Editura Evenimentul si Capital

Angajamente solide la Washington: România și SUA vor acționa împreună în Republica Moldova, Balcanii de Vest și alte regiuni strategice | PULSUL PLANETEI

Iulian Chifu
Autor: | | 80 Comentarii | 3501 Vizualizari

Formula echilibrată a României de a privi evoluțiile internaționale s-a vădit și în angajamentele extrem de solide ce au fost asumate la începutul săptămânii la Washington DC, acolo unde a avut loc cea de a V-a reuniune a Task-Force-ului pentru implementarea Declarației comune privind Parteneriatul Strategic pentru secolul XXI între România şi SUA.

 Într-o prezență extrem de variată pe multiple domenii cu reprezentanți ai Cancelariei Prim-ministrului, MAE, Ministerului Energiei, MApN, Ministerului Economiei, reuniunea s-a soldat cu numeroase acorduri și cu o declarație comună publicată pe siteul Departamentului de Stat și al MAE român. Din păcate documentul a trecut cam ușor neobservat prin noianul de evenimente politice și electorale locale deși el vine să închide orice tip de controversă sau diferențe între Washington și București vizând abordarea temelor regionale de interes pentru țara noastră.

Spuneam că România a dovedit echilibrul în tratarea temelor după ce Președintele Klaus Johannis a abordat nuanțat tema Armatei europene, care a stârnit multe valuri de controverse înainte de summitul informal de la Bratislava și a marcat divergențe de abordare prin variantele extreme ale rupturii transatlantice UE-SUA vehiculate de diverși oficiali și analiști. Astfel, în timp ce a fost anunțată constituirea comisiei prezidențiale privind proiectul de țară și dezbaterea privind reenergizarea proiectului european, la Washington a fost reconfirmat, în termeni extrem de preciși și avantajoși, parteneriatul strategic cu SUA precum și susținerea reciprocă în zonele strategice relevante.

Această rundă a Dialogului strategic româno-american, la 5 ani de la adoptarea Declarației Comune, a scos în evidenţă perspectivele concrete de dezvoltare care vizează zone extrem de sensibile și importante pentru țara noastră, care sunt asumate în mod direct și deschis de către partenerul strategic american. Mai întâi, în declarația comună, se notează baza cooperării, respective angajamentul pentru valorile democratice – statul de drept, piață liberă, respectarea drepturilor omului și relațiile inter-umane – și importanța eforturilor continue de promovare a democrației, statului de drept și bunei guvernări pentru păstrarea unor societăți deschise și sustenabile, fiind remarcate eforturile și progresele țării noastre dar și postura sa de exemplu în aplicarea legii, guvernare responsabilă și de luptă anti-corupție.

Dar poate cel mai important element rămâne asumarea în comun a proiectelor în regiuni de interes direct pentru România - Republica Moldova, Balcanii de Vest, precum și alte zone. De altfel, în domeniul securității, sunt reamintite operaționalizarea sistemului de apărare împotriva rachetelor balistice de la Deveselu, dar și cooperarea în cadrul bilateral și în NATO pentru a asigura implementarea angajamentelor Summit-ului Aliat de la Varșovia, în special constituirea brigăzii multinaționale conduse de România, asigurarea prezenței aeriene și maritime Aliate întărite în regiunea Mării Negre, susținute de un program consolidat de exerciții și antrenamente întrunite și multinaționale. Alte domenii de cooperare vizează războiul informațional, combaterea terorismului și securitatea cibernetică.

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Opinii EVZ

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate