Armamentul american „liniștește” Ucraina

Armamentul american „liniștește” Ucraina

În timp ce la Washington se vorbește tot mai mult despre înarmarea Ucrainei, rebelii pro-ruși anunță că au început să-și retragă armamentul greu de pe linia frontului.

Separatiștii pro-ruși au anunțat că își retrag armamentul greu de pe linia frontului din estul Ucrainei, așa cum prevede acordul de la Minsk, dar armata guvernamentală spune că, de fapt, lucrurile s-ar petrece chiar pe dos. Luptele din ultimele zile au mai scăzut în intensitate, crescând speranțele că încetarea focului va fi, în sfârșit, pusă în practică.

Rebelii declară că vor aplicarea armistițiului, dar Kievul îi acuză că, de fapt, continuă să tragă asupra pozițiilor armatei și acestea nu sunt decât „vorbe goale”. „Astăzi (ieri-n.r.), la ora 9 dimineața, a început retragerea echipamentului militar greu”, a spus comandantul rebelilor, Eduard Basurin. „Ne retragem 50 de km de la linia de demarcație. Sigur că nu vom spune exact unde ne retragem”, a precizat el.

Statele Unite se pregătesc

Ne puteți urmări și pe Google News

În acest timp, în America, eșecul aplicării acordului de la Minsk pune presiune pe președintele Barack Obama să trimită arme guvernului ucrainean, în ciuda obiecțiilor ridicate de Germania și alți aliați-cheie. Secretarul de Stat, John Kerry, și noul secretar al Apărării, Ashton Carter, sunt susținători ai acestei idei.

Un raport independent, realizat de foști oficiali ai administrației Obama, recomandă Casei Albe să trimită mai multe tipuri de arme, printre care rachete antiblindate, vehicule blindate, drone de supraveghere și sisteme de comunicații. „Dacă nu există un armistițiu real și nu se pune capăt violențelor, cred că următorul pas al SUA va fi livrarea de armament”, a explicat Sim Tack, analist militar al Stratfor.

Președintele ucrainean, Petro Poroșenko, se pregătește în acest sens, el vizitând, ieri, în Abu Dhabi, cel mai important târg internațional de armament din Orientul Mijlociu și a cerut, din nou, SUA să furnizeze țării sale armament defensiv. „Vrem să dezvoltăm capacitățile defensive ale armatei ucrainene, pentru a ne apăra mai bine teritoriul”, a spus el.

Și opinia publică pare mai favorabilă acestui demers. Potrivit unui studiu al Pew Research Center, ponderea americanilor care susțin înarmarea trupelor ucrainene a crescut la 41% (53% se opun), față de aprilie 2014, când opoziția era de 62%, iar susținerea de 30%.