Audieri în procesul „Bani pentru campania lui Mircea Geoană”. DNA îi vrea în închisoare pe Bunea Stancu și Ioan Niculae LIVETEXT

Audieri în procesul „Bani pentru campania lui Mircea Geoană”. DNA îi vrea în închisoare pe Bunea Stancu și Ioan Niculae LIVETEXT

Doi judecători de la Curtea de Apel București decid recursul în dosarul finanțării campaniei electorale din 2009 a lui Mircea Geoană. Completul este format din: Dorel-George Matei și Ion Tudoran. Procurorii DNA au contestat achitrile date de Judecătoria Sectorului 1.

Președintele CJ Brăila, Gheorghe Bunea- Stancu stă în ultima bancă a sălii de judecată, iar milionarul Ioan Niculae stă în față, alături de avocatul său, Liviu Dăscălescu, fost membru al CSM.

  • Sunt audiați patru martori, primul este Nicoleta Toncea, prietena lui Ioan Niculae. Aceasta își menține declarațiile. Ea a povestit că este director la Intergaro. “despre contractul cu Insomar privind construc’iile din Romnia am aflat la DNA,” își începe aceasta mărturia.

Achitarea

Judecătoria Sectorului 1 a decis, în noimebrie 2013, achitarea omului de afaceri Ioan Niculae în dosarul "Mită la PSD", aceeaşi decizie fiind luată şi în cazul lui Gheorghe Bunea, Viorel Bărac şi Gheorghe Teodorescu.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ancheta DNA

În dosarul finanțării campaniei lui Mircea Geoană,  procurorii DNA au investigat o sponsorizare de 700.000 de mii de lei, circa 150.000 de euro, dată de Ioan Niculae către PSD. Sum atotală trebuia să fie de un million de euro. Partenerul de discuții cu miliardarul era Bunea-Stancu. Pentru modul modu în care urma să se facă aceste plăți, Niculae a fost direcționat către Ionuț Costea- cumnatul lui Mircea Geoană și fost președinte al Eximbank. Niculae a refuzat să discute cu acesta, și atunci a fost direcționat către Hrebenciuc. Banii au fost dați folosindu-se drept paravan un contract încheiat între societatea controlată de Ioan Niculae - Interagro şi Insomarl. Acest contract a fost încheiat pentru servicii fictive, tocmai pentru a se crea o acoperire aparent legală destinaţiei reale a sumelor de bani, şi anume finanţarea unui partid politic cu încălcarea dispoziţiilor legale.

Discuțiile „sponsorizării”

Detaliile sponsorizării apar într-o discuție dintre Niculae și Bunea-Stancu: „Stănele, du-te la Geoană şi spune-i: Am vorbit cu Ioan Niculae, mi-a zis că dă un milion de Euro, dar că mă roagă să nu spun că ăla e de la noi pentru ... Că tu l-ai delegat pe Hrebenciuc să se ocupe de ... “. „Mai, zic: eu pot să dau un milion de euro pentru PSD. Dar trebuie să ştie cât mai puţine persoane. Ştii tu (Viorel Hrebenciuc, nota DNA) şi Ionuţ Costea, care nu ştie decât că m-am întâlnit cu el. El nu trebuie să spună.Atâta dau,” arăta Niculae. El i-a confirmat lui Bunea- Stancu că deja a dat o parte din aceşti bani „din care 700... 7 miliarde (lei vechi, nota DNA) i-am dat ieri, i-am plătit ieri.....”. DNA a arătat că în schimbul banilor, Niculae voia să-i fie numiți oameni în funcții cheie la Ministerul Economiei, Romgaz și Transgaz: “Şi trebuie mulţi raşi de acolo.  Daţi afară.Că, dacă nu dai afară, nu se poate.”

Cine este judecătoarea care a decis achitarea

Gheorghe Bunea- Stancu și Ioan Niculae și alți doi complici (Gheorghe Teodorescu – acționar Insomar și Viorel Barac-director Interagro) au fost trimiși în judecată pe 10 ianuarie 2012. Pe 20 noimebrie 2013, cei patru au fost achitați de magistratul Olimpiea Crețeanu, de la Judecătoria Sectorului 1. Potrivit ultimei declarații de avere, soțul Olimpiei Crețeanu are două terenuri în Teleorman arendate către o firmă a lui Ioan Niculae. Pentru cele 4,4 hectare adte în arendă, familia judecătoarei a încasat 1.835 de lei de la SC Agroinvest SRL, firmă care aparține miliardarului. Potrivit presei, când i-a fost repartizat dosarul, Crețeanu și-a anunțat superiorii că încasează bani de la cel pe care ar trebui să-l judece însă cererea sa de abținere a fost respinsă pe motiv că arendarea terenului s-a făcut înainte de repartizarea dosarului.

Ciudățeniile motivării

Potrivit motivării de achitare,  judecătoarea Olimpiea Crețeanu  i-a crezut pe cuvânt pe Viorel Hrebenciuc și pe Mircea Geoană care au fost audiați ca martori. Cei doi au arătat că nu știau nimic de milionul de euro care urma să ajungă la PSD.

Ce spune Olimpiea Crețeanu despre Gheorghe Bunea Stancu: „Instanţa constată că influenţa, poziţia (...) sunt pure ficţiuni ale inculpatului Bunea Stancu, fără corespondent în realitate”. Mai mult, ”nu poate fi reţinută teza că influenţa inculpatului Bunea Stancu era una reală şi credibilă, deoarece ar trebui să punem la îndoială capacitatea inculpatului Nicolae Ioan de a empatiza. Or, e cunoscut din probatoriu că acesta era o persoană cu multă personalitate, un om de afaceri foarte cunoscut în lumea afacerilor, cu cifre de afaceri foarte mari, astfel că relaţionarea dintre inculpatul Gheorghe Bunea Stancu şi inculpatul Nicolae Ioan rămân la stadiul unor informări amicale, de rutină, obișnuite.”

Gheorghe Teodorescu, fost director al INSOMR a fost achitat deoarece ”în urma verificărilor făcute la solicitarea tot a DNA-ului în timpul urmăririi penale de către Oficiul de Spălare a Banilor şi Garda Financiară nu s-a constatat niciun fel de nereguli în activitatea SC Insomar SRL şi nici a SC Interagro SA”.

Ioan Nicolae -  Teza acuzatorială că inculpatul Niculae Ioan nu spune adevărul atunci când răspunde că nu ştie cine a avut iniţiativa luării deciziei de a realiza un studiu privind piața imobiliară nu prezintă nici o relevanţă pentru că important într-o şedinţă a Consiliului de Administraţie este votul membrilor ei. Atâta vreme cât din procesul-verbal al Consiliului de Administraţie rezultă votul în unanimitate al membrilor Consiliului, este de prisos a adânci cercetările şi este inutil a se imputa inculpatului Niculae Ioan că ar fi avut iniţiativa unui astfel de studiu.