Ana Birchall VREA PACE la Justiţie. A chemat la dialog CSM, DNA şi DIICOT. Întâlnire-fulger cu ambasadorul Germaniei

Ana Birchall VREA PACE la Justiţie. A chemat la dialog CSM, DNA şi DIICOT. Întâlnire-fulger cu ambasadorul Germaniei

La scurt timp după preluarea mandatului de ministru interimar al Justiţiei, Ana Birchall a precizat că va avea discuţiii cu reprezentanţii CSM, DNA şi DIICOT pentru punerea în accord a legislaţiei, în conformitate cu deciziile Curţii Constituţionale a României (CCR), aşa cum prevede Constituţia. În context, primul oficial străin cu care s-a întâlnit a fost ambasadorul Germaniei la Bucureşti.

Ministrul interimar al Justiţiei, Ana Birchal a anunţat, vineri, după preluarea mandatului de la demisionarul Florin Iordache, că va iniţia discuţii luni cu reprezentanţii CSM, DNA şi DIICOT, pentru soluţii în domeniul justiţiei. “Primul telefon pe care am vrut să îl dau după ce îl salut pe domnul Iordache este către CSM pentru că mi-aş dori ca luni să avem o primă întâlnire, aşa cum tot luni îmi doresc să am o întâlnire şi cu DNA şi cu DIICOT.”, a precizat Ana Birchall. Minsitrul interimar al Justiţiei a adăugat că, "începând de luni, o să invit la un dialog toate instituţiile care au un cuvânt de spus în domeniul justiţiei şi împreună vom găsi cele mai bune soluţii”.

“Pentru mine, misiunea mea este ca dacă reuşesc ce mi-am propus eu pe această perioadă destul de scurtă, mi-am propus să îi aduc pe toţi la aceeaşi masă şi împreună în Parlament să găsim soluţiile necesare atât pentru respectarea legii în România şi aici mă refer inclusiv la art 147 din Constituţie care spune foarte clar că deciziile CCR sunt obligatorii şi nu facultative şi noi nu putem să decidem care decizie este obligatorue şi care nu. În această perioadă, misiunea mea este de a asigura buna funcţionare a activităţii curente a ministerului", a precizat Birchall, citată de mediafax.ro.

Întrebată dacă va mai promova un proiect de lege privind modificarea Codurilor, Birchall a adăugat: “Înţeleg sensibiltatea creată în jurul acestui portofoliu, am înţeles şi mesajul tuturor celor care s-au exprimat în spaţiul public şi preocuparea partenerilor noştri externi şi vă asigur că prin dialog cu toţi cei care vor să vină la aceeaşi masă să putem să găsim soluţii pentru bunul mers al justiţiei. Este preocuparea mea şi vă asigur că voi face tot ce depinde de mine pentru a pune în aplicare programul de guvernare al alianţei noastre, dar în acelaşi timp să aduc la aceeaşi masă pe toţi cei care au un cuvânt de spus înm bunul mers al justiţiei şi, dacă aş reuşi, aş fi foarte mulţumită".

Ne puteți urmări și pe Google News

Întâlnire cu ambasadorul Germaniei

Înainte de a prelua frâiele Justiţiei, Ana Birchall s-a întâlnit, la sediul Ministerului pentru Afaceri Europene cu ambasadorul Republicii Federale Germania la București, Cord Meier-Klodt. Oficialii ministerului au precizat că întâlnirea era programată, iar Ana Birchall a dorit să aibă loc, în pofida schimbărilor de ultimă oră generate de numirea sa ca interimar al Justiţiei.

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a precizat că întrevederea a vizat cooperarea dintre România și Germania în domeniul afacerilor europene și o trecere în revistă a domeniilor de interes comun, cu accent pe dialogul și coordonarea bilaterală constantă, gestionarea migrației, securitatea internă a UE, procesul de negociere privind ieșirea Marii Britanii din UE, precum și procesul de reflecție asupra viitorului Europei

Ana Birchall a reafirmat, totodată, sprijinul României pentru identificarea unor soluții consensuale și eficiente în gestionarea migrației la nivel european. “Partea română a evocat necesitatea consolidării cooperării cu partenerii externi, state de origine și de tranzit, care să permită formularea de soluții durabile la cauzele profunde ale migrației", arată MAE.

Referindu-se la exercitarea Președinției Consiliului Uniunii Europene de către România în prima jumătate a anului 2019, ministrul delegat a informat asupra demarării pregătirilor necesare și a transmis disponibilitatea pentru un dialog structurat cu partea germană pe aceasta temă, în perioada următoare.  Birchall a exprimat importanța deosebită a acestui proiect pentru România și Uniunea Europeană deopotrivă, reiterând oportunitățile și provocările pe care țara noastră va trebui să le gestioneze în perioada mandatului său.

Ambasadorul Cord Meier-Klodt a reiterat oportunitatea efectuării unei vizite în Germania de către oficialul român, în perioada următoare, pentru a dezbate elemente de interes comun aflate agenda europeană, precizează MAE.