Atenţie părinţi! Ştiţi pe ce site-uri se uită copii voştri?

Atenţie părinţi! Ştiţi pe ce site-uri se uită copii voştri?

Evoluţia tehnologiei şi a gadgeturilor a uşurat accesul copiilor la informaţiile de pe internet. Chiar şi cu setările de acorduri parentale, copiii din toată lumea comunică, se joacă şi accesează conţinut pentru adulţi prin intermediul computerelor.

Specialiştii din domeniu, atrag atenţia că s-au înmulţit accesările de site-uri cu informaţii despre droguri, alcool şi tutun, în special în Europa, America de Nord şi Oceania. În cazul României, site-urile de comunicare sunt pe primul loc, cu 47,66%, urmate de cele cu informaţii despre alcool, tutun şi droguri (26,05%) şi jocuri pe computer (13,13%), arată rezultatele raportului Kaspersky Lab despre detecţiile făcute pe computerele folosite de către copii, publicat joi.

În România, copiii sunt atraşi cel mai mult de site-urile de comunicare, cu o proporţie de 47,66%. Dintre acestea, Facebook ocupă primul loc detaşat (90,56%), urmat de Google+ (3,32%) şi Twitter (2,34%). După site-urile de comunicare, sunt cele cu informaţii despre alcool, tutun şi droguri (26,05%), iar pe locul al treilea jocurile pentru computer (13,13%). Cea mai populară platformă online de jocuri pentru copiii romani este roblox.com (80,92%), urmată de minecraft.net (10,06%) şi steampowered.com (6,70%), se arată în raport.

Conform cercetării, care s-a desfăşurat în perioada mai 2016 - aprilie 2017, la nivel global, copiii au deschis site-uri de comunicare (cum ar fi platforme de social-media, servicii de mesagerie sau de e-mail) în 61% din cazuri, comparativ cu 67% în anul precedent (mai 2015 - aprilie 2016). Jocurile au scăzut de la 11% la 9%, iar site-urile pentru adulţi reprezintă acum 1,2% faţă de 1,5%. În acelaşi timp, vizitele paginilor care conţin informaţii despre droguri, alcool, tutun însumează acum 14% din totalul detecţiilor, deşi cifra a fost de numai 9% de-a lungul perioadei de raportare precendente. Interesul pentru paginile despre software, audio şi video a crescut de asemenea: 6% faţă de 3%.

"Observăm o mare schimbare în activitatea online a copiiilor: trecerea de la computere la dispozitive mobile. Copiii folosesc acum computerele doar pentru a vizita site-uri care nu au aplicaţii echivalente pentru mobil sau care sunt mai uşor de văzut pe ecrane mari. Acest lucru ar putea să explice de ce scade proporţia deţinută de site-urile de comunicare deschise de pe computere, în timp ce proporţia paginilor din categoria "Alcool, tutun, droguri" este in creştere. Scăderea categoriei jocurilor nu înseamnă că acum copiii se joacă mai puţin pe computer. Ei tind să aleagă câteva site-uri şi să rămână la ele, dar pot să petreacă mult timp jucându-se", a explicat Anna Larkina, Web-content Analysis Expert la Kaspersky Lab. 

 

Recomandările noastre