Când va veni AJUTORUL financiar de la UE pentru INUNDAŢII. Câţi BANI a primit deja ROMÂNIA

Când va veni AJUTORUL financiar de la UE pentru INUNDAŢII. Câţi BANI a primit deja ROMÂNIA

Autorităţile române trebuie să trimită Comisiei Europene, în termen de 12 săptămâni de la data primelor pagube cauzate de inunda’ii, cererea de activare a Fondului de Solidaritate al Uniunii Europene pentru a primi ajutoare.

Comisarul european Corina Creţu a spus la RRA că i-a transmis premierului Viorica Dăncilă, în contextul în care România este afectată de inundaţii, că Direcţia Generală REGIO poate oferi consultanţă de specialitate pentru o accelerare a procedurii, după analizele şi evaluările pe care Guvernul României le va face.

“După aceea, Comisia evaluează cererea şi, dacă o consideră acceptabilă, propune Parlamentului European şi Consiliului o sumă care va fi aprobată înainte de a fi acordată. Ca şi co-legislator, Parlamentul European şi Consiliul trebuie să aprobe aceste sume, dar, în general, le aprobă”, a precizat comisarul Corina Creţu.

“După efectuarea plăţii, statul afectat răspunde de implementare, inclusiv de selectarea operaţiunilor, precum şi de auditarea şi monitorizarea acestora. Măsurile de urgenţă pot fi lansate retrospectiv. Deci noi acum vom putea acoperi cheltuielile care se fac în această săptămână, dar vreau să precizez că acest fond nu este un instrument de reacţie rapidă, ci vizează înlăturarea efectelor dezastrului natural, ajutarea statelor membre să-şi recupereze cheltuielile făcute în această perioadă. Cred că datorită vacanţei parlamentare, undeva în septembrie ar putea sosi aceşti bani, în funcţie, v-am spus: statul membru are la dispoziţie 12 săptămâni, deci mai sunt trei luni, depinde când va depune cererea Guvernului României. Deci acest ajutor nu poate fi acordat statului solicitant decât pe baza unei cereri a statului şi a unui proces bugetar, care uneori durează câteva luni, alteori mai puţin”, a mai spus Creţu.

Ne puteți urmări și pe Google News

România a primit deja ajutor financiar până acum peste 119 milioane de euro pentru şapte dezastre din aprilie 2005; ultima aplicaţie a fost în aprilie 2014. În 2005 a fost vorba de inundaţii, unde s-au primit în aprilie aproape 20 de milioane şi în iulie 53 de milioane, apoi inundaţiile din 2008, când România a primit de la Uniunea Europeană 12 milioane de euro; în inundaţiile din 2010 - 25 de milioane; în august 2012 - secetă şi incendii - 2,5 milioane de euro şi în 2014, de asemenea, în primăvară şi vară s-au aprobat două tranşe tot pentru inundaţii de 2,4 milioane de euro şi de 4,3 milioane de euro.