Editura Evenimentul si Capital

ALEGERI PREZIDENȚIALE. 14 candidați, în cursa pentru Cotroceni. Peste 18 milioane de alegători, așteptați la urne. VEZI toate detaliile

Peste 18 milioane de alegători sunt aşteptaţi la urne
Autor: | | 20 Comentarii | 771 Vizualizari

Duminică, 2 noiembrie, vor avea loc alegerile prezidențiale. Peste 18 milioane de alegători sunt aşteptaţi la urne să aleagă unul dintre cei 14 candidați. Campania electorală se va încheia sâmbătă, 1 noiembrie, la ora 7.00. Urnele se vor deschide duminică, la ora 7.00, și se vor închide la ora 21.00. EVZ îţi prezintă cele mai importante ştiri şi analize despre alegerile prezidenţiale din 2014. De asemenea, pe evz.ro vei putea afla în timp real rezultatele sondajelor exit-poll de la alegerile prezidentiale 2014. Cei mai bun portal de stiri va transmite in timp real rezultate turului 1 al alegerilor prezidentiale 2014 si rezultatele finale ale alegerilor prezidentiale 2014.

Cine sunt candidații care vor să ajungă la Cotroceni:

 • Victor Ponta (PSD-UNPR-PC)
 • Klaus Iohannis (Alianţa Creştin-Liberală)
 • Elena Udrea (Partidul Mişcarea Populară)
 • Călin Popescu-Tăriceanu (independent)
 • Monica Macovei (independent)
 • Teodor Meleşcanu (independent)
 • Kelemen Hunor (Uniunea Democrată Maghiară din România)
 • Dan Diaconescu (Partidul Poporului - Dan Diaconescu)
 • Gheorghe Funar (independent)
 • Constantin Rotaru (Partidul Alianţa Socialistă)
 • Corneliu Vadim Tudor (Partidul România Mare)
 • William Brînză (Partidul Ecologist Român)
 • Mirel Mircea Amariţei (Prodemo)
 • Szilagyi Zsolt (Partidul Popular Maghiar din Transilvania).

18.296.567 cetăţeni cu drept de vot sunt aşteptaţi, duminică la urne în primul tur de scrutin. Pe 16 noiembrie, la cel de-al doilea tur sunt așteptate 18.305.826 de persoane.

În ţară vor fi organizate 18.550 secţii de vot, iar în Bucureşti 1.245 de secţii de votare.MAE a anunţat că vor fi organizate 294 de secţii pentru cetăţenii români din afara graniţelor care doresc să îşi exercite dreptul de vot.  

CU CE VOTĂM:

Ne vom putea exercita dreptul de vot în baza:

 • cărţii de identitate, cărţii electronice de identitate,
 • cărţii de identitate provizorie, buletinului de identitate,
 • paşaportului diplomatic, paşaportului diplomatic electronic,
 • paşaportului de serviciu, paşaportului de serviciu electronic,
 • carnetului de serviciu militar - în cazul elevilor din şcolile militare.

Cei care se află în străinătate şi în state care permit accesul pe teritoriul lor pe baza cărţii de identitate în ziua alegerilor pot prezenta la urne:

 • paşaportul diplomatic, paşaportul diplomatic electronic,
 • paşaportul de serviciu, paşaportul de serviciu electronic, paşaportul simplu,
 • paşaportul simplu electronic, paşaportul simplu temporar, titlul de călătorie,
 • cartea de identitate, cartea electronică de identitate.

Cetăţenii români cu domiciliul în străinătate care în ziua votării se află în ţară îşi pot exercita dreptul de vot la secţiile de votare organizate în România în baza :

 • paşaportului simplu cu menţionarea ţării de domiciliu (CRDS),
 • paşaportului simplu temporar cu menţionarea ţării de domiciliu (CRDS),
 • paşaportului simplu electronic cu menţionarea ţării de domiciliu (CRDS),în baza titlului de călătorie.

Alegătorii care nu votează la alegerile prezidenţiale în localitatea de domiciliu, precum şi cei din străinătate trebuie să completeze o declaraţie pe propria răspundere când se prezintă la urne, prin care îşi asumă că nu au mai votat şi nu vor mai vota la acel tur de scrutin, potrivit unei decizii a Biroului Electoral Central (BEC).

