Alianța Rusia – Turcia – Iran, un trident contra Occidentului

Alianța Rusia – Turcia – Iran, un trident contra Occidentului

Evenimentele din Orientul Mijlociu se precipită în favoarea Kremlinului. Putin a reușit să întoarcă jocul din Siria, aducând alături de el doi aliați ce păreau până de curând dușmani ireconciliabili.

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, va vizita Teheranul săptămâna viitoare, un eveniment pe care majoritatea presei arabe îl privește ca pe o pecetluire a alianței triunghiulare Turcia – Iran – Rusia, scrie agenția iraniană de presă Fars.

Erdogan a efectuat deja o vizită de o jumătate de zi în Rusia, la scurt timp după puciul eșuat din Turcia, pentru a reînnoda legătura cu Vladimir Putin. Discuțiile lor s-au concentrat mai ales asupra identificării unei soluții politice pentru Siria, stabilindu-se crearea unei comisii bipartite care să implementeze rezultatele întâlnirii.

Refugiat în Iran

Ne puteți urmări și pe Google News

„Date fiind informațiile că Erdogan a mers în Iran în noaptea puciului și s-a întors în Turcia după eșecul acestuia, vizita președintelui turc la Teheran este extrem de importantă pentru stabilirea de noi relații între Teheran și Ankara”, scrie ziarul de limbă arabă Al-Hayat, citat de aceeași agenție iraniană de știri, făcând astfel o dezvăluire extraordinară despre locul unde s-a refugiat Erdogan în timpul puciului.

Al-Hayat citează surse care afirmă că a fost deja programată o întâlnire trilaterală, cu participarea de oficiali iranieni, turci și ruși, având ca subiect încheierea războiului din Siria. Aceleași surse au informat și că o parte importantă a vizitei lui Erdogan la Teheran va fi dedicată problemei siriene.

La rândul său, ziarul londonez Al-Arab, citat de aceeași agenție Fars, amintește de recenta vizită a ministrului de Externe iranian, Javad Zarif, în Turcia și afirmă că aceasta s-a desfășurat în strânsă legătură cu vizita lui Erdogan în Rusia.

Potrivit Al-Arab, tridentul Iran – Turcia – Rusia formează o alianță pentru a-și impune interesele în fața Occidentului. Ziarul subliniază că vizita lui Zarif la Ankara demonstrează cât de rapidă și importantă este turnura pe care au luat-o evenimentele din regiune.

Al-Arab citează o serie de analiști, care afirmă că politica externă a țărilor arabe, mai ales în Siria, a eșuat lamentabil.

Răsturnare spectaculoasă de situație

După ce prim-ministrul turc a declarat că a venit vremea ca țara sa să-și îmbunătățească relațiile cu Damascul, înalți oficiali de la Teheran, citați de Fars, au afirmat că este foarte probabil ca Ankara să facă o schimbare politică spectaculoasă în ceea ce privește Siria și să se alieze intereselor Rusiei și Iranului.

Premierul turc Binali Yildîrîm a sugerat o soluție cu trei componente (cu „trei dinți” a fost expresia lui) pentru războiul de cinci ani care a inflamat întregul Orient Mijlociu și a afirmat că Turcia va rezolva problemele din Siria împreună cu actorii regionali.

După aceste declarații, ministrul adjunct de Externe al Iranului pentru afaceri Arabe și Africane, Hossein Jaberi Ansari, a afirmat că Turcia va fi invitată să se alăture Iranului și Rusiei în eforturile de a aduce stabilitate în Siria.

Într-o conferință de presă împreună cu omologul său rus Mihail Bogdanov, Jaberi Ansari a afirmat că Turcia este o țară importantă și influentă în criza siriană. „Oficialii iranieni și turci au căzut de acord să continue discuțiile pentru implementarea înțelegerilor bilaterale în detaliu; vom trimite în curând o invitație ministrului adjunct de Externe al Turciei, Umit Yalcin, și, pe de altă parte, eu voi merge la Ankara pentru a discuta în amănunt problemele regionale”, a adăugat el.

La rândul său, șeful diplomației iraniene, Javad Zarif, a comentat astfel vizita sa în Turcia: „Iran, Rusia și Turcia sunt considerați ca jucători importanți în regiune și trebuie să se angajeze pe calea dialogului și a cooperării”. Cu ocazia acestei vizite, Zarif a avut o întrevedere și cu președintele Erdogan.

De asemenea, Zarif și omologul său rus, Seghei Lavrov, au avut o convorbire telefonică joia trecută, în care au abordat situația legăturilor bilaterale și evoluția evenimentelor în regiune, mai ales problema siriană.

Raidurile politice ale lui Putin

Pe de altă parte, faptul că Rusia a lansat raiduri aeriene asupra Alep de pe teritoriul Iranului, de la baza Hamadan, a fost privit de majoritatea observatorilor mai puțin ca o măsură militară și mai mult ca un gest politic, prin care Rusia, folosindu- se de actorii regionali importanți, precum Iranul, își sporește influența în zonă. Intrarea în această combinație a Turciei, a doua armată din NATO, va face ca jocurile să curgă și mai mult în favoarea Moscovei.