nu ar mai fi nevoie de plata chiriei de 78.558 euro”, susține prefectul clujean.