CUM VOTĂM:

Accesul alegătorilor în sala de vot are loc în serii corespunzătoare numărului cabinelor. După ce prezintă actul de identitate, în  baza semnăturii în copia de pe lista electorală permanentă sau în tabel, după caz, preşedintele sau membrul biroului electoral al secţiei de votare desemnat de acesta îi încredinţează alegătorului buletinul de vot şi ştampila cu menţiunea 'VOTAT', pe care acesta o aplică pe buletinul de vot.

Alegătorul votează separat în cabine închise, aplicând ştampila cu menţiunea 'VOTAT' înăuntrul patrulaterului care cuprinde prenumele şi numele candidatului pe care îl votează.

Prezenţa oricărei persoane în cabinele de vot, în afara celei care votează, este interzisă. Alegătorul care, din motive temeinice, constatate de preşedintele biroului electoral al secţiei de votare, nu poate să voteze singur are dreptul să cheme în cabină un însoţitor ales de el, pentru a-l ajuta. Acesta nu poate fi din rândul persoanelor acreditate, al membrilor biroului electoral al secţiei de votare sau al candidaţilor.

CE NU AVEM VOIE SĂ FACEM:

În ziua votării, între orele 7,00 - 21,00, sunt interzise comercializarea şi consumul băuturilor alcoolice în spaţiul de protecţie al secţiei de votare.

Pe durata votării se interzice membrilor birourilor electorale ale secţiilor de votare, persoanelor însărcinate cu menţinerea ordinii, persoanelor acreditate şi operatorilor de sondaj ai institutelor de sondare a opiniei publice sau ai societăţilor comerciale ori organizaţiilor neguvernamentale să poarte ecusoane, insigne sau alte însemne de propagandă electorală.

URNA MOBILĂ

Persoanele deţinute în baza unui mandat de arestare preventivă sau persoanele care execută o pedeapsă privativă de libertate, dar care nu şi-au pierdut drepturile electorale votează prin intermediul urnei speciale. Cererile de votare prin intermediul urnei speciale se fac în scris şi se depun la directorii penitenciarelor sau ai locurilor de deţinere, cel mai târziu cu două zile înainte de ziua votării.

În ziua votului, directorul penitenciarului sau al locului de deţinere permite accesul echipei biroului electoral al secţiei de votare care se deplasează cu urna specială şi cu o ştampilă cu menţiunea 'VOTAT', buletine de vot şi timbre autocolante necesare pentru a se efectua votarea, în spaţiul anume amenajat pentru votare, care trebuie să beneficieze de dotări minime pentru asigurarea secretului votului.

Totodată, persoanele asupra cărora s-a luat măsura arestului la domiciliu votează prin intermediul urnei speciale în condiţiile în care formulează o cerere în acest sens către biroul electoral al secţiei de votare la care sunt arondate potrivit domiciliului. Cererea se depune cel mai târziu în preziua votării, până la ora 20,00.

Pentru alegătorii netransportabili din motive de boală sau invaliditate din ţară, preşedintele biroului electoral al secţiei de votare poate aproba, la cererea scrisă a acestora, depusă cel mai târziu în preziua votării, însoţită de copii ale unor acte medicale sau alte acte oficiale din care să rezulte că persoanele respective sunt netransportabile, ca o echipă formată din cel puţin doi membri ai biroului electoral să se deplaseze cu o urnă specială şi cu materialul necesar votării - ştampilă cu menţiunea 'VOTAT', buletine de vot şi timbre autocolante.

În raza unei secţii de votare se utilizează o singură urnă specială. Urna specială poate fi transportată numai de membrii biroului electoral al secţiei de votare. Urna specială se poate deplasa numai în raza teritorială arondată la respectiva secţie de votare.

Urna specială se utilizează numai la secţiile de votare din ţară. Secţiile de votare din străinătate nu vor avea sau utiliza astfel de mijloace.

SITUAȚII ÎN CARE VOTUL ESTE ANULAT

Sunt nule buletinele de vot pe care nu a fost aplicată ştampila de control a secţiei de votare, buletinele de alt model decât cel legal aprobat, buletinele pe care nu a fost aplicată ştampila cu menţiunea "VOTAT", buletinele de vot la care ştampila cu menţiunea "VOTAT" este aplicată pe mai multe patrulatere sau în afara acestora.

