Pornind de la mesajele video trimise postului de televiziune NBC de catre autorul masacrului de la Universitatea Virginia Tech, "The Times" scrie ca sursa acestuia de inspiratie pare sa fi fost filmul sud-coreean "Oldboy", o pelicula incarcata de violenta.
Pelicula a castigat Marele Premiu la Festivalul de la Cannes din 2004, iar actorul care a interpretat rolul principal a descris personajul sau drept „cel mai singur si mai nefericit om de pe planeta, care nu are in minte decat razbunarea”.
Cho a imitat doua scene din film - intr-o secventa el manuieste un ciocan, intocmai ca personajul principal, iar in alt moment isi indreapta pistolul spre cap.
Masacrul de la Universitatea Virginia Tech readuce in discutie problema persoanelor care sufera de tulburari mintale si a mijloacelor prin care societatea poate fi protejata de indivizii care s-ar putea manifesta violent, releva AFP.
Dupa dezvaluirea problemelor medicale ale lui Cho Heung Sui, studentul sud-coreean in varsta de 23 de ani care a omorat cu sange rece 32 de persoane, responsabilii universitatii au fost intrebati insistent de ce nu l-au dat afara din campus.
Dupa comiterea masacrului, s-a aflat ca tanarul fusese internat intr-o institutie de psihiatrie dupa ce doua studente il acuzasera de hartuire.
Expertii sustin insa ca solutia este departe de a fi simpla. O conduita bizara nu reprezinta un motiv suficient pentru ca un student sa fie consiliat psihologic. In plus, sustin specialistii, pana si cei mai competenti medici nu pot anticipa cand un pacient devine un pericol pentru sine insusi sau pentru cei din jur.
Lui Cho i s-a dat drumul din spital dupa doar o zi. „Problemele mentale netratate reprezinta criza numarul unu a sistemului national de sanatate publica”, a atras atentia Michael Fitzpatrick, directorul Asociatiei nationale pentru bolile mintale. Specialistii se plang ca fondurile alocate sunt insuficiente, iar legislatia face aproape imposibila tratarea unei persoane impotriva vointei ei.