Editura Evenimentul si Capital

Altă YALTA: „Putin i-a oferit lui Obama ALIBIUL perfect pentru a face exact ce îi CONVINE cel mai mult: NIMIC”

Putin și Obama, un joc mult mai complicat decât pare la prima vedere
Autor: | | 11 Comentarii | 3691 Vizualizari

Majoritatea comentatorilor au afirmat că întâlnirea lui Obama cu Putin a fost una rece și cu puține rezultate concrete. Dacă totul a fost doar o strategemă de comunicare și, în realitate, în spiritul Yaltei, invocat de Putin de la tribuna ONU, a avut loc o împărțire a sferelor de influență? O analiză bulversantă realizată de Business Insider.

Concentrarea militară a Rusiei în Siria și sporirea influenței sale în Orientul Mijlociu au oferit administrației Obama exact ceea ce visează de când războiul civil a izbucnit în 2011 în Siria: ocazia de a sta în planul secund.

Emile Hokayem, un expert în problemele Orientului Mijlociu la International Institute for Strategic Studies, comentează:

„Dacă credeți că administrația Obama este deranjată de recentele evenimente din Siria, vă înșelați. Încurcată? Da, dar niciodată nu și-a dorit să conducă.”

Luni, președintele Vladimir Putin a ocupat centrul scenei la Adunarea Generală a ONU de la New York. Aici el a făcut apel la formarea „unei alianțe cu adevărat cuprinzătoare împotriva terorismului, asemănătoare cu cea împotriva lui Hitler”.

Putin a mai afirmat în discursul său că prezența militară în Siria, începând cu sfârșitul lui august, este motivată de dorința de a împiedica debarcarea președintelui Assad de către numeroasele grupări de rebeli.

La rândul său, Obama a afirmat că, în final, Assad nu trebuie să rămână în funcție, dar a pledat pentru o „tranziție controlată”, un compromis pe care Rusia și Iranul - care îl susțin pe Assad - îl salută cu siguranță.

Tony Badran, cercertător la Foundation for the Defense of Democracies, a declarat pentru Business Insider:

„Dacă rușii ar fi avut o altă persoană pe care să o propună și care ar fi garantat supraviețuirea regimului, ar fi făcut-o până acum. Adevăratul motiv al concentrării militare a Rusiei în Siria este determinarea lui Obama să accepte ca Assad să rămână în funcție, ceea ce, în bună parte este ca și făcut. Putin i-a furnizat acum lui Obama alibiul perfect pentru a nu face nimic în legătură cu Assad.”

Realizarea în domeniul politicii externe pe care Obama o consideră opera de căpătâi a președinției sale este acordul nuclear cu Iranul, care finalizat în iulie, după mai bine de zece ani de diplomație coercitivă și 20 de luni de negocieri extenuante.

În timpul acestor tratative a devenit limpede că administrația Obama, în dorința sa de a încheia odată acordul cu Iranul, i-a informat pe liderii de la Teheran despre decizia sa de a se abține de la o intervenție în Siria, pe care Obama o vede ca făcând parte din sfera de influență a Iranului, afirmă Badran.

Așa cum informa New York Times în 2013, Obama părea dezinteresat în legătură cu subiectul Siria, „chiar și când venise vorba despre urgența înarmării rebelilor”. Iată ce scria acum doi ani NY Times:

„Obama a avut rareori intervenții hotărâte în timpul ședințelor. Însă foști și actuali oficiali au declarat că limbajul trupului său spunea totul. Adesea părea nerăbdător sau dezinteresat în timpul dezbaterilor, uneori își citea mesajele pe telefon, alteori tăcea și mesteca gumă.”

Bântuit de războiul din Irak și de dezastruoasa campanie din Libia și îngrijorat de riscurile misiunii, Obama a fost întotdeauna „profund ambivalent” - și de aceea deliberat ambiguu - în legătură cu îndepărtarea lui Assad, iar Rusia a observat asta, spune Tony Badran.

„Rusia nu și-a făcut niciodată prea multe griji în legătură cu acceptarea de către Obama ca Assad să continue să joace un rol în Siria, deoarce este clar că Obama nu și-a dorit vreodată cu adevărat ca Assad să plece.”

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: ISIS

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate