Apa vieţii, panaceul neştiut

Apa vieţii, panaceul neştiut

CĂUTĂRI. Apa sărăcită în deuteriu nu şi-a găsit încă locul printre medicamente, deşi unii specialişti susţin că este folosită cu succes în tratamentul multor boli.

Produsă industrial încă din anul 2000, „Apa vieţii” (ASD) continuă să fie motiv de dispută între specialiştii care o susţin şi cei care o contestă. Primii spun că studiile efectuate în ţară şi în străinătate indică faptul că acest produs micşorează multiplicarea celulelor canceroase până la blocare, dar stimulează şi germinaţia plantelor de cultură.

Totodată, apa-minune diminuează efectele iradierii la oameni, dar influenţează şi reproducerea industrială a păstrăvului. Iar plantele stropite cu această apă se dezvoltă mult mai rapid, crescând şi mai puternice. Însă farmaciştii şi oficialii Agenţiei Naţionale a Medicamentului nu au prea multă încredere în acest panaceu.

Cancerul pierde teren

Ne puteți urmări și pe Google News

ASD îşi arată de ani buni rezultatele în tratamentele medicale cele mai diverse, iar efectele cele mai palpabile sunt în domeniul oncologiei, spun unii medici. „Am avut - şi mai am - în tratament peste 30 de bolnavi cu tumori maligne. Am constatat o sporire impresionantă a supravieţuirii acestor bolnavi de cancer”, afirmă prof. dr. Trăilă Nicola, şeful Clinicii de chirurgie oncologică din cadrul Spitalului Municipal din Timişoara.

Mai ales tinerii ar răspunde foarte bine la tratamentul cu ASD. „Exemplul cel mai elocvent este o bolnavă în vârstă de 14 ani, care suferă de sarcom. Depistată acum aproape patru ani, boala ar fi răpus-o în maximum doi ani. Dar, pe lângă tratamentul cu citostatice, i s-a administrat şi ASD, zilnic. În momentul de faţă, fata se simte mult mai bine ca la începutul tratamentului, perioada de supravieţuire fiind demult depăşită, în cazul bolii sale”, a remarcat profesorul Nicola. În urma cercetărilor, s-a constatat că ASD ar avea efecte benefice şi în cazul bolnavilor cu diverse afecţiuni dermatologice, diabet zaharat şi alte maladii.

Farmaciştii se arată reticenţi

Nici până în momentul de faţă ASD nu este considerată un medicament, deşi, spun unii specialişti, efectele sale constatate sunt de multe ori mai bune decât cele ale unui tratament clasic. „Da, sunt de acord, medicina alternativă oferă diverse posibilităţi de vindecare, dar să nu uităm că şi efectul placebo funcţionează la fel de bine în 27% dintre cei trataţi cu cretă şi optimism”, este de părere prof. dr. farm. Dumitru Lupuleasa, preşedintele Colegiului Farmaciştilor.

„Între a reduce concentraţia de deuteriu prin consumul de ASD sau prin consumul de fructe şi legume proaspete, prefer a doua variantă”, precizează prof. Lupuleasa. „Chiar dacă această apă este folosită într-un anume tratament sau pentru un anume bolnav, ea nu poate fi considerată medicament”, atrage atenţia şi Daniel Boda, preşedintele Agenţiei Naţionale a Medicamentului.

„Apa imaculată”, produs industrial

ASD a început să fie produsă industrial acum nou ani şi este exportată mai ales în SUA, Japonia şi Ungaria. Numită şi „apa imaculată”, este un tip de apă din care s-a extras o bună parte din izotopul de hidrogen numit deuteriu.

„Concentraţia naturală în deuteriu a apei de pe scoarţa pamântului este situată între 144 şi 150 părţi per milionul de molecule (ppm). Adică la un milion de părţi de hidrogen coexistă 144-150 de părţi deuteriu. Mai simplu spus, apa pură de izvor are 144-150 ppm deuteriu. Noi tratăm această apă în mai multe etape şi o aducem la o concentraţie de 25 ppm deuteriu, rezultând «apa uşoară» sau apa sărăcită în deuteriu”, explică Gheorghe Tiţescu, doctor inginer specializat în chimie organică, de la Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Tehnologii Criogenice şi Izotopice (ICSI) Râmnicu-Vâlcea.

REZULTATE

Opusul „apei grele”, favorizat de Ceauşescu

Dar nu ASD a fost scopul din care s-a născut staţia-pilot de la ICSI, în care este produsă. Acum 39 de ani, din ordinul fostului dictator, la Râmnicu- Vâlcea se năştea Uzina G, a cărei misiune iniţială era de a pune bazele producţiei de apă grea, care urma să fie fabricată apoi la Drobeta-Turnu-Se - verin. După ce s-a reuşit producerea de „apă grea”, Uzina G a devenit institut naţional de cercetări.

În 1978, a fost brevetată una dintre cele mai importante descoperiri: apa sărăcită în deuteriu, cunoscută în acea perioadă şi sub numele de „apa vie” sau apă ultrauşoară. Unul dintre primele efecte descoperite la ASD a fost cel anti-aging: apa sărăcită în deuteriu combate foarte bine stresul şi întârzie îmbătrânirea. În momentul de faţă, ASD este comercializată în farmacii sub numele de Qlarivia, având statut de supliment alimentar. O sticlă de 500 ml costă 15 lei. Datele distribuitorului, Mecro System SRL, indică un număr de câteva sute de cumpărători constanţi ai acestui produs dar şi de farmacii, clinici şi laboratoare.