Aproape 100.000 de joburi în plus față de 2013. Cine le ocupă?

Aproape 100.000 de joburi în plus față de 2013. Cine le ocupă?

Față de aceeași perioadă a anului trecut, în 2014, numărul locurilor de muncă a crescut de la 254.000, la aproape 340.000, potrivit statisticii Agenției Naționale de Ocupare. Vara este sezonul când ofertele explodează, însă doritori să muncească sunt din ce în ce mai puțini

În județele din vestul țării și nu numai, firmele caută cu disperare muncitori pe care să-i încadreze în producție și nu găsesc. Ofertele de joburi se ridică la peste 15.000 în ultima săptămână, fiind nevoie mai ales de muncitori necalificați în domeniile maselor plastice, electronicelor sau pieselor de schimb pentru automobile.

Angajare și pentru cei cu 8 clase

„Angajatorii fac mult mai mult rabat la angajare decât în anii trecuți, astfel că au șanse să se încadreze și absolvenții cu 8 clase care nu-și scriu în CV decât numele, vârsta, localitatea și numărul de telefon”, spune Cristian Mara, brand manager la firma de recrutare Trenkwalder. Totul este să-ți dorești să muncești, mai spune recruiterul. Principalul aspirator de angajați sunt firmele de dincolo de granița de vest a țării. Românii preferă un job afară, mai bine plătit, sau au pe cineva în familie plecat la muncă care le trimite bani, astfel că fac nazuri și nu sunt interesați să ocupe un loc de muncă acasă pe orice salariu.

Confecțiile și automobilele, în top la oferte

Potrivit statisticii Agenției Naționale de Ocupare a Forței de Muncă (ANOFM) cele mai multe locuri de muncă vacante au fost anunțate de angajatorii din Cluj, Prahova, Arad, Timiș, iar cele mai puține în Buzău, Mehedinți, Suceava și Bacău. În topul ofertelor la nivel național se află joburile în industria confecțiilor și cea a automobilelor. Față de aceeași perioadă a anul trecut, în 2014, numărul locurilor de muncă a crescut de la 254.886, la 336.967, potrivit statisticii Agenției Naționale de Ocupare.

Refuzi două joburi? Pierzi șomajul

Persoanele înregistrate la oficiile de ocupare ca șomeri indemnizați riscă să nu-și mai primească plata lunară dacă refuză de două ori un job potrivit calificărilor și nivelului studiilor. „Absolvenții care în termen de 60 de zile de la terminarea studiilor nu au reușit să se angajeze se pot înregistra la agențiile teritoriale ca persoane în căutarea unui loc de muncă și pot solicita, la cerere, indemnizația de șomaj”, a explicat Cristiana Barbu, președinta ANOFM. Potrivit datelor ANOFM, rata șomajului a fost în mai 2014 de 4,91%, mai mică cu 0,22 puncte procentuale față de luna aprilie, numărul persoanelor înregistrate în evidențele agențiilor județene fiind de aproape 445.000 de persoane. Conform INS însă rata șomajului a fost de 7,2% în luna mai 2014, la egalitate atât cu luna anterioară, cât și cu aceeași perioadă a anului trecut. Diferența vine din metoda de calcul, INS aplicând formula Biroului Inter național al Muncii care se raportează la populația activă a României, pe când formula ANOFM e calculată pe baza numărului de persoane înscrise la oficiile de șomaj.

Top 10 meserii pentru care există oferte de muncă

Muncitor necalificat în industria textilelor 2.860*

Muncitor necalifi cat la asamblarea, montarea pieselor 2.431

Vânzător 2.265

Lucrător comercial 2.162

Muncitor necalifi cat la demolarea clădirilor, căptușeli zidărie, faianță, gresie, parchet 2.007

Șofer autocamion/ mașină de mare tonaj 1.905

Manipulant mărfuri 1.691

Muncitor necalifi cat la ambalarea produselor solide și semisolide 1.247

Confecționer-asamblor articole din textile 1.247

Agent de securitate 1.145