Avantajele și dezavantajele dietei fără gluten

Avantajele și dezavantajele dietei fără gluten

Dieta fără gluten, adică fără cereale, pâine, paste, produse de patiserie, supe instant și conserve, ajută la pierderea kilogramelor în plus, limitând foarte mult opțiunile alimentare. Principalul avantaj este că dispar din dieta zilnică alimentele procesate, însă dezavantajele sunt posibilele carențe de vitamine și tentația alimentelor bogate în grăsimi și calorii.

Acum zece ani, aproape nimeni nu știa ce înseamnă gluten. Astăzi, dietele fără gluten („gluten-free”) sunt în mare vogă în America, iar moda lor începe să câștige teren și la noi în țară. O astfel de dietă crește nivelul de energie, topește colăceii de grăsime de pe abdomen și combate balonarea. Imunitatea intoleranților la gluten reacționează violent Glutenul este o proteină care se găsește în boabele de grâu, orz și secară și dă consistență pâinii, supelor și sosurilor. Pe cât este de gustos, pe atât este de „păcătos” în cazul bolnavilor care suferă de celiachie (boala celiacă sau intoleranța la glucoză). Organismul acestora este capabil să recunoască chiar și o cantitate neglijabilă de gluten și să declanșeze atacul sistemului imunitar. Această reacție sfârșește însă prin leziuni la nivelul intestinului subțire, deficiențe nutritive și alte afecțiuni gastrice, care, netratate, pot duce la cancer de stomac, infertilitate sau osteoporoză. Considerată odată o boală rară, ultimele studii au arătat că incidența bolii este în creștere. Unul din 130 de americani suferă de intoleranță la gluten. Intoleranța la gluten nu este singura afecțiune declanșată de această proteină, ci, mai nou, sensibilitatea la gluten, care nu are nicio legătură cu boala celiacă și sistemul imunitar. Sensibilitatea la gluten are simptome asemănătoare celiachiei (crampe, diaree și balonare), însă nu lezează intestinul. Douzeci de milioane de americani suferă de această afecțiuni, arată statisticile. Fructe, legume, lactate și semințe, alimente „permise” Din ce în ce mai multe persoane s-au orientat spre dieta fără gluten nu doar pentru a trata acest două boli, ci și pentru a combate migrenele, oboseala cronică, balonările și alte probleme digestive, dar și pentru a slăbi mai ușor. „O dietă fără gluten ajută la pierdere kilogramelor în plus prin faptul că limitează foarte mult ceea ce putem mânca. Având mai puține opțiuni, sunt șanse mai puține să faceți excese”, spune Mark DeMeo, medic gastroenterolog la „Rush University Medical Center”, din Chicago, citat de msnbc.com. Atenție însă, „fără gluten” nu înseamnă „fără grăsimi” sau „fără calorii”, iar o astfel de dietă este și foarte dificilă. A renunța la gluten înseamnă a renunța la pâine, paste,  diverse sosuri. În final, se poate ajunge și la carențe de vitamine, fier și fibre. „Gluten-free nu înseamnă neapărat sănătos, mai ales când oamenii renunță la cereale integrale pline de vitamine și le înlocuiesc cu prăjituri fără gluten”, adaugă Shelley Case, autoarea dietei fără gluten. Dieta fără gluten înseamnă și mai puține alimente procesate. „Dacă renunți alimente foarte procesate și alegi, în schimb, fructe, legume, lactate, semințe, acesta este, într-adevăr,  un stil de viață foarte sănătos”, mai spune specialistul Case. Mai mult de 2,5 milioane de persoane suferă de boala celiacă, însă mult mai puțini sunt diagnosticați. Simptomele acestei boli includ diaree cronică sau constipație, dureri de stomac și balonări, pierdere bruscă în greutate, anemie, oboseală și infertilitate.