Editura Evenimentul si Capital

Adio, nenea Bică! Moștenirea pe care a lăsat-o românilor

Autor: | | 0 Comentarii | 711 Vizualizari

Marți a fost o zi neagră pentru lumea teatrului și filmului românesc. Sebastian Papaiani s-a stins.

 Însă, Păcală, Alecu din „Astă seară dansăm în familie”, Ieremia din „Toate pânzele sus”, sau plutonier Căpșună în „Brigada Diverse” au rămas aici pentru noi și pentru viitoarele generații

Prietenii marelui actor își amintesc că de fiecare dată când îi murea câte un coleg, Sebastian Papaiani se uita la televizor și spunea: „În loc să vorbească despre piesele lui, despre cariera lui, caută mereu doar... micile mizerii”. Apoi adăuga: „Când mor, să nu cumva să permiteți să se întâmple așa ceva! Singurul lucru care contează când nu voi mai fi sunt rolurile pe care le-am jucat”.

„Voi, oamenii obișnuiți, ați fost și ați rămas marea mea iubire”

În urmă cu 80 de ani, pe 25 august 1936, în Pitești (Argeș), s-a născut Sevastian Papayannis, cel care avea să fie unul dintre cei mai îndrăgiți actori din România. Copilăria și-a petrecut-o, după cum declara actorul, „într-o lume modestă, într-un cartier paralel cu Costache Negri, unde era plin de țigani, dar țigani cu care puteai să fii prieten...”. Tatăl său, Alecu, era de origine greacă, Papayannis fiind proprietarul unei curți, undeva în mărginimea Piteștiului, în care erau apartamente de două cămăruțe, închiriate de coșari, geambași, lustragii. Pe vremea când era puști, actorul era fascinat de circul ce venea în cartier și de filmele ce rulau în acei ani.Actorul a absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică, promoția 1963. Iar de atunci a început să așterne, an de an, câte o filă de istorie pentru cultura noastră. Nu mai puțin de 46 de producții l-au avut în distribuție, în cei 53 de ani de activitate.

Maestrul a mărturisit că cel mai popular rol pe care l-a avut a fost Păcală. ,,Păcală nu a avut CNP. Păcală sunt eu!” Rolul nu l-a fascinat, dar a fost bucuros că publicul l-a apreciat.

Pentru Sebastian Papaiani, autenticitatea, generozitatea și nevoia de a se dărui au fost sfinte. Ultimul mesaj către publicul lui iubit a fost chiar pe 25 august, când a împlinit 80 de ani. „E pentru prima data când îmi petrec ziua de naștere într-un spital, dar, cu ajutorul acestui canal de comunicare, am avut impresia că am fost invitat la o petrecere surpriză unde, spre surprinderea mea, eu am ascultat tot timpul, iar voi ați vorbit tot timpul. Vă iubesc și sper că Dumnezeu sămi dea posibilitatea să vă revăd cât mai curând, fiindcă pentru mine, voi, oamenii obișnuiți, ați fost și veți rămâne marea mea iubire! Vă îmbrățișez pe fiecare în parte, cu drag, Sebastian Papaiani”.

Avea grijă de toți din jurul lui

Pe vremea când îl juca pe Manole în „Numai Iubirea”, prima telenovelă românească, am avut onorea să cunosc o legendă. Eram mic, dar știam de la părinții mei că sunt norocos. Sebastian Papaiani era pe platourile de filmare un profesionist îndrăgostit de oameni și de meseria lui. Își pregătea textul și avea grijă de toți colegii lui, indiferent că aveau opt ani sau peste 50. Cu Bianca, care interpreta rolul de nepoată a sa, repeta textul înainte de filmare și avea grijă ca totul să iasă perfect.

Mai târziu, pentru serialul „Lacrimi de iubire”, la una dintre petrecerile din Buftea, organizate de o firmă de margarine, am fost însoțit de mama. Era emoționată să-l întâlnească, iar mesajul pe care i l-a lăsat scris, a rămas o amintire dragă pentru toată familia. ,,Toate florile din lume pentru orice mamă de pe pământ”.

Ieri, actorul a fost înmormântat la Cimitirul Belu. A intrat pe poarta cimitirului purtat pe umerii unui detașament de militari ai Regimentului 30 Gardă „Mihai Viteazu”, pe Aleeea Artiștilor care era presărată cu flori. Sebastian Papaiani a fost coborât în cavou onorat cu trei salve de foc. Aplauze nesfârșite pentru legenda de care toate generațiile își vor aminti.

Aplauze nesfârștie pentru legenda PAPAIANI !

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Monden

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate