Incendiul de la Rafinăria Petromidia a fost stins. Fumul nu se mai degajă în atmosferă și se intervine la răcirea instalației
- Emma Cristescu
- 21 iunie 2023, 18:41
Garda de Mediu din Constanța confirmă stingerea incendiului de la Rafinăria Petromidia și acțiunile în curs pentru răcirea instalației, asigurând că nu mai există emisii de fum în atmosferă.
Update 4.
Într-o intervenție televizată, Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), a spus că situația de la Rafinăria Petromidia este ținută sub control, punctând că intervenția a fost una foarte riscantă.
„Era risc asupra personalului. Personalul a intervenit numai cu aparate izolante de respirat, din cauza substanțelor care erau în zonă. S-au făcut măsurători, orașul nu a fost afectat, dar local, în jurul focarului de la incendiu, existau substanțe pentru care pompierii trebuiau să se izoleze.
Din fericire nu am avut victime, am avut trei răniți pompieri, doi de la pompierii militari, dar ușor la nivel de membre inferioare și un pompier civil de la Petromidia. Dacă nu mă înșel, unul a fost dus la spital”, a explicat Raed Arafat.
Update 3.
Garda de Mediu Constanţa a precizat că mai întâi a avut loc o explozie la Rafinăria Petromidia şi apoi a izbucnit incendiul. Totodată, reprezentanții instituției au spus că fumul negru nu se mai degajă în atmosferă, iar totul este sub control.
„În data de 21 iunie, ora 15.15, s-a produs o explozie urmată de un incendiu pe platforma Rompetrol Rafinare, uzina Rafinare, la instalaţia de prelucrare ţiţei hidrocracare blândă MHC. Comisarii Garzii de Mediu Constanţa care s-au deplasat pe amplasament au constatat că incendiul este localizat, arde în continuare cu flacără în instalaţia MHC. Produsul existent în instalatie este distilatul de vid, motorina grea. Instalaţia MHC este oprită. Se intervine cu mai multe echipaje de pompieri”, a precizat Garda de Mediu.
Conform declarației Gărzii de Mediu Constanța, laboratorul Agenției pentru Protecția Mediului a efectuat analize pentru determinarea nivelului de formaldehidă și COV în limita amplasamentului. Buletinele de analiză urmează să fie emise în curând.
„Incendiul a fost stins şi se intervine pentru răcirea instalaţiei. Nu se mai degajă fum în atmosferă şi nu se percepe miros, cu disconfort olfactiv”, a mai transmis Garda de Mediu.
Update 2.
Pompierii se află încă în plină acțiune de stingere a incendiului major care a izbucnit miercuri la Rafinăria Petromidia din Năvodari. Eforturile de intervenție sunt susținute de echipele de salvare trimise în zonă din mai multe județe.
„Echipaje de pompieri din cadrul rafinăriei au intervenit: 8 ambulanțe. Măsuri suplimentare au fost luate în rafinărie. Nouă autospeciale din București, Ilfov, Călărași și Tulcea. Au fost făcute măsurători la fața locului. Intervenția este dificilă și colegii mei lucrează pentru localizarea și lichidarea incendiului. Acționează și patru roboți de stingere”, a declarat purtătoarea de cuvânt ISU Constanța.
Incendiul s-a produs la instalația de hidrocracat. Este o intervenție dificilă, care se desfășoară într-o locație foarte periculoasă, a precizat ISU Constanța.
Update 1. Având în vedere degajările mari de fum, pentru protecţia populaţiei aflată în proximitatea zonei de manifestare, a fost transmis un mesaj de avertizare prin intermediul sistemului RO-ALERT.
“Intervenim la acest moment cu nouă autospeciale de stingere, cinci ambulanţe SMURD, trei ambulanţe din cadrul SAJ, două autoscări. A fost activat Planul Roşu. Ne vin în sprijin alte cinci autospecialele de la Călăraşi, Ialomiţa şi Tulcea”, a declarat Ana Maria Stoica, purtătorul de cuvânt al ISU Dobrogea.
O explozie uriașă a avut loc la Rafinăria Petromidia. Forțele de intervenție sunt pe drum. Martorii au declarat că au auzit o explozie. Zeci de muncitori au fost evacuați. Oamenii legii nu au anunțat dacă există victime sau nu. Instalația a fost schimbată anul trecut, după un alt incendiu major.
„Este o stare de alertă, trebuie urmate niște măsuri clare pentru a salva populația din incinta acelei clădiri. Fumul poate ascunde compuși chimici periculoși. Este bine ca populația să se ferească și să fie izolată de ce se întâmplă în zonă”, a spus fizicianul Silviu Gurlui la Antena 3.
Fumul gros produs de incendiu se vede de pe plaja de la Năvodri.
Deocamdată nu se cunoaște cauza izbucnirii incendiului și nici dacă sunt victime.
Acesta este al doilea incident în ultima lună produs la Petromidia, după ce, în a doua jumătate a lunii mai două persoane au căzut într-un bazin. Unul dintre cei doi angajaţi, un bărbat, a murit la scurt timp, iar femeia fusese dusă la spital și a murit ulterior.
O altă explozie la Rafinăria Petromidia
O altă explozie la Petromidia a avut loc acum un an. Deasupra locației s-a format un nor uriaș de fum, iar zeci de echipaje de urgență au mers la fața locului. Potrivit Inspectoratului Județean pentru Situații de Urgență Constanța, în urma exploziei au fost înregistrate mai multe victime, dintre care una cu arsuri pe căile aeriene și pe circa 45% din suprafața corpului.
Persoanele din zonă au primit mesaj RO-Alert să părăsească zona: „La Petromidia zona Midia Năvodari s-a produs o explozie puternică cu degajări mari de noxe. Pentru siguranţa dumneavoastră evitaţi zona pe o rază de 1.000 de metri, rămâneţi în interiorul locuinţei, închideţi geamurile şi nu vă expuneţi la fum/noxe”.
Și Ministrul Mediului, Tanczos Barna a vorbit, la vremea respectivă, despre această explozie.
„Situaţia este gravă. Controlul a fost preluat de ISU. Se concentrează toată lumea pe stingerea incendiului. Acesul este restricţionat, limtat, nici comisarii GNM nu au acces în zonă, există în continuare pericol de explozie”, a declarat Tanczos Barna.
„Impactul asupra mediului va fi major, din primele evaluări făcute de ANM, norul de fum nu se deplasează spre ţărm, se deplasează spre mare. Avem la faţa locului laboratorul mobil”, a mai transmis ministrul.