Editura Evenimentul si Capital

BILANȚUL DNA. Kovesi: Dacă s-ar aduna banii confiscați prin hotărâri judecătorești definitive, s-ar plăti salariile tuturor medicilor din România. Ponta: Trebuie să combatem evaziunea fiscală

Laura Codruţa Kovesi
Autor: | | 72 Comentarii | 2917 Vizualizari

Laura Codruţa Kovesi, procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, a prezentat astăzi bilanţul activităţii instituţiei pe anul 2014. La bilanţ au fost prezenţi preşedintele Klaus Iohannis, premierul Victor Ponta şi directorul interimar al SRI, Florian Coldea. "Dacă s-ar aduna banii confiscați prin hotărâri judecătorești definitive, s-ar plăti salariile tuturor medicilor din România", a fost una dintre declaraţiile şefei DNA. Premierul Victor Ponta a felicita DNA pentru rezultatele obţinute în 2014 şi a asigurat că Guvernul va continua să sprijine activitatea acestei instituţii.

UPDATE 2. Victor Ponta:

 • Vă felicit şi vă invidiez pentru independenţa şi rezultatele pe care le-aţi avut în 2014. 
 • Vă asigur de faptul că stabilitatea legislativă care a existat în ultimii ani şi colaborarea între Guvern, ca iniţiator al modificărilor legislative, şi CSM, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi Ministerul Public va rămâne şi în 2015 şi în anii care urmează
 • Mă alătur celor care spuneau că în 2014 au intrat în vigoare noile Coduri. Nu a fost perturbată activitatea Justiției, ci dimpotrivă.
 • I-am cerut ministrului de Finanţe, domnul Vâlcov, să îmi trimită situaţia cu alocările prevăzute în buget pentru DNA în ultimii 5 ani: în 2011 - 67 de milioane, în 2012 - 70 de milioane, 2013 - 78 de milioane, 2014 - 81 de milioane, 2015 - 99 de milioane.
 • Nu e înţelept din partea mea să fac aceste cifre publice, pentru că multe alte instituţii vor spune că ei nu au avut această creştere constantă, însă cred că este o creştere necesară. E valabil acest lucru şi pentru celelalte instituţii, nu doar pentru DNA - şi DIICOT, Înalta Curte, CSM.
 • Ştiu fiecare instituţie în parte câte necesităţi legate de sedii moderne, de salarizarea personalului auxiliar în mod special, de numărul de posturi. Cu siguranţă nu tot ceea ce se cere, dar în mare parte, după cum ştiţi foarte bine, am realizat
 • Aş dori să vă rog şi să vă cer sprijinul pentru a lucra împreună în viitor pentru o clarificare a legislaţiei şi practicii româneşti în ceea ce în acest moment văd că este pasul următor, şi anume clarificarea şi departajarea foarte clară între legalitate şi oportunitate.
 • Cred că dumneavoastră trebuie să sancţionaţi - şi o faceţi deja cu toată asprimea - faptele de încălcare a legii. În acelaşi timp însă, oportunitatea unor decizii în administraţia publică a demnitarilor trebuie să fie sancţionată de către electorat.
 • Există foarte multe blocaje, voite sau nevoite, provocate în cadrul administraţiei publice de această confuzie, uneori voită, alteori nevoită între legalitate şi oportunitate
 • Este necesar să continuăm efortul de combatere al evaziunii fiscale, altfel nu avem bani pentru instituțiile publice.
 • Bugetul de stat are de recuperat zece miliarde de euro.
 • Vreau să vă rog să ne sprijiniți. De multe ori, se întâmplă, ca din insolvență se trece în evaziune fiscală și, uneori, acest lucru se face și cu spriijinul magistraților.
 • Felicitări pentru anchetarea magistraților corupți

UPDATE 1.  Laura Kovesi: În medie, un procuror DNA a făcut urmărire penală în 105 cauze în același timp. Anul trecut au fost făcute 317 rechizitorii întocmite anul trecut. 1800 inculpați trimiși în judecată, numărul lor s-a dublat. Peste 1130 de inculpati au fost condamnați definitiv. Procentul de achitări a fost de 9 %, sub media europeană.

- Peste 700 cauze pe achiziții publice. Există cazuri în care atribuirea fiecărui contract este condiționarea unei sume de bani. Numărul sesizărilor din partea autorităților de control a scăzut în 2014.

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Justiţie

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro
Loading...

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate