Editura Evenimentul si Capital

Ca și Mareșalul Ion Antonescu, Traian Băsescu se iluziona crezînd că el controlează Sistemul | ROMANIA LUI CRISTOIU

Ion Cristoiu
Autor: | | 8 Comentarii | 7260 Vizualizari

După publicarea primului episod din Noi sîntem statul! i-am trimis lui Dan Andronic un e-mail în care-l felicitam pentru investigația de tip Seymour Hersh, despre abuzurile CIA, în urma căruia a apărut în New York Times din 22 decembrie 1974 articolul care a zguduit Agenția.

 Desigur, Presa noastră de azi nu e precum cea americană, şi nu pentru că i-ar lipsi curajul de a merge pînă la capăt cu investigaţiile, ci pentru că orice material în genul celor semnate de marii ziarişti americani rămîne fără efect în plan real dacă nu e rodul unei puneri la cale. Chiar dacă influenţa serialului semnat de Dan Andronic e minimă în România faţă de cea a unor astfel de dezvăluiri în presa americană, totuşi, postura lui de model de presă de investigaţie pentru tinerii jurnalişti, tentaţi de publicistica de tip copy paste nu poate fi negată. Ce vrea să demonstreze serialul?

Că în timpul regimului Traian Băsescu în România zisă şi democratică s-a creat o frăţie banditească între generali, procurori, judecători, politicieni şi jurnalişti care, la un moment dat, au ajuns să se creadă şi nu întru totul fals că ei sînt Statul.

O putem fixa drept un fel de Juntă care a condus și conduce din umbră România, în timp ce la lumină au loc alegeri parlamentare și prezidențiale, ședințe de Guvern și de Parlament, campanii de presă și manifestări de stradă de tipul celor angajate de sovietele de muncitori, soldați și țărani, inițiate de bolșevici între februarie – octombrie 1917 ca forțe paralele la Dumă, în care Lenin nu avea nici o influență.

Dezvăluirile lui Dan Andronic se înscriu sub semnul unui proces spectaculos de după încheierea mandatului lui Traian Băsescu, unic în felul său în istoria democraţiei din România:

Demontarea unui Sistem din interior la scurt timp după încheierea unui regim. La acest Proces au contribuit confesiunile Elenei Udrea, cea care a dat tonul, apariţiile tv ale Alinei Bica, serialul lui Sebastian Ghiţă.

Scris la rece, fără emoţii, în stil american, serialul e pentru Istoricul clipei care e jurnalistul, dar şi pentru Istoricul propriu zis, un document peste care nu poate trece nici o iscodire a uneia dintre cele mai interesante perioade din postdembrism, lesne de definit drept Epoca Băsescu prin întindere şi prefaceri: Cei zece ani de mandat al actualului preşedinte al PMP.

Serialul se ocupă de reuniunile de socializare ale celor care se pretindeau a fi Statul: meciuri de tenis, petreceri cu prilejul unor zile de naștere. Din cînd în cînd, părăsind relatarea de investigator, Dan Andronic îşi permite unele consideraţii despre rolul acestor formule de destindere în dinamica faptelor şi evenimentelor din ultimii 12 ani. El ne atrage atenţia că Ziua lui Florian Coldea, principalul motiv pentru reuniunile la partide de tenis, urmate de o petrecere de tip nomenklaturist, era un moment în care se întîlneau foştii, prezenţii şi viitorii penali.

Pe site-ul inPolitics.ro, Bogdan Iacob s-a arătat curios față de o scenă descrisă de Dan Andronic cu răceală de jurnalist, deşi un scriitor comic ar fi tresărit la hazul involuntar al momentului: „Ziua lui Coldea. K2. Laura Codruţa Kovesi, şefa DNA, avea mîna în ghips. Canapeaua din stînga, cum treci de holul de intrare, în sala principală. Acolo au stat cîteva zeci de minute Liviu Dragnea şi şefa DNA. Din cînd în cînd el îi atingea ghipsul.

Ne mutăm în sala principală. Acolo se afla şi Sebastian Ghiţă. Tocmai dăduse un interviu la EvZ. Kovesi, ghidușă sau supărată, îl ameninţă pe deputatul PSD cu mîna în ghips.”

Bogdan Iacob s-a documentat şi a descoperit că scena a avut loc pe 21 septembrie 2014: „Respectiva zi se plasa cam la o săptămînă şi jumătate de la începerea campaniei prezidenţiale, cu marii favoriţi Victor Ponta şi Klaus Iohannis.

La acea vreme, Liviu Dragnea era şeful campaniei lui Victor Ponta.”

La alegerile prezidenţiale, candidatul lui Liviu Dragnea a pierdut la scor. Să fie chiar o întîmplare ?

Mai ales că după eşecul de proporţii (să pierzi la scor în al doilea tur, după ce în primul ai obţinut mai mult cu 10% decît adversarul şi să pierzi printr-o diversiune la care Victor Ponta a contribuit masiv presupune responsabilitatea în primul rînd a lui Liviu Dragnea), şeful de campanie n-a suflat un cuvînt despre cauzele dezastrului. Cum n-a suflat un cuvînt nici despre bătălia dusă de el pentru a-l face pe ezitantul Victor Ponta să candideze, ştiind că indiferent de rezultat, el, Liviu Dragnea va fi preşedintele PSD. Ziua lui Florian Coldea nu era singurul prilej de socializare a membrilor Juntei Noi suntem statul!

Pe cristoiublog.ro de sîmbătă, 10 septembrie 2016, publicam sub titlul Codruţa Kovesi şi-a executat pe mai toţi foştii colegi din instituţiile de forţă. Au mai rămas cîţiva în picioare. Cine va urma? un comentariu la o fotografie de grup făcută în noiembrie 2014 după o reuniune a principalilor şefi ai instituţiilor de forţă şi înaintea petrecerii de rigoare, din care reiau acum un fragment pe care serialul lui Dan Andronic îl pune într-o lumină aparte:

„Era acum doi ani.

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Opinii EVZ

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate