Editura Evenimentul si Capital

ALEGERI ÎN MOLDOVA. Premierul Iurie Leancă: O Moldovă fără Europa nu poate fi

Iurie Leancă, premierul moldovean
Autor: | | 1 Comentarii | 260 Vizualizari

Aproape 21% din totalul celor 3,2 milioane de cetăţeni cu drept de vot din Republica Moldova s-au prezentat, azi, la vot, până la ora 12.30, pentru alegerea noului Parlament, potrivit datelor furnizate de preşedintele Comisiei Electorale Centrale (CEC), Iurie Ciocan.

UPDATE ora 19.00: Premierul Republicii Moldova, Iurie Leancă, a declarat, duminică, după ce şi-a exercitat dreptul de vot în cadrul alegerilor parlamentare, că „o Moldovă fără Europa nu poate fi”, estimând că '„situaţia complicată din regiune este fără precedent” şi că, din acest motiv, alegătorii trebuie să dea dovadă de raţiune.

„Am votat pentru o Moldovă europeană, o Moldovă cu justiţie, o Moldovă în care cetăţenii îşi văd viitorul pentru ei şi pentru copiii lor, o Moldovă mult mai prosperă. Bineînţeles că tot ceea ce am făcut eu demonstrează şi indică faptul că Moldova fără Europa nu poate fi”, a afirmat Leancă.

Premierul moldovean a subliniat că alegerile parlamentare sunt critice şi cruciale, iar în cazul în care cetăţenii nu vor da un vot proeuropean Republica Moldova „va face un pas înapoi''.

„Am urcat într-un tren, trenul a plecat din gară, dar încă nu e pe calea ireversibilă. Dacă astăzi cetăţenii vor susţine această cale, aceste valori, acest parcurs, atunci şansa noastră de a deveni o ţară candidată şi, în perspectivă, o ţară membră poate fi materializată”, a adăugat Iurie Leancă.

Premierul Republicii Moldova, Iurie Leancă, şi-a exprimat speranţa că sistemul anticorupţie din ţara sa va fi reformat cu sprijinul magistraţilor europeni.

El a declarat că ia în calcul angajarea de magistraţi pensionari din Occident, care să lucreze pentru instituţiile implicate în combaterea corupţiei în Republica Moldova, potrivit corespondentului Agerpres.

„Să găsim specialişti din Occident, judecători eventual la pensie, magistraţi, specialişti în materie anticorupţie, care să vină aici la noi nu pentru o săptămână-două, nu să mai elaboreze nişte rapoarte care după aceea se depozitează frumos la bibliotecă, ci să ne ajute într-adevăr să reformăm sistemul'', a afirmat Leancă.

Şeful guvernului a subliniat că problema combaterii corupţiei a fost discutată cu partenerii europeni, însă a spus că, pentru aplicarea unui plan anticorupţie, este de nevoie de resurse financiare şi de resurse umane importante.

Iurie Leancă a adăugat că măsurile împotriva corupţiei sunt dorite atât de oficialii europeni, cât şi de cetăţenii Republicii Moldova.

UPDATE ora 16.30: Rata de participare la alegerile parlamentare de duminică este, la ora 15,30, de 39,21%, a anunţat preşedintele comisiei electorale Centrale, Iurie Ciocan. El a precizat că 1.098.000, dintre cei 3.000.000 de alegători aşteptaţi la vot, şi-au exercitat deja opţiunea electorală.

UPDATE ora 15.30: La ora 12.00 la Ambasada Republicii Moldova la București votaseră 655 de persoane iar la Consulat - 400, potrivit deschide.md.

Aproape 21% dintre alegători, până la ora 12.30

Datele centralizate de CEC arată că, până la ora 12.30, au votat 587.930 de alegători, ceea ce reprezintă 20,98 % din numărul de persoane înscrise pe listele electorale.

Cea mai mare prezenţă la urne s-a înregistrat în raioanele Şoldăneşti şi Rezina, 29,34 % şi, respectiv, 29,01 %, iar cea mai scăzută în raionul Cantemir, 12,97 %, potrivit Agerpres.

Potrivit CEC, în municipiul Chişinău au votat 110.102 alegători, ceea ce reprezintă 17,78 %, iar în municipiul Bălţi - 19.761 de alegători, adică 18,73 %.

Până la ora 12.30, pe listele suplimentare au votat 25.725 de alegători.

Autorităţile din Chişinău vor prezenta o nouă situaţie privind participarea la vot la ora 16.00.

Pentru scrutinul de astăzi sunt înscrise 20 de formațiuni politice și 4 candidați independenți. În acest sens, au fost constituite 2.066 de secţii de votare, dintre care 95 peste hotarele ţării.

Pragul electoral pentru o formaţiune politică este de 6%; pentru un bloc electoral din două partide — 9%; pentru un bloc electoral din 3 şi mai multe partide — 11%; şi pentru candidaţii independenţi — 2%.

Scrutinul va fi monitorizat de 3.192 persoane, acreditate în calitate de observatori naţionali din partea a 24 de organizaţii.

Pagina 1 din 1Stirile zilei

Alte articole din categoria: Internaţional

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro
Loading...

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate