Albania AMENINŢĂ: Vom VOTA împotriva aderării MACEDONIEI la NATO

Albania AMENINŢĂ: Vom VOTA împotriva aderării MACEDONIEI la NATO

Tensiunile dintre Albania şi Macedonia pot atinge cote alarmante în perioada următoare. Premierul albanez, Edi Rama, a declara că va opune un veto la candidatura Macedoniei de aderare la NATO dacă nu sunt respectate drepturile etnicilor albanezi.

La Summit-ul NATO din 2008, de la Bucureşti, Macedonia s-a lovit de refuzul Greciei. “Macedonia nu va putea fi membră a NATO fără să respecte acordurile de la Ohrid şi drepturile omului', a declarat Rama la o reuniune la Tirana, informează cotidianul.ro. Acordurile de la Ohrid au pus capăt tensiunilor din 2001, între forţele macedonene şi mişcarea de gherilă albaneză care cerea mai multe drepturi pentru comunitatea albaneză.

Reprezentanţii comunităţii albaneze consideră că acordul de la Ohrid s-a încălcat o dată cu ciocnirile sângeroase de la Kumanovo. Acestea au avut loc pe 9 şi 10 mai 2015 şi s-au soldat cu 22 de morţi, dintre care 8 poliţişti macedoneni şi 14 membri ai unui grup înarmat. De asemenea, alţi 37 de poliţişti macedoneni au fost răniţi în schimbul de focuri. Drept urmare, premierul Albaniei, Edi Rama, şi-a anulat vizita pe care trebuie să o facă în Macedonia, pe 14 mai 2015. Acesta trebuia să primească titlul de “Doctor Honoris Causa” al Universităţii din Tetovo, un oraş din vestul Macedoniei cu populaţie predominant albaneză.

Vizita prim-ministrului a fost amânată”, a fost anunţul sec făcut de purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe albanez. Albania a condamnat ciocnirile de la Kumanovo, în timp ce guvernul de la Skopje a catalogat acest incident sângeros drept unul terorist. În urma ciocnirilor de la Kumanovo, trei oameni din guvernul de la Skopje şi-au dat demisia. Este vorba de ministrul macedonean al Afacerilor Externe, Gordana Jankulovska, ministrul Transporturilor şi Comunicaţiilor, Mile Janakijeski, şi şeful Serviciilor de Informaţii, Saso Mijalkov. Acesta din urmă şi-a dat demisia în contextul în care scandalul interceptărilor ilegale a 20.000 de persoane s-a reaprins. De asemenea, vicepreşedintele Parlamentului European, Alexander Gram Lamsdorf, i-a cerut demisia premierului Macedoniei, Nikola Gruevski. În contextul tensiunilor din Macedonia, Bulgaria a trimis soldaţi la graniţa pentru a-i proteja, dacă este nevoie, pe cei 90.000 de cetăţeni bulgari de pe teritorul Macedoniei.

Ne puteți urmări și pe Google News