Bucureștenii ar putea suporta o datorie de 125 de milioane de lei

Bucureștenii ar putea suporta o datorie de 125 de milioane de lei

Aleșii generali ai Capitalei au votat transformarea RADET-ului în societate comercială, urmând să se discute delegarea serviciului de furnizarea a căldurii și a apei calde în sistemul centralizat al orașului. Bucureștenii s-ar putea alege cu o datorie de 125 de milioane de lei, dacă transformarea Regiei și unirea ei cu ELCEN nu va fi bine gestionată de mai marii Capitalei.

Potrivit alesului general al Capitalei, Cornel Pieptea, implementarea memorandumului “Realizarea serviciilor publice de alimentare cu energie termică prin sistem de alimentare centralizată cu energie termică integrat (SACET) în Municipiul București și Municipiul Constanța ”, adoptat de Guvernul României în data de 27 martie 2013, generează costuri mai mari pentru bucurești cu fiecare lună care trece.

“Prima etapă în implementarea memorandumului, aflată în responsabilitatea Ministerului Economiei prin Departamentul pentru Energie, o constituie “divizarea parțial asimetrică” a Electrocentrale București S.A. (ELCEN) prin constituirea a încă două noi societății comerciale: Electrocentrale Constanța S.A. și Electrocentrale Titan S.A., proces aflat în curs de realizare”, a explicat acesta  pe blogul lui.

Noua societate comercială ELCEN București va fi deținută integral de statul român, acțiunile acesteia urmând a fi transferate municipiului București. Prin procesul de divizare parțial asimetrică, fiecare societate dobândește o parte din activul și pasivul societății inițiale, devenind creditoare, respectiv debitoare față de alte entități, preluând și asumându-și toate obligațiile acesteia, inclusiv datoriile financiare.

Cert este că, în prezent, pentru a asigura finanțarea achiziționării de combustibil tehnologic necesar funcționării centralelor din București și Constanța, societatea inițială Electrocentrale București S.A. (ELCEN) a contractat mai multe credite în valoare totală de 550.000.000 lei, după cum urmează:

Data contractării

Termen

Valoare contract

Contractant

19Feb 2014

17Feb 2017

200.000.000 lei

Alpha Bank România S.A.

27Apr 2011

05Feb 2016

150.000.000 lei

CEC Bank S.A.

29Mar 2012

28Mar 2017

150.000.000 lei

CEC Bank S.A.

27Mar 2013

27Mar 2017

50.000.000 lei

BRD Groupe Societe Generale

“Conform procesului de divizare, aprobat de Consiliul de Administrație al ELCEN în data de 21 mai 2014, o parte din credite, în valoare de 400.000.000 lei, este preluată de către noua societate Electrocentrale București S.A., restul de 50.000.000 lei urmând a fi preluat de către Electrocentrale Constanța S.A. Decizia a fost justificată prin ponderea necesarului de finanțare pentru cumpărarea combustibilului tehnologic în acord cu nevoile fiecărei entități și părea echitabilă pentru administrațiile și locuitorii ambelor orașe”, a mai explicat Pieptea.

Bucureștenii  au obținut o datorie de 50 de milioane de lei

Ulterior, Consiliul de Administrație și Adunarea Generală a Acționarilor ale societății Electrocentrale București S.A. (ELCEN) a luat o decizie surprinzătoare prin care creditul de 50.000.000 lei a fost transferat de la Electrocentrale Constanța S.A. la Electrocentrale București S.A. fără nici o compensație. Practic bucureștenii au “obținut” o datorie de 50 de milioane de lei.

Conform aceluiași memorandum, societatea Electrocentrale București S.A. va fi deținută în procent de 100% de către statul român, iar acțiunile acesteia vor fi transferate integral în proprietatea municipiului București, a mai precizat alesul general.

“Ca urmare a divizării asimetrice, societatea Electrocentrale București S.A. este deținută în procent de 97.51% de Ministerul Economiei, prin intermediul Departamentului pentru Energie, respectiv un procent de 2.49% din acțiuni fiind în proprietatea Societății Naționale de Gaze Naturale ROMGAZ S.A”, a explicat consilierul liberal.

Pieptea: Mai vine o datorie de 75 de milioane de lei

Pentru a respecta memorandumul aprobat de guvern, Ministerul Economiei este obligat să răscumpere acțiunile ROMGAZ S.A. astfel încât să poată transfera către municipalitatea Bucureștiului procentul de 100% din acțiunile Electrocentrale București S.A.

Întrucât acest demers nu apare în acțiunile guvernului, municipiul Bucuresti va trebui să finanțeze și această operatiune. Practic bucureștenii vor mai “obține” o altă datorie de aproximativ 75 de milioane de lei.

„Conform legii, “data înmatriculării la Registrul Comerțului a ultimei dintre societățile beneficiare, este data de la care divizarea produce efecte juridice. Așadar, din punct de vedere juridic, procesul de divizare nu este încheiat”, a explicat Pieptea.

Liberalii din Consiliul General al Capitalei au precizat că, întrucât, în proiectul de hotărâre de solicitare a acțiunilor ELCEN nu există nici măcar o clauză suspensivă, ei vor propune amendarea proiectului de hotărare de azi astfel încât solicitarea către Guvernul României să facă referire doar la noua societate, Electrocentrale București S.A., excluzând Electrocentrale Constanța S.A. și Electrocentrale Titan S.A.

Pe scurt și lăsând la o parte aspectele tehnico-procedurale, graba cu care se desfășoară procesul de implementare a memorandumului aduce bucureștenilor costuri mai mari cu peste 125 de milioane de lei decât ar fi justificat.

Lipsa dezbaterilor reale pe această temă, pune Consiliul General al Municipiului București într-o situație ingrată: votează proiectul privind solicitarea adresată guvernului de a transfera Electrocentrale București S.A. (ELCEN) în proprietatea Bucureștiului, indiferent de costuri și fără a consulta situațiile financiare/patrimoniale/de personal ale ELCEN, sau amână decizia până când vor fi prezentate toate dovezile privind raționalitatea economică a demersului?

Tocmai pentru că acest demers este extrem de important pentru bucureșteni, voi cere clarificări, iar dacă acestea nu vor fi acceptabile voi propune, pe cale de consecință, amendarea proiectului de hotărâre.

Consilieri generali aparținând Partidului Național Liberal vor susține prin vot proiectul de hotarâre doar dacă forma finală va fi în avantajul locuitorilor din Capitală.