Băsescu: Autonomia pe criterii etnice nu poate exista. Proba că nu acceptăm un astfel de concept e că România a refuzat să recunoască Kosovo

Băsescu: Autonomia pe criterii etnice nu poate exista. Proba că nu acceptăm un astfel de concept e că România a refuzat să recunoască Kosovo

Fostul preşedinte al României, Traian Băsescu, a declarat, azi, la Izvoru Mureşului, că autonomia pe criterii etnice "nu poate exista", iar proba că România nu acceptă un astfel de concept este refuzul de a recunoaşte Kosovo "în pofida poziţiei tuturor marilor noştri aliaţi".

"Autonomia pe criterii etnice nu poate exista. Nu există un astfel de concept acceptabil pentru statul român. Şi proba că România nu acceptă un astfel de concept este că România, în pofida poziţiei tuturor marilor noştri aliaţi, a refuzat să recunoască Kosovo. Exact din acest motiv. Şi credeţi-mă că nu e comod să-şi menţii poziţia când aliaţii tăi sunt SUA, Germania, Franţa, Italia şi multe alte state mari. Interesul naţional prevalează în faţa prieteniilor şi a alianţelor, iar noi am făcut un efort de explicare pentru că aici n-am lovi numai în interesul nostru naţional, am lovi şi în interesele transnistrene. Deocamdată, poziţia oficială a Chişinăului este că nu se poate acorda autonomie pe criterii etnice. Ce s-ar întâmpla la Taraclia, la Comrad, în alte mici insuliţe populate de minorităţi în Republica Moldova? Republica Moldova este un stat mic, cu o forţă limitată. Nu putem tocmai noi, România, să creăm premise politice, de a se genera autonomii pe criterii etnice în Republica Moldova. Cu atât mai puţin în România", a susţinut Traian Băsescu, în cadrul lucrărilor Universităţii de Vară de la Izvoru Mureşului, citat de Agerpres.

Referitor la declaraţiile făcute de fostul şef al statului în urmă cu doi ani, tot la Izvoru Mureşului, când a spus că România trebuie să-şi asume leadership-ul punerii la punct a Budapestei, Traian Băsescu a spus că, la nivel oficial, nu mai există declaraţii "agresive şi indecente pentru relaţia dintre două state membre UE", problema fiind lăsată, oficial sau nu, în seama extremiştilor maghiari, din România sau din Ungaria.

"N-aş putea spune că, în momentul de faţă, Ungaria are o politică oficială agresivă. Singurul lucru care mai trebuie clarificat şi trebuie scos din vocabularul oficial maghiar este cel legat de autonomia Ţinutului Secuiesc. Eu cred că noi nu umblăm cu degetul pe harta Ungariei. Pentru că am putea umbla de la frontieră până la Tisa, dar suntem decenţi şi bine crescuţi. Şi atunci o să-i invităm scris să nu ne mai spună cum să ne organizăm regiunile şi cât de autonome să fie. (...) Deci, problema este de tupeu şi nu văd, în modul cel mai serios, dacă o vor ţine pe a lor cu autonomia Ţinutului Secuiesc, nu văd de ce nu am vorbi de autonomia teritoriului dintre frontieră şi Tisa. La contrapartidă", a spus Traian Băsescu.

Legat de faptul că judeţele Harghita şi Covasna nu sunt dezvoltate din punct de vedere economic, fostul şef al statului a spus că acest lucru are legătură cu faptul că administraţiile locale au aprobat, o vreme, instalarea firmelor maghiare, "crezând că maghiarii au bani şi îi scot şi pe urechi şi pe nas şi vin să-i aducă aici", au blocat alţi investitori care nu au fost maghiari şi au creat politic incertitudine prin "această continuă afirmare a autonomiei teritoriale", motiv pentru care firmele s-au oprit la frontiera celor două judeţe.

"Steagul autonomiei este unul care îi face reticenţi pe investitori. De ce să vină până aici, unde pot avea probleme etnice, şi să nu se oprească la Sibiu, la Braşov. Deci, acesta este motivul pentru care cele două judeţe rămân în urmă", a declarat Băsescu.

Fostul preşedinte a mai spus că guvernul central a făcut eforturi "remarcabile" pentru dezvoltarea infrastructurii în zonă, dar partenerii Guvernului trebuie să fie administraţiile locale, care trebuie să termine cu lozinca autonomiei teritoriale - una "fără conţinut, care doar incită, dar, din punct de vedere economic, alungă investitorii".

În opinia fostului şeful al statului, dacă etnicii maghiari vor renunţa la conceptul de autonomie, în câţiva ani va creşte numărul investiţiilor din Harghita şi Covasna. Întrebat despre lipsa finanţării pentru asociaţiile românilor din Harghita, Covasna şi Mureş, Traian Băsescu a spus că trebuie să se găsească o soluţie, iar acest lucru nu a funcţionat până acum întrucât la Bucureşti nu s-a acceptat ideea că românii sunt minoritari pe teritoriul României, şi a avansat ideea folosirii termenului de "inferior numeric".

"Trebuie să găsesc formule de finanţare şi a fundaţiilor româneşti din Harghita şi Covasna. Recunosc că, iată, e aproape un an de când mi-am terminat mandatul, dar nu am reuşit să conving spectrul politic că ar trebui să generăm finanţări pentru minoritarii români, pentru că termenul folosit la Bucureşti este că nu putem accepta ideea că românii sunt minoritari în România. Dar iată o formulă - inferior numeric, care ar putea fi utilizată şi găsită o formulă de finanţare", a conchis fostul şef al statului, potrivit Agerpres.

 

Ne puteți urmări și pe Google News