Președintele României va fi din nou impus de bufonii acoperiți?
- Simona Ionescu
- 21 noiembrie 2024, 12:23
Dintre toate opiniile ascultate sau citite în ultimele zile de campanie există una care m-a uimit. Îi aparține analistei Alina Mungiu Pippidi, o voce a societății civile cu care am traversat experiența de aproape 35 de ani de nesfârșită democrație. Eu ca jurnalist, Alina Mungiu ca politolog, om din spatele ușilor închise. Ca și în alți ani, am primit de la dânsa sugestia de vot pentru președinte.
Alina Mungiu are o recomandare neașteptată
Am rămas foarte puțini jurnaliști în presă care nu au recomandat niciodată pe cine să voteze (nominal) românii la alegerile prezidențiale. Am oferit, în schimb, informații multiple despre toți candidații. Investigații ale reporterilor, comunicate oficiale sau relatări ale unor surse veridice.
Alina Mungiu, prin statutul său profesional, a oferit românilor opinii despre cei mai importanți candidați, ba chiar a făcut nominalizări despre cine merită votat și cine nu. M-a surprins că pentru alegerile de duminică a ales să-l recomande pe Mircea Geoană, știindu-i bine istoricul de politician, cândva lider al PSD.
Alina Mungiu are și o explicație pentru recomandarea făcută, ușor bizară din punctul meu de vedere. Sau poate e vorba de o satirizare a situației de față, ca să nu zic de o luare la mișto a candidatului Mircea Geoană, apărat cu dinții de foștii jurnaliști Sanda Nicola și Liviu Iolu, cândva reprezentanții media ai USR, partid apărut din spuma mării cu ancore puternice în servicii.
Alina Mungiu despre alegerea lui Mircea Geoană
„Înainte de dezbatere plănuiam să nu votez deloc. Acum am decis că o să mă duc să îl votez pe Mircea Geoană. Nu e un vot contra serviciilor, cum mi-aș fi dorit, dar nici unul pentru ele, că nu el era în seara asta candidatul lor din platou. E un vot pentru civilizație și contra celor care urează altora vitamine”, a spus Alina Mungiu după ce a asistat la dezbaterea din studioul Digi24.
Am înțeles sensul declarației pentru că sunt un om informat, dar nu cred că majoritatea românilor sunt pe unda care trebuie. Am mai apreciat că analista Alina Mungiu a adus în discuție atât interesul serviciilor în alegerea președintelui Românilor, dar mai ales nu i-a omis pe bufonii acoperiți, păpușați de grupări care veghează la siguranța națională.
Unii dintre acești bufoni o fac de zeci de ani, alții, mai tineri, n-au trecut testul documentării din primul deceniu de după revoluție și au acționat după notițe. Sunt bufoni care interveneau mizerabil, atunci când noi, jurnaliștii de la Evenimentul zilei sau de la alte câteva produse media eram denigrați constant, deși produceam anchete prin care arătam jocuri sinistre, manipulări, terfelirea și confiscarea justiției, apariția unor partidulețe-satelit sau a unor candidați „aleși”, cum sunt Iohannis, Gabriel Oprea, Cioloș, iar acum George Simion, Șoșoacă, Elena Lasconi, Mircea Geoană.
În ultimii 5 ani, Alina Mungiu a avut niște intervenții media în care a recunoscut implicările toxice, atât de susținute de unii jurnaliști, deveniți activiștii Binomului care acaparaseră, prin rețeaua generalului Coldea, Justiția și activitatea guvernanților. În ultima sa declarație, Alina Mungiu reamintește românilor avertismentul pe care l-a dat încă din anul 2015, imediat după câștigarea alegerilor de fostul primar de la Sibiu, Klaus Iohannis.
Bufonii acoperiți din presa controlată de servicii
„Din anul 2015, (…) am avertizat că serviciile au dat echivalentul unei lovituri de stat, arătându-i lui Klaus Iohannis că nu mai are nimic de făcut decât să se plimbe.
