Editura Evenimentul si Capital

Angajamente solide la Washington: România și SUA vor acționa împreună în Republica Moldova, Balcanii de Vest și alte regiuni strategice | PULSUL PLANETEI

Iulian Chifu
Autor: | | 80 Comentarii | 3494 Vizualizari

Formula echilibrată a României de a privi evoluțiile internaționale s-a vădit și în angajamentele extrem de solide ce au fost asumate la începutul săptămânii la Washington DC, acolo unde a avut loc cea de a V-a reuniune a Task-Force-ului pentru implementarea Declarației comune privind Parteneriatul Strategic pentru secolul XXI între România şi SUA.

 Într-o prezență extrem de variată pe multiple domenii cu reprezentanți ai Cancelariei Prim-ministrului, MAE, Ministerului Energiei, MApN, Ministerului Economiei, reuniunea s-a soldat cu numeroase acorduri și cu o declarație comună publicată pe siteul Departamentului de Stat și al MAE român. Din păcate documentul a trecut cam ușor neobservat prin noianul de evenimente politice și electorale locale deși el vine să închide orice tip de controversă sau diferențe între Washington și București vizând abordarea temelor regionale de interes pentru țara noastră.

Spuneam că România a dovedit echilibrul în tratarea temelor după ce Președintele Klaus Johannis a abordat nuanțat tema Armatei europene, care a stârnit multe valuri de controverse înainte de summitul informal de la Bratislava și a marcat divergențe de abordare prin variantele extreme ale rupturii transatlantice UE-SUA vehiculate de diverși oficiali și analiști. Astfel, în timp ce a fost anunțată constituirea comisiei prezidențiale privind proiectul de țară și dezbaterea privind reenergizarea proiectului european, la Washington a fost reconfirmat, în termeni extrem de preciși și avantajoși, parteneriatul strategic cu SUA precum și susținerea reciprocă în zonele strategice relevante.

Această rundă a Dialogului strategic româno-american, la 5 ani de la adoptarea Declarației Comune, a scos în evidenţă perspectivele concrete de dezvoltare care vizează zone extrem de sensibile și importante pentru țara noastră, care sunt asumate în mod direct și deschis de către partenerul strategic american. Mai întâi, în declarația comună, se notează baza cooperării, respective angajamentul pentru valorile democratice – statul de drept, piață liberă, respectarea drepturilor omului și relațiile inter-umane – și importanța eforturilor continue de promovare a democrației, statului de drept și bunei guvernări pentru păstrarea unor societăți deschise și sustenabile, fiind remarcate eforturile și progresele țării noastre dar și postura sa de exemplu în aplicarea legii, guvernare responsabilă și de luptă anti-corupție.

Dar poate cel mai important element rămâne asumarea în comun a proiectelor în regiuni de interes direct pentru România - Republica Moldova, Balcanii de Vest, precum și alte zone. De altfel, în domeniul securității, sunt reamintite operaționalizarea sistemului de apărare împotriva rachetelor balistice de la Deveselu, dar și cooperarea în cadrul bilateral și în NATO pentru a asigura implementarea angajamentelor Summit-ului Aliat de la Varșovia, în special constituirea brigăzii multinaționale conduse de România, asigurarea prezenței aeriene și maritime Aliate întărite în regiunea Mării Negre, susținute de un program consolidat de exerciții și antrenamente întrunite și multinaționale. Alte domenii de cooperare vizează războiul informațional, combaterea terorismului și securitatea cibernetică.

Energia, cu precădere interconectarea conductelor de gaz între România, Bulgaria, Ungaria și Austria, dar și între România și Republica Moldova, precum și dezvoltarea rezervelor off shore din Marea Neagră, investiții suplimentare pe termen lung în sectorul de explorare și producție din România, în sectoarele de tehnologii avansate, sunt zone de cooperare care crează avantaje regionale majore țării noastre. Angajamenul comun este și cel de susținere a TTIP - parteneriatul transatlantic pentru investiții și comerț între SUA și UE. În plus SUA se angajează prin acest document să sprijine includerea României în Programul Visa Waiver pe baza respectării de către România și cetățenii români a măsurilor de creștere a securității și încadrare în legislația americană aferentă Programului de liberă circulație fără viye în SUA.
Alte articole din categoria: Opinii EVZ

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
ziare.com
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro
Tema zilei
07:25 Raportul privind arhiva SIPA pe înţelesul tuturor. O parte din arhiva SIPA a rămas la Ministerul Justiţiei 07:05 Ultimul șef al SIPA: „Raportul Comisiei mi se pare unul superficial” 00:00 O nouă diversiune de tip securistic marca Tudorel Toader: Falsificarea Listei SIPA | ROMÂNIA LUI CRISTOIU 00:00 Marius Oprea: Monica Macovei a primit un CD pe care se afla opisul dosarelor din arhiva SIPA 21:32 Dragnea a RĂBUFNIT după raportul publicat de EVZ. "DESECRETIZARE! E important ceea ce e în arhivele SIPA" 18:23 DEZVĂLUIRI BOMBĂ! Fostul șef al SIPA, desemnat șef la SIE 13:45 REACȚIA lui Grindeanu despre desecretizarea arhivei SIPA: „S-a făcut un pas important” 13:44 PRIMA REACȚIE a lui Toader după desecretizarea arhivei SIPA. Ce spune despre Laura Codruța Kovesi 13:17 Predoiu, despre raportul SIPA: „L-am trimis la CSAT şi l-am clasificat; Nu cunoşteam conţinutul arhivei” 12:39 Scântei: „Unele dosare SIPA au fost XEROXATE. Îi cer ministrului Toader să explice cum documente CLASIFICATE au ajuns în presă” 11:48 Preşedintele UNJR: „Ce a căutat un cadru SRI în arhiva SIPA în 2013?” 10:14 REACȚIA lui Băsescu cu privire la arhiva SIPA: Oricât încearcă „băieţii veseli” să arunce responsabilitatea la CSAT, nu merge 10:08 Dan Andronic, despre judecătorul Cristi Danileț: „Nu cred că le-a copiat el...esta MÂNA unui PROFESIONIST” 09:16 Cine A INTRAT în Arhiva SIPA. Ministerul Justiției a publicat lista 08:21 EXPLOZIV! Judecătorul Cristi Danileț informa DNA despre audierea unor martori. Documentul care dovedește TOT - Foto în articol 07:35 Au apărut primele pagini din RAPORTUL SECRET al ARHIVEI SIPA - FOTO 07:04 ACUM puteți citi DOCUMENTUL INTEGRAL! Am pus mâna pe RAPORTUL SECRET cu privire la Arhiva SIPA! 00:00 “Ați vrut dovezi, na Dovezi!" Jurnalistul Dan Andronic ARUNCĂ SISTEMUL ÎN AER 00:00 Ancheta DIICOT privind arhiva SIPA este în „stadiu incipient”

Articole salvate