Amnistie și Grațiere sau o Ordonanță de Urgență pentru "momentul zero" al unei națiuni

Amnistie și Grațiere sau o Ordonanță de Urgență pentru "momentul zero" al unei națiuni

Interesul pentru o Ordonanță de Urgență pe amnistie și grațiere este în creștere. Potrivit unor informații vehiculate pe spațiul public, în cursul zilei de azi au avut loc două întâlniri importante pentru ecuația acestui subiect.

Pe de o parte, pe dimensiunea politică am avut o întâlnire dintre președintele PSD și cel al ALDE. O altă întâlnire s-a petrecut la nivelul Guvernului între premierul Viorica Dăncilă și ministrul Justiției, Tudorel Toader. Ultimul a negat că, în cadrul întâlnirii cu Viorica Dăncilă, s-ar fi discutat tema Ordonanței. Totuși, acest subiect plutește în aer și asta pentru că o eventuală OUG pe amnistie și grațiere ar reprezenta o soluție ultimă pentru impasul politic în care ne aflăm. O recunosc, cu argumentări diferite, și adversarii acestei soluții, și susținătorii ei. 

PSD, între soluția OUG și momentul zero

În mod evident, principalul partid care își dorește o Ordonanță de acest tip este PSD. Din perspectiva social-democraților, și dosarul Bombonica, în care nu s-a ținut cont de decizia Curții Constituționale care a cerut revizuirea reglementărilor privind abuzul în serviciu, și dosarul deschis la DIICOT premierului Dăncilă nu sunt altceva decât încercări de a folosi Justiția și dosarele fabricate în bătălia politică. Ceea ce pentru PSD este un lucru de neacceptat. Liderii acestui partid înțeleg că, dacă nu acționează repede, nu doar că riscă să piardă guvernarea, dar și propria libertate. 

Ne puteți urmări și pe Google News

Ca atare, Liviu Dragnea a venit în aceste zile cu o idee pe care opinia publică a omis-o cu desăvârșire. Referindu-se la suspendarea președintelui, Liviu Dragnea a arătat că este nevoie de un moment zero în politică, prin care să se depășească starea actuală de blocaj politic și instituțional. ”De un an de zile stăm sub acest asediu turbat (din partea statului paralel – n.n.) și noi ar trebui să ne ocupăm de bunăstarea românilor. Iohannis și cei din spatele lui sunt regizorii acestei furtuni. România are nevoie de un moment zero. Toți trebuie să înțelegem că trebuie să privim înainte, altfel rămânem prizonierii trecutului”, a arătat Liviu Dragnea. 

ALDE nu agreează oficial soluția OUG, dar taxează abuzurile din Justiție

Și președintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, și ministrul Justiției, Tudorel Toader, au dat de înțeles că nu ar susține soluția unei OUG pe amnistie și grațiere. Totuși, aceștia au fost solidari cu PSD în modificarea Legilor Justiției și au taxat mereu abuzurile care au loc în Justiție. Prezent la mitingul PSD din 9 iunie împotriva abuzurilor din Justiție, liderul ALDE a dat chiar de înțeles că reformele din Justiție trebuie promovate indiferent de reacția externă. "Am venit astăzi să mă întâlnesc cu cei care mai cred că România trebuie să rămână liberă, democratică şi independentă, cu cei care cred că România este o ţară suverană, că românii merită să trăiască liberi cu drepturile şi libertăţile protejate, fără să fie batjocoriţi când supără un procuror sau un potentat al zilei. Am venit astăzi la miting pentru a striga că judecătorii trebuie lăsaţi să hotărască liber, fără procotoale şi înţelegeri secrete", a spus Călin Popescu Tăriicenu. Mai mult, liderul ALDE a luat o atiudine cât se poate de tranșantă legată și de opinia preliminară a Comisiei de la Veneția privind reformele din Justiție. Potrivit lui Călin Popescu Toriceanu, această opinie preliminară publicată de Comisia de la Veneția, este din punct de vedere juridic "extrem de subțire", fiind de fapt o opinie politică.

Opoziția se opune ”diferențiat” unei OUG

Oficial, și USR, și PNL au taxat ideea unei OUG pe grațiere și amnistie. La o privire mai atentă, însă, se poate constata faptul că PNL nu ar fi total dezinteresat într-o astfel de soluție. Se știe că mulți dintre liderii centrali și locali ai PNL au probleme cu Justiția, iar o eventuală OUG dată de PSD ar fi o soluție ideală pentru liberali. Așa cum s-a mai spus, PNL ar scoate cartoful fierbinte cu mâinile altui partid politic. 

Singurii care s-ar opune unei OUG sunt cei de la USR și asta din două motive. O dată pentru că acest partid și-a construit profilul politic din tema Justiției. Un alt motiv, de data asta pragmatic, este acela că USR nu ar avea decât de pierdut de pe urma unei OUG, pentru că ea ar reteza șansele acestei formațiuni să acceadă la guvernare în urma condamnării penale a liderilor Puterii. 

Ordonanță pe amnistie și grațiere, beneficii și riscuri

Dincolo de faptul că o Ordonanță de Urgență prin care să fie amnistiați sau grațiați mai mulți lideri politici ar fi considerată de foartă multă lume ca fiind de neacceptat, analizând lucrurile la rece, se poate constata faptul că o astfel de decizie ar putea genera și câteva efecte pozitive. Unul din acestea se referă la o guvernare mai eficientă. Este limpede pentru toată lumea că și Liviu Dragnea, și Viorica Dăncilă, dar și alți lideri de la guvernare sunt preocupați, în primul rând, de propria supraviețuire și, de abia apoi, de actul de guvernare în sine. 

Un alt avantaj, cu beneficii tot în domeniul guvernăării, ar consta în faptul că Opoziția politică ar fi pusă, cu adevărat, la treabă. Până acum, aceasta nu a făcut decât să profite de pe urma dosarelor deschise liderilor de la Putere. O dată acestea rezolvate, partidele de opoziție ar trebui să vină cu soluții pentru o guvernare mai bună. În felul acesta, Opoziția ar pune presiune pe guvernare și ar determina-o să acționeze mai eficient decât până acum. 

Pe de altă parte, riscul unor proteste de stradă este unul relativ scăzut. Și asta pentru că astăzi suntem într-un alt moment decât cel de la începutul anuluiu 2017. Între timp, mulți au aflat despre protocoale secrete între Parchete și SRI, au fost martorii unor abuzuri din Justiție, gen Rarinca, iar aceste lucruri au dus la înțelegerea faptului că lupta împotriva corupției trebuie privită mult mai nuanțat.