Au urmat aproape zece ani în care presa controlată de servicii și diverse creaturi de două parale care într-o asemenea lume pot trece drept intelectuali au pretins că statul paralel nu există. Azi, toți cei care pierd alegerile urlă că de vină e statul paralel. Care, fiind puternic și autosuficient, se joacă cu focul.
M-am uitat la dezbaterea de la Digi 24, unde au pus întrebări un număr fără precedent de ofițeri prost acoperiți din presă. A durat doar trei ore, dacă erau să pună toți întrebări mai eram acolo și azi, la câți sunt”, a afirmat Mungiu, citată de Cotidianul.
A urmat nominalizarea celor care, candidați la prezidențiale fiind, au fost prezenți în studioul tv. Scurtă și pertinentă caracterizare pentru românii care sunt indeciși cu privire la persoana pe care ar vota-o să ajungă la Cotroceni, în fruntea Administrației Prezidențiale.
Alina Mungiu despre candidații alegerilor din 24 noiembrie 2024
„De față erau Cristi Diaconescu, care nu se știe cu ce se ocupă și din ce trăiește de ani de zile, de la memorabila ocazie când s-a retras ca să o lase pe Elena Udrea să candideze în locul lui; Elena Lasconi, care i-a urat lui Geoană sănătate ca să ne dea a înțelege că e bolnav; George Simion, care arăta cât se poate de sănătos și chiar cu șanse să îl bată pe Ciolacu în turul doi; Hunor Kelemen, care se afla în treabă; și Mircea Geoană, care se credea la BBC. Și Orban, care se înțelesese cu Băsescu să se retragă în favoarea Elenei Lasconi”.
Ați putea spune că e doar opinia de moment a Alinei Mungiu. Dar nu e așa. Sunt atât de multe de spus despre fiecare candidat în parte, lucruri publicate de noi chiar și cu mulți ani în urmă… Au scos capul din cuiburi și bufonii media care altădată ne mușcau rău în editorialele lor și îl stropesc acum cu venin pe „neamțul independent” Klaus Iohannis. S-au făcut că nu aud nici afirmațiile Alinei Mungiu, făcute în vara lui 2022, într-un podcast al Evenimentului zilei, moderat de jurnalistul Ionuț Cristache.
Considerații despre Iohannis
Atunci, în iulie 2022, politologul Alina Mungiu-Pippidi susținea că președintele Klaus Iohannis era nepregătit pentru a ocupa prima funcție în stat, nu avea în jurul lui consilieri pregătiți să-l ajute efectiv la a crea o administrație democratică.
„Kalus Iohannis n-avea pe nimeni. Și neavând pe nimeni, el s-a sprijinit pe singura infrastructură de cunoaștere și aceasta era a Serviciilor Secrete. Trebuie să înțelegeți că Iohannis era complet nepregătit să fie președinte”, era de părere politologul Alina Mungiu-Pippidi. A mers cu destăinuirile și mai departe:
„Mie mi se pare că Iohannis și doamna Iohannis, în general, s-au dovedit niște oameni destul de autosuficienți și foarte preocupați numai de cum arată ei. O mulțime de gesturi pe care Iohannis le-a promis la început, când credeam că e președintele societății civile și când am stat toți nopți întregi, treji pe Facebook ca să-l alegem pe el. Și el a făcut niște promisiuni minunate, că vom vorbi numai de cărți pe mandatul lui. Era un enorm de mare entuziasm”, a mărturisit Alina Mungiu.
Duminică, românii își aleg un nou președinte. De fapt, elimină din listă o pleiadă și vor lăsa doi candidați pentru turul de peste alte două săptămâni. Să se gândească bine fiecare pe cine pune ștampila și dacă aceasta e propria convingere sau bufonii acoperiți le-au influențat decizia!