Afacerea EADS - următoarea bombă pe scena politică. Firme, oameni politici, afaceriști, o încrengătură de interese în jurul unui contract de 750 de milioane euro.

Afacerea EADS - următoarea bombă pe scena politică. Firme, oameni politici, afaceriști, o încrengătură de interese în jurul unui contract de 750 de milioane euro.

Afacerea EADS s-a întins pe nouă ani. Contractul a fost pe mâna a șapte miniştri de Interne - Ioan Rus, Marian Săniuţă, Vasile Blaga, Cristian David, Gabriel Oprea, Liviu Dragnea şi Dan Nica. Contractul iniţial a fost secretizat de ministrul Marian Săniuţă în 2004. În 2005, înţelegerea cu EADS a fost făcută publică de către ministrul Vasile Blaga, după care, în 2007, a fost secretizată din nou de Cristian David. În permanenţă, lista subcontractorilor cu statul român a fost secretă.

Un material prezentat de Digi 24 în cadrul emisiunii "România Furată" dezvăluie amănunte din contractul EADS, următoarea țintă a procurorilor DNA. Vă prezentăm câteva fragmente mai importante: «Negocierea contractului pentru securizarea frontierelor începe, în 2003, pe vremea ministrului de Interne Ioan Rus. "Cel care a coordonat, prin ordin de ministru, toată această procedură şi structură creată în subordinea domniei sale era chestorul şef Toma ", spune un alt fost ministru de Interne, Marian Săniuţă. Comisarul şef Toma Zaharia, supranumit T-Zeu, era în 2004 secretar de stat şi prim-adjunct al lui Ioan Rus. El a fost desemnat, prin ordin de ministru, negociator cu germanii de la EADS. „Contractul s-a încheiat (...) de către societatea comercială COMICEX SA (...) şi de către domnul secretar de stat Toma Zaharia, în prezenţa cancelarului german Schroeder şi a premierului din 2004 a României”, mai spune Marian Săniuţă. COMICEX era societatea deţinută de Ministerul de Interne, prin care se derulau importurile şi exporturile instituției. Contractul în valoare de 650 de milioane de dolari este semnat pe 12 august 2004, pe vremea ministrului de Interne Marian Săniuţă, de COMICEX şi de Rainer Hertrich, reprezentantul European Aeronautic Defence and Space Company, EADS, Germania. Contractul prevedea ca statul român să achiziţioneze un sistem integrat pentru securitatea frontierei de stat, dar fără a stabili clar care sunt componentele acestuia.

În ianuarie 2005, după ce este numit ministru de Interne, Vasile Blaga cere Corpului de Control al MAI să cerceteze modul în care a fost negociat şi semnat contractul cu EADS. „Avea multe puncte slabe. În primul rând, nu erau precizate foarte clar pentru ce se alocă cele 650 de milioane de euro. Adică nu era descris foarte clar sistemul de securizare”, a spus fostul ministru de Interne.

Inspectorii Corpului de control al Ministerului de Interne ajung la concluzia că, la încheierea contractului, s-ar fi comis nereguli grave. În primul rând, înţelegerea ar fi fost încheiată în baza unui studiu de fezabilitate care a costat 430.000 de euro. Studiul ar fi fost făcut într-o singură zi, de firma Bearing Point, şi era, de fapt, o sinteză unor rapoarte făcute, anterior, de alte firme. Apoi, se arată în raportul Corpului de Control, la negocierea contractului nu s-ar fi luat în calcul detalierea bunurilor, serviciilor şi preţul acestora. Ceea ce însemna că preţul de 650 de milioane de euro nu era unul fix, ci doar unul orientativ. El creştea în funcţie de solicitările ulterioare ale Ministerului de Interne. În al treila rând, afirmă inspectorii, Ministerul de Interne a semnat în octombrie 2004 un act adiţional prin care contractul este transformat dintr-unul de achiziţie de bunuri, care avea costuri fixe, într-unul de achiziţie a unor sisteme integrate, cu cost variabil. Concluzia Corpului de Control: contractul EADS nu a fost încheiat în interesul statului ».

Ne puteți urmări și pe Google News

Ancheta Digi 24 nu se oprește aici, scoțînd la lumină oamenii politici și firmele care au beneficiat de o mulțime de bani din sutele de milioane date de Stat pentru contractul cu EADS: «După controlul din 2005, Vasile Blaga decide renegocierea contractului.„Contractul renegociat a ajuns de la 650 la 524 de milioane de euro”, a spus el. Costurile scad pentru că o parte dintre bunuri ar fi fost achitate cu fonduri PHARE (…) În 2009, guvernul se schimbă, iar costul contractului EADS este majorat cu peste 200 de milioane de euro. Preţul final ajunge la 750 de milioane. „Asta trebuie să-l întrebaţi pe domnul Dan Nica şi pe cei care au semnat prelungirea contractului la începutul lui 2009”, spune Vasile Blaga. Dan Nica refuză să comenteze, dar fostul său coleg de partid şi predecesor la şefia MAI Marian Sănuţă are o explicaţie pentru creşterea preţului. El susţine că actul adiţional din 2009 a fost semnat în baza cerinţelor tehnice impuse de ministrul Vasile Blaga(…) 

În 2014, DNA începe o anchetă privind achiziţia de softuri pentru administraţia publică şi ajunge şi la contractul cu EADS. Anchetatorii spun că pentru încheierea contractului cu clauze favorabile, EADS ar fi fost condiţionat să subcontracteze o parte din servicii, în valoare de 60 de milioane de euro, către Fujitsu Siemens Computers (FSC), firmă condusă de Claudiu Ionuţ Florică. De aici, o parte din bani urma să plece către conturile unor oficiali, pentru încheierea contractului(…) 

În baza aceluiaşi contract cu EADS, Fujitsu Siemens Computers ar mai fi plătit alţi şapte subcontractori. Procurorii DNA susţin că aceştia ar fi dat mită oficialilor din Ministerul de Interne, care au negociat contractul cu EADS. Fujitsu Siemens Computers a virat 1,56 milioane de euro firmei Smart Control, deţinută de Costel Gabriel Tănase şi Cristinel Marius Tănase. CG & GC Inteligent Technology, firma familiei Giurgea, Tatiana Claudia şi Cornel Liviu, a încasat 1,75 milioane de euro. Procurorii DNA spun că au interceptat un email din care rezultă că această firmă a fost recomandată directorului Fujitsu Siemens Computers chiar de către o persoană din conducerea Ministerului de Interne. ASSECO SEE a primit 650.000 de euro. Membru în Consiliul de Administraţie al acestei societăţi era chiar unul dintre acţionarii off shore-ului Profinet, Dragoş Şerban Stan.O altă societate administrată de el, Net Consulting, a încasat 40.000 de euro.Midocar Consulting ar fi primit în conturi 6.000 de euro. Această firmă era administrată de Cătălin Cedric Ghigea, directorul EADS România. Centrul de Pregatire în Informatică ar fi încasat 9.000 de euro, iar Societatea de avocatură Boştina şi Asociaţii - 1,8 milioane de dolari.»

Integral puteți găsi materialul AICI: http://www.digi24.ro/Stiri/Digi24/Special/Romania+furata/ROMANIA+FURATA+EXCLUSIV+Contractul+semnat+de+EADS+Deutschland+si