Adevărul despre sentimentele BULGARILOR faţă de comunism
- Roxana Roseti
- 17 februarie 2015, 11:46
Aproximativ 94% dintre tinerii bulgari cu vârste cuprinse între 16 şi 30 de ani afirmă că nu știu nimic despre perioada comunistă...
Aceasta este doar una dintre concluziile unui studiu publicat în toamna anului trecut și comentat încă de către analiştii străini.
Doar o treime dintre bulgari știu că tranziția către democrație în Europa de Est a început în anul 1989! În plus, peste 70% dintre ei nu cunosc numele liderilor internaționali care au contribuit la evenimentele de atunci, cum ar fi Mihail Gorbaciov, Helmut Kohl, Margaret Thatcher sau Ronald Reagan.
Politicienii şi mafioţii
Pe de altă parte, peste jumătate dintre bulgari privesc favorabil activitatea fostului dictator Todor Jivkov, care a condus Bulgaria între 1954 și 10 noiembrie 1989. 55% la sută dintre bulgari manifestă o atitudine pozitivă față de liderul comunist, el fiind dezaprobat de numai 25% dintre bulgari, procente ce contrastează puternic cu cele din anul 1991, când numai 16% dintre bulgari priveau favorabil conducerea lui și 76% o dezaprobau.
44% dintre bulgari consideră că un element pozitiv al epocii comuniste a fost dezvoltarea economică a țării, numai 14% având o opinie contrară. „Lipsa unei dezbateri publice aprofundate legate de acea perioadă face să prevaleze regretele față de securitatea socială pierdută”, a afirmat Boriana Dimitrova, președinta institutului Alpha Research – cel care a realizat cercetarea.
Un sentiment dominant în societatea bulgară este dezamăgirea față de modul cum a evoluat tranziția, mai ales din cauza corupției, doar 2% dintre persoanele chestionate fiind de părere că în prezent în țara lor domnește legea. Dezvoltarea Bulgariei în perioada post-comunistă este calificată drept un eșec de jumătate dintre cei intervievați și numai 10% cred că a fost o reușită, în timp ce 25% consideră că există atât aspecte pozitive cât și negative.
Pentru bulgari, marii câștigători ai tranziției sunt politicienii (41% dintre opiniile exprimate) și mafioții (27%), iar mai mult de jumătate dintre ei (54%) estimează că marii perdanți sunt oamenii de rând.