Editura Evenimentul si Capital

Biblioteca Naţională organizează o EXPOZIŢIE cu cărţile SAVANŢILOR din închisori. Intrarea este liberă

Biblioteca Naţională
Autor: | | 1 Comentarii | 863 Vizualizari

În perioada 4 februarie – 31 martie 2016, Biblioteca Naţională propune publicului expoziţia „Cărţi cu răspundere limitată”: lucrări publicate în detenție în perioada 2010-2015, în care vor fi prezentate câteva zeci de titluri din această categorie, aflate în colecțiile sale.

Expoziţia va găzdui peste 180 de autori, 70 de edituri (din Alba Iulia, Arad, Bacău, Braşov, Bucureşti, Cluj-Napoca, Craiova, Constanţa, Deva, Galați, Iaşi, Petroşani, Ploieşti, Râmnicu Vâlcea, Sibiu, Timişoara, Târgovişte, Târgu Jiu) şi 80 de cărţi care se află în custodia instituţiei. Expoziţia poate fi văzută la Biblioteca Naţională a României în perioada 4 februarie – 31 martie 2016, “în spaţiile Buzunarul UNU şi Buzunarul DOI (parter, aripa B-dul Mircea Vodă), luni, miercuri, vineri – între orele 08.00-18.00, marţi, joi – între orele 08.00-20.00. Intrarea este liberă”, se arată pe pagina de internet a Bibliotecii Naţionale.

În curs de prelucrare

Conform legislaţiei, biblioteca are menirea de a colecta și a comunica tot ceea ce compune producție editorială românească, de la înregistrarea intențiilor de publicare, până la completarea Depozitului Legal cu exemplarele aferente fiecărei apariții și la regăsirea titlurilor (a descrierilor bibliografice) în Bibliografia Națională.

Din lista completă de lucrări științifice publicate în detenție în perioada 2010-2015, comunicată de Administraţia Naţională a Penitenciarelor, la solicitarea Ministerului Justiţiei, la finalul anului 2015, Biblioteca Naţională a României deţine în prezent aproximativ o treime. Doar 80 dintre aceste titluri sunt însă accesibile, restul (dintre cele publicate în special în 2014 şi 2015) fiind în curs de prelucrare.

Din acest motiv, “Biblioteca Naţională, prin intermediul Serviciului Depozit Legal, trimite către instituțiile editoare atenționări referitoare la respectarea Legii privind Depozitul Legal de documente nr. 111/1995, republicată (obligația de a depune numărul de exemplare prevăzut prin lege).

Rolul bibliotecii

Orice intenție de publicare (și cu atât mai mult orice materializare a acestei intenții) este, din punct de vedere documentar, importantă, Biblioteca Națională neavând menirea de a emite judecăți de valoare asupra conținutului ori asupra aspectului grafic al lucrărilor, ci aceea de a oferi o imagine exhaustivă asupra producției editate la nivel național. Este o instituție care trebuie să adune tot ceea ce se editează pe teritoriul unei țări”, se arată în anunţul postat pe site-ul instituţiei.

Fotografia martor

Loading...
Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Justiţie

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate