Editura Evenimentul si Capital

Apel disperat. Medicamentele noi care pot salva viața bolnavilor cu afecțiuni hepatice nu sunt pe lista de compensate

Autor: | | 4 Comentarii | 474 Vizualizari

Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice din România (APAH-RO) a lansat, luni, un apel disperat către autoritățile statului, cărora le semnalează că noile terapii care pot salva viețile pacienților bolnavi de hepatita C nu se află pe lista medicamentelor compensate. Studii recente arată că terapiile noi ajută atât la salvarea vieților pacienților, cât și la economii la bugetul de stat, pe termen mediu și lung.

"Pacienţii cu hepatită cronică C au nevoie de sprijinul dumneavoastră. Avem nevoie de suportul fiecăruia pentru a opri drama noastră. Suntem mulţi, dar mult prea adesea trataţi cu promisiuni şi amânări nejustificate. Noi ne-am săturat să auzim mereu că nu sunt bani, că bugetul nu îşi permite, că vom avea acces în curând la tratament", se arată în scrisoarea deschisă adresată luni şefului statului, Ministerului Sănătăţii, Ministerului de Finanţe, Ministerului Muncii, Parlamentului României, Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale, reprezentanţilor României în Parlamentul European. Preşedintele Asociaţiei Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice, Marinela Debu, spune că România ocupă un loc fruntaș în Uniunea Europeană în ceea ce privește virusul hepatitei C, mortalitatea ridicată ca urmare a cancerului hepatic şi creşterea numărului de pacienţi care suferă de ciroză hepatică.

Amânarea care ucide "În plus, prin numeroasele amânări a actualizării listei de medicamente compensate, mulţi oameni pierd şansa de a beneficia de tratament adecvat, asemănător altor state din UE", se arată în scrisoarea deschisă semnată de președintele APAH-RO "Printre drepturile noastre aşa cum sunt ele prevăzute în Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, semnată şi de România, se află şi dreptul la sănătate. Nu ne luaţi acest drept. Hepatita C este una dintre puţinele boli cronice vindecabile, iar cercetările în domeniu ne oferă şansa unei terapii de scurtă durată, cu puţine efecte adverse, şi şansa unei vieţi normale. Este nevoie ca politicul să înţeleagă că orice zi pierdută nu înseamnă bani economisiţi, ci vieţi ce puteau fi salvate, şi cheltuieli mai mari pe termen lung, pentru sistemul de sănătate prin tratamentul complicaţiilor", se mai precizează în documentul semnat de Marinela Debu. În finalul scrisorii deschise, se arată că hepatita nu este doar o problemă a unei ţări precum România, ci a întregii Uniuni Europene, şi tocmai de aceea este nevoie ca statele membre să decidă unitar şi să impună un standard în ceea ce priveşte depistarea, urmărirea şi tratamentul pacienţilor cu afecţiuni hepatice cronice.

Pagina 1 din 1Stirile zilei

Alte articole din categoria: Sănătate

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro
Loading...

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate