„Aripa talibană” din PSD se grupează împotriva lui Liviu Dragnea

„Aripa talibană” din PSD se grupează împotriva lui Liviu Dragnea

Preşedintele PSD Liviu Dragnea îşi va pune miercuri în joc, pentru prima oară de la alegerea sa în fruntea partidului, mandatul de lider al formaţiunii în cadrul unei şedinţe „bărbăteşti” în care social-democraţii vor vota dacă susţin sau nu grațierea unor fapte de corupţie

Liviu Dragnea va propune în şedinţa conducerii lărgite a PSD schimbarea din funcţie a preşedintelui Comisiei Juridice a Senatului, Şerban Nicolae, ca sancţiune pentru faptul că acesta a promovat, fără acordul partidului, graţierea unor fapte de corupţie precum luarea şi darea de mită.

„Dacă nu mai am autoritate în partid, o să văd, o să plec şi o să mă apuc de pescuit în mod profesionist”, a spus ieri liderul PSD. Fostul ministru al Justiţiei, senatorul Robert Cazanciuc, era vehiculat ieri, în partid, ca posibil înlocuitor al lui Şerban Nicolae.

„Nu e nevoie de sancţiuni”

Demersul lui Dragnea este aşteptat să întâlnească o formă de opoziţie în partid. „Nu e nevoie de sancţiuni, e nevoie de maturitate în partid, sancţiunile nu au dus la nimic bun”, a declarat, ieri, pentru EVZ, preşedintele PSD Olt, Paul Stănescu.

„Este necesară o discuţie, însă nu într-o variantă radicală”, a declarat şi liderul PSD Cluj, Horia Nasra, pentru EVZ.

„PSD să mai dea și înainte”

În ceea ce priveşte graţierea faptelor de corupţie, posibilitate exclusă de Liviu Dragnea, părerile din partid sunt şi aici împărţite. „Eu nu sunt de aceeaşi părere (cu Dragnea, n.red.), cred că gradul de toleranţă trebuie mărit. În anumite momente cred că în societate e nevoie de mai multă înţelegere, toleranţă, iar ideea de justiţie implică şi acest fapt. Cei pedepsiţi sunt pedepsiţi pentru a se îndrepta, nu să fie exterminaţi”, a declarat preşedintele PSD Vaslui, Dumitru Buzatu, pentru EVZ.

„Eu cred că ar fi momentul ca PSD să mai dea şi înainte, nu doar înapoi”, a mai spus Buzatu despre abrogarea OUG 13 şi despre retragerea amendamentelor referitoare la graţiere din comisia Juridică a Senatului.

Act derizoriu!

O graţiere mai largă decât cea propusă de Guvern este împărtăşită şi de mai mulţi lideri ai partidului, ne-au relatat surse social-democrate.

„Nu trebuie să facem un act derizoriu care nu-i mai foloseşte nimănui. Trebuie să căutăm ca de această lege să beneficieze cât mai multe persoane care nu au săvârşit infracţiuni deosebit de grave”, a declarat un lider central al PSD pentru EVZ.

Liderul senatorilor jurişti, Şerban Nicolae, a spus că proiectul de lege a graţierii în varianta propusă de Guvern “este absolut ineficient”.

Tăriceanu joacă cu Guvernul

Liviu Dragnea a stabilit ieri în coaliţia de guvernare, cu liderul ALDE Călin Popescu Tăriceanu, să nu susţină graţierea faptelor de corupţie. „Proiectul să fie adoptat în forma avansată de Guvern. E forma pe care o susţinem şi dorim ca, din această perspectivă, lucrurile să fie extrem de clare. Nu susţinem acele formule de graţiere extinsă pentru faptele de corupţie”, a anunţat ieri Tăriceanu. Potrivit discuţiilor din coaliţie, Dragnea şi Tăriceanu vor ca parlamentarii PSD-ALDE să aştepte punctul de vedere al ministrului Justiţiei, Tudorel Toader.