Consilier al guvernatorului: BNR ar trebui să se retragă din comisia româno-rusă privind Tezaurul

Consilier al guvernatorului: BNR ar trebui să se retragă din comisia româno-rusă privind Tezaurul

Dr. Cristian Păunescu a spus că partea rusă a recunoscut depunerea Tezaurului BNR, așa că rolul Băncii Naționale în comisie s-a încheiat

Ieri, a avut loc un eveniment important în lunga și tumultuoasa istorie a încercărilor României de a recupera Tezaurul BNR, depus în timpul primului război mondial în Rusia. Dr Cristian Păunescu, consilier al guvernatorului BNR, a spus că e momentul ca Banca Națională să se retragă din comisia bilaterală româno-rusă. Ar părea că BNR abandonează „lupta”, dar nu e așa, consilierul de fapt anunțând că partea rusă a recunoscut deja depunerea tezaurului și că rolul BNR în această comisie s-a încheiat.

După 10 ani

Ministerul Afacerilor Externe anunța în primăvară: „Comisia comună româno- rusă pentru studierea problemelor izvorâte din istoria relațiilor bilaterale, inclusiv problema Tezaurului, s-a reunit la Sinaia în zilele de 25 și 26 martie, după o pauză de 10 ani, lucrările sale desfășurându-se într-o atmosferă „deschisă și constructivă. Părțile au continuat schimbul de opinii privind diferite aspecte referitoare la Tezaurul României, inclusiv la valorile Băncii Naționale a României depuse la Moscova în timpul Primului Război Mondial, precum și la restituirile din 1935 și din 1956 de către Uniunea Sovietică ale unor părți din valorile românești”.

Ne puteți urmări și pe Google News

După 100 de ani

Luni, la Muzeul Național de Istorie a României, s-a desfășurat seminarul „Tezaurul României la Moscova. 100 de ani mai târziu”. Membru al comisiei bilaterale, din partea BNR, dr. Cristian Păunescu a spus: ” Comisia a acționat și a făcut tot ce a putut la nivelul ei ca să se continue discuțiile. Era mai bine fără comisie? Eu zic că e mai bine cu comisie. E deja o punte de legătură, cât de mică, ce îți oferă acest contact. Partea rusă, într- un protocol, spune la un moment dat: «Partea rusă recunoaște că BNR și-a depus Tezaurul la Moscova... și rămâne ca sarcină a părții ruse să caute documente care să ateste acest lucru». Deci, ei, întrun fel, recunosc protocoalele semnate.”

„Pentru noi, Banca Națională, vă spun că e momentul să ne retragem din Comisie. În sensul că noi am predat Comisiei tot ce aveam de bunurile Băncii Naționale și nu avem ce să mai arătăm și să mai demonstrăm”, a adăugat consilierul, citat de Agerpres.