Apa lichidă a existat pe Marte, dar a fost un fenomen episodic

Apa lichidă a existat pe Marte, dar a fost un fenomen episodic

În urmă cu câteva miliarde de ani, apa lichidă, condiție indispensabilă pentru existența formelor de viață, a curs din abundență pe planeta Marte, dar a fost un fenomen episodic, potrivit unui studiu publicat ieri în revista britanică Nature Geoscience.

Dacă în prezent, temperaturile de pe Marte sunt prea scăzute, iar atmosfera prea rarefiată pentru a permite prezența apei în formă lichidă, într-un trecut îndepărtat al planetei curgeau râuri lungi de sute de kilometri şi existau chiar lacuri. Edwin Kite şi colegii lui de la California Institute of Technology au încercat să reconstituie densitatea şi atmosfera marţiană din urmă cu 3,6 miliarde de ani, pentru a vedea dacă au existat condiții propice pentru existența apei lichide.

Astfel, ei au analizat imaginile cu zonele de impact cu meteoriţi deoarece cu cât atmosfera unei planete este mai densă, cu atât un meteorit trebuie să fie mai mare pentru a putea forma un crater în scoarţa planetei fără a se dezintegra în atmosferă.

Calculele realizate de Edwin Kite şi echipa sa, pe baza imaginilor cu 319 cratere situate într-o regiune a lui Marte veche de 3,6 miliarde de ani, au arătat că presiunea atmosferică se situa probabil în jurul valorii de 0,9 bari în acea epocă. Această valoare este de 150 de ori mai mare decât aceea din prezent şi, cu toate acestea, era insuficientă pentru a conserva multă vreme apa lichidă la suprafaţa marţiană.

Ne puteți urmări și pe Google News

"Dacă Marte nu avea o presiune atmosferică stabilă în epoca în care râurile curgeau, aşa cum sugerează rezultatele noastre, atunci putem exclude un efect de seră cald şi umed, iar temperaturile medii, pe termen lung, erau foarte probabil inferioare punctului de îngheţ", au declarat autorii studiului.