Aritmetica trădării: Guvernul Dăncilă, învestit cu voturi din PNL - USR - PMP

Aritmetica trădării: Guvernul Dăncilă, învestit cu voturi din PNL - USR - PMP

„Evenimentul zilei” a descoperit că minim 6 parlamentari din opoziție au votat noul Guvern Viorica Dăncilă. Este 29 ianuarie, ora 15.12. Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, deschide lucrările ședinței comune a Camerei Deputaților și Senatului pentru acordarea votului de încredere asupra Guvernului Viorica Dăncilă.

În opinia formațiunilor din opoziție, Guvernul Dăncilă poate fi respins cu ajutorul UDMR, al minorităților naționale și al unor disidenți din PSD.

Săgeți

Premierul desemnat și preșe dintele principalului partid de guvernământ, Liviu Dragnea (PSD), fac în plenul reunit un rezumat al programului de guvernare, după care iau cuvântul deputatul Raluca Turcan și senatorul Iulian Dumitrescu din partea principalului partid de opoziție, PNL.

Ne puteți urmări și pe Google News

Primele două cabinete PSD au fost „o batjocură la adresa oamenilor buni și simpli”, spun ei. „Nu lăsaţi ca paranoia lui Liviu Dragnea să distrugă astăzi, complet, România!”, strigă Turcan sub cupola Camerei Deputaților. Președintele USR, deputatul Dan Barna, decretează că în România „leul se târăşte şontâc cu luxaţie de şold” și „gradul de îndatorare creşte precum Făt-Frumos”, iar în acestă situație „ridicolă”, partidul său are o singură variantă: să voteze împotriva Guvernului Dăncilă.

PMP intră și el în corul adversarilor cabinetului Viorica Dăncilă, motivul invocat fiind că programul de guvernare este „o mare gogoașă”. „Nu pot decât să mă rog la Dumnezeu pentru o viaţă cât mai scurtă a acestui Guvern”, spune fostul președinte Traian Băsescu.

Surpriză

Începe votul secret, cu bile, al senatorilor și deputaților. După numărare, secretarul Camerei Deputaților, Georgian Pop, citește procesulverbal: 282 de senatori și deputați au votat pentru învestirea Executivului, 136 au votat împotrivă și unul s-a abținut. Guvernul Viorica Dăncilă a primit încrederea Parlamentului. Ședința se termină la ora 17.48.

În ciuda tensiunilor interne din PSD generate de a doua schimbare a propriului Guvern într-un an de zile, noul Executiv a primit mai multe voturi decât fostul cabinet Mihai Tudose.

Opoziția cataloghează întreaga situație ca fiind tragică. „Orice susţinere a acestui guvern înseamnă de fapt o complicitate la o prăbuşire economică, la o distrugere a imaginii externe a României”, spune președintele PNL, Ludovic Orban, după vot, la un post de televiziune.

Fisură

„Evenimentul zilei” a descoperit că o parte din parlamentarii opoziției au fost complici la „prăbușirea economică” despre care au vorbit liderii politici ai acestora. Potrivit stenogramei oficiale a ședinței de învestitură a Guvernului, în plenul reunit au fost prezenți, în total, 143 de deputați și senatori din PNL, USR și PMP și doar 136 dintre ei s-au opus alegerii noului cabinet, în timp ce unul s-a abținut. Cel puțin 6 parlamentari din Opoziție au votat, astfel, pentru învestirea Guvernului Dăncilă.

Numărul acestora ar putea să fie mai mare în realitate. Președintele grupului minorităților naționale din Parlament, deputatul Varujan Pambuccian, a declarat, ieri, pentru EVZ, că știe sigur că o parte din cei 16 colegi ai săi au votat împotriva Guvernului Dăncilă. Dacă o parte din voturile împotriva Guvernului au provenit și din alte formațiuni decât cele din opoziție, înseamnă că numărul parlamentarilor din PNL, USR și PMP care au susținut-o pe Viorica Dăncilă este mai mare de șase.

„Au făcut deal-uri locale pentru voturile lor”

Contactați ieri de EVZ, liderii celor trei partide de opoziție nu s-au arătat mirați de situația apărută la învestirea Guvernului Dăncilă și au oferit posibile explicații.

„Cu siguranță niciunul dintre noi nu a votat „pentru”. Nu mă miră foarte tare (situația, n.red.). Știu că există și persoane care au ajuns conjunctural într-un partid sau altul. Iată că algebra confirmă. Este un Guvern marionetă. Faptul că au existat parlamentari din opoziție care au votat cu acest Guvern nu face decât să arate fața clasei politice”, a spus ieri, pentru EVZ, liderul USR Dan Barna.

„În mod cert niciun membru al nostru nu a votat Guvernul Dragnea 3. Dar nu este o surpriză ținând cont că există parlamentari care, cel mai probabil, au făcut un deal local pentru voturile lor. E cu atât mai de neîn țeles cu cât se știa foarte clar că, odată cu voturile minorităților și ale UDMR, nu există o problemă de majoritate”, a declarat ieri și președintele executiv al PMP, Eugen Tomac.

„PNL a votat la vedere împotrivă. Ce-au votat alții nu știu. Nu cred că a votat nimeni din PNL pentru învestirea Guvernului Dăncilă. La noi nu s-a semnalat niciun vot care să nu respecte decizia politică a partidului. Dar nu mă surprinde situația, au fost cazuri în care unele partide, în comisii, fie s-au abținut, fie au ieșit din sală (la audierea miniștrilor, n.r)”, a declarat pentru EVZ președintele PNL, Ludovi Orban.

Culise

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a relatat că lunea trecută a băut o cafea cu președintele PNL, Ludovic Orban, și acesta i-a spus că nu avea niciun plan în cazul în care Guvernul Dăncilă ar fi picat în Parlament.

„Eu am zis: «OK, hai să zicem că pică Guvernul Dăncilă. Ce urmează? ». Păi nu ştim, vorbim după aceea. Am spus: «Nu se poate. Deci, după 27 de ani, eu nu accept» (…)Tragedia cea mai mare nu e că am ajuns într-un an de zile la al treilea Guvern, tragedia cea mai mare e că în Opoziţie nu avem o alternativă la ceea ce avem acum”, a declarat preşedintele UDMR