Ghidul alegătorului din Diaspora. Cum pot vota românii din afara ţării

CÂND AFLĂM PREZENȚA LA VOT:

Orele la care informaţiile despre prezenţa la vot vor fi disponibile şi date publicităţii sunt 11,30, 14,30, 17,30, 20,30 şi 22,30.

Orele la care va fi comunicată prezenţa la vot în secţiile din străinătate la alegerile prezidenţiale sunt 15,00, 21,00 din ziua votării şi 1,00 şi 9,00 - din ziua următoare zilei votării.

CINE FACE SONDAJE LA IEȘIREA DE LA URNE:

 BEC a acreditat Asociaţia Populară "Wilfried Martens", Societatea Cercetare Consultanţă Sociologică "Sociopol", Societatea Rating Pol Consultanţă, Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie (IRES), Biroul de Cercetări Sociale (BCS) şi Centrul pentru Studierea Opiniei şi Pieţei (CSOP) pentru realizarea unor sondaje de opinie la ieşirea de la urne la alegerile prezidenţiale.EVZ.RO vă prezintă cele mai importante știri despre ALEGERILE PREZIDENȚIALE 2014.

CITIȚI pe EVZ.RO sondaje, prezența la urne, rezultatele exit-poll-urilor și rezultatele la ALEGERILE PREZIDENȚIALE 2014 în timp real.
Alte articole din categoria: Politica

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro
Tema zilei
20:20 Băsescu l-a „UMILIT” pe Gelu Vișan în direct la TV! Replica pe care nu o va uita NIMENI. Vișan califică gestul lui Băsescu: M-a surprins și m-a întristat în același timp! 18:16 Tudose şi SECRETELE SOŢIEI SALE. Sunt în joc MILIOANE DE EURO. Detalii explozive 12:03 ULTIMA BOMBĂ ÎN PSD! S-a vorbit despre o MARE TRĂDARE 11:46 Lista echipei lui Tudose: Numele de miniștri vehiculate în PSD - surse 11:04 Desființarea unui minister și „spargerea” Dezvoltării, variante de lucru în PSD - surse 01:16 Băsescu, STAND-UP CU NOUL PREMIER: „Dacă vedeți în unele poze fața lui Tudose..." 01:14 Olguța A RATAT ŞANSA CARIEREI. Toți membrii PSD vorbesc despre asta 01:11 Dan Andronic, IPOTEZĂ-ȘOC în cazul lui Tudose. Strategia lui Iohannis 00:50 Băsescu TUNĂ și FULGERĂ după numirea lui Tudose premier: „Iohannis a făcut CEL MAI URÂT lucru! TRĂDARE” 23:51 Tudose, ATACAT fără MILĂ de presa internațională: „Dragnea pierde din popularitate chiar dacă...” 22:39 Cine este Mihai Tudose, premierul PSD: Profesor la SRI, acuzat de plagiat, mic maestru în șah - biografie 22:36 Inedit! Reacția SRI despre premierul PSD Mihai Tudose 22:18 BOMBĂ ÎN PSD! Tudose A FOST DENUNŢAT LA DNA. Planul lui Dragnea SE POATE NĂRUI. Rămâne de văzut CE REACŢIE VA AVEA IOHANNIS 20:03 EXCLUSIV EVZ - Directorul de cabinet al lui Mihai Tudose a lucrat 13 ani pe „analiză-sinteză” în sistemul de siguranță națională, iar soția lui lucrează la UM 0472 și predă la SRI / DOCUMENTE 19:22 Iohannis: „Îl desemnez pe domnul Tudose ca viitor prim-ministru” - LIVE TEXT 18:22 MIHAI TUDOSE era prieten apropiat cu „Anaconda”, generalul SRI Elena Istode. TUDOSE a fost ACUZAT de PONTA că este OFIȚER ACOPERIT! 17:11 Dragnea A FOST ATACAT DUR de Ciutacu: ,Mă gândesc să mă p.. împotriva vântului și să țin cu Tudose” 15:55 Propunere SURPRIZĂ a PMP pentru funcția de premier 15:06 CONSULTĂRI la COTROCENI. Băsescu: „Desemnarea PSD este una ratată, menită să-l atragă pe Iohannis într-o capcană. PMP l-a propus premier pe Sigfried Mureșan” | LIVE TEXT 10:03 CULISELE CEx PSD. Drumul NOMINALIZĂRII lui Mihai Tudose spre Palatul Cotroceni

Articole salvate