Atenție ce cumperi, dacă ești alergic la albușul de ou!

Atenție ce cumperi, dacă ești alergic la albușul de ou!

Ouăle nu sunt alimente rele, dar în cazul persoanelor alergice la acest aliment, organismul le tratează ca pe un inamic

Gama de alergii posibile este foarte mare – fie ca vorbim de polen, ierburi, par de animale, alimente, produse cosmetice sau parfumuri. Alergenii sunt cu sutele. Sa luam exemp l u l alergiei la oua. Ouăle nu sunt alimente rele, dar când o persoană suferă de alergie la acest aliment, corpul său le respinge. Sistemul imunitar al persoanei care are aceasta afecţiune reacţioneaza la proteinele din ou. Deci de fiecare data când un aliment ce conţine ou ajunge în sistemul digestiv, organismul crede ca aceste proteine sunt invadatori periculoşi.

Nu mânca ouă, dacă ai probleme!

Sistemul imunitar eliberează o serie de substanțe pentru a proteja organismul, iar acestea pot afecta sistemul respirator, tractul gastrointestinal, pielea și sistemul cardiovascular – determinând simptome ale alergiei,cum ar fi: respiraţie uiera toare, greuri, cefalee (dureri de cap), dureri abdominale, dar şi mâncarimi ale pielii.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cele mai multe persoane dintre cele alergice reacţioneaza la proteinele din albuşul de ou, dar sunt şi persoane care nu pot tolera proteinele din galbenuş.

Daca eşti alergic la ou, primele semnale pot aparea dupa câteva minute sau chiar ore de la consumarea acestui aliment. Majoritatea reacţiilor dureaza mai puţin de o zi şi afecteaza:

● pielea: sub forma unei erupţii de macule roşii, eczema sau înroşirea şi tumefierea zonei din jurul gurii.

● tractul gastrointestinal: sub forma crampelor abdominale, diaree, greţuri şi varsaturi.

● tractul respirator: simptomele pot merge de la rinoree, mâncarimi ale ochilor, lacrimare şi stranut pâna la declanşarea unor simptome de tip astmatiform cu tuse şi respiraţie şuieratoare.

Pentru a reduce simptomele alergiilor, soluţia impusa este, de multe ori, abstinenţa sau schimbarea comportamentelor obişnuite, aşa ca eliminaţi oul din alimentaţie.

Ce-i afectează cel mai mult pe copii

Copiii sunt afectați cel mai frecvent de alergia la praful de casă și la părul de animale, după cum ne-a declarat dr Ioana Angelica Pedestru, medic cu dublă specializare, în alergologie și ORL, dr în științe medicale, cadru universitar asistent la Carol Davila. La copii, alergia la ou apare, de obicei, când copilul este foarte mic. Cei mai mulți dintre copiii alergici la ou se vindecă înainte de a împlini cinci ani, după cum ne-a precizat și un alt specialist în alergologie. (V. Fotache)

Teste pentru depistare alergiilor, decontate de CNAS

Potrivit ultimelor modificari facute de ministrul Sanataţii, Nicolae Banicioiu, împreuna cu reprezentanţii Casei Naţionale de Asigurari de Sanatate (CNAS) pot fi decontate o parte din testele pentru depistarea alergiilor.

FOTO: Dacă îți faci testele, poți preveni multe dintre necazurile pe care ți le poate face alergia, dacă nu știi că suferi de ea FOTO: SHUTTERSTOCK

„Am introdus posibilitatea decontării unor teste pentru depistarea alergiilor”, ne-a pre cizat președintele Casei Na ționale de Asigurări de Sănătate, medicul Vasile Ciurchea.

Medicul cu dubla specializare în alergologie şi ORL, Ioana Angelica Pedestru, a spus pentru Evenimentul zilei, ca pentru a putea face toata bateria de teste de depistare a alergiilor, pe lânga cele decontate de Casa de Asigurari, pacientul nu trebuie sa scoata mulţi bani din buzunar (maximum 50 de lei), din câte am înţeles.

Este foarte important ca pacientul să fie diagnosticat din timp, pentru a putea preveni tragediile ce se pot întâmpla în cazul pacienților care nu se știu alergici.

FOTO: Vasile Ciurchea, pre ședintele CNAS

Testele decontate

● Teste cutanate (prick sau idr) cu seturi standard de alergeni (maximum 8 teste, inclusiv materialul pozitiv şi negativ)

● teste de provocare nazală, oculară, bronşică teste cutanate cu agenţi fizici (maximum 4 teste)

● test la ser autolog

● testare cutanată la anestezice locale

● testare cutanată alergologică patch (alergia de contact). Se decontează în ambulatoriul de specialitate pentru specialitățiw clinice, pentru specialitatea alergologie și imunologie clinică.