Editura Evenimentul si Capital

Ambasadorul olandez, la final de mandat: „România trebuie să investească în infrastructură, în sănătate și educație. Intrarea în Schengen este mai puțin importantă”

Matthijs van Bonzel, într-un interviu pentru Evenimentul Zilei, la începutul mandatului său în România
Autor: | | 0 Comentarii | 508 Vizualizari

Ambasadorul Regatului Țărilor de Jos în România, Matthijs van Bonzel, a avut, azi, o ultimă întâlnire cu jurnaliștii, înainte de a părăsi postul de la București, pentru a prelua, de la 1 septembrie, funcția de ambasador în Spania, după 3 ani și jumătate petrecuți în țara noastră.

Diplomatul olandez a vorbit despre posibilitățile de dezvoltare economică din România, despre nevoia de certitudine fiscală și legislativă, pentru ca investitorii să vină într-un climat de afaceri prielnic, despre turismul în general, și cel medical în particular, care ar putea face din România o atracție pentru străini. 

În opinia sa, clasa politică ar trebui înnoită, iar tânăra generație, precum și antreprenorii de succes sau persoane din mediul academic, cu educație și experiență în străinătate, deschidere spre lume și mentalitate nouă, dornici de a schimba în bine lucrurile din România, ar trebui să se implice în politică și în luarea deciziilor.

Este important ca România să investească în infrastructură, este important să investească în sănătate și educație, să găsească modalități de a păstra doctorii buni și specialiștii în România, spune diplomatul. „Investiţiile sunt necesare, toată lumea este de acord. Dacă aveţi bani publici, aş sugera să investiţi acei bani publici în domeniile cu slăbiciuni, nu să-i daţi înapoi oamenilor. Ar putea fi un mix, să daţi o parte înapoi oamenilor, ca să aibă mai mulţi bani de cheltuit, dar întrebarea e cât de mulţi. Banii publici există pentru a face chestiuni publice, nu să fie daţi înapoi oamenilor", a spus Matthijs van Bonzel.

El a vorbit despre potențialul extraordinar al portului Constanța, despre atragerea de investiții, despre nevoia construirii unor autostrăzi - de pildă o șosea modernă care să lege Constanța de Budapesta, etc. „Rotterdam a vrut să colaboreze cu Constanţa, dar a preferat Istanbulul. Voiau să lucreze cu Constanţa, să investească 500 de milioane de euro, din motive evidente, dar momentan, lucrează cu Istanbul, dar asta nu exclude posibilitatea în viitor. Noi urmărim acest aspect mereu, care este climatul, dacă lucrurile se îmbunătăţesc", a spus ambasadorul.

Van Bonzel a dat exemplul Clujului, ca fiind un oraș  cu un climat de afaceri care place companiilor olandeze - aici funcționând 450 de astfel de firme.

Întrebat despre opoziția țării sale privind aderarea României la spațiul Schengen, Matthijs van Bonzel a precizat că aceasta nu este atât de importantă, pe cât pare și pe cât de multă atenție i se acordă, comparativ cu dezvoltarea economică.

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Internaţional

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate