Editura Evenimentul si Capital

Gabriel Biriș face acuzaţii grave: Fiscul a luat „cu japca” miliarde de lei de la firme, înainte de alegeri

Gabriel Biriş a părăsit fotoliul din Ministerul Finanţelor în urmă cu zece zile
Autor: | | 15 Comentarii | 11634 Vizualizari

Fostul secretar de stat în Ministerul Finanţelor, Gabriel Biriş, face, întrun interviu acordat revistei Capital, dezvăluiri senzaţionale. El acuză fosta guvernare că a dus un adevărat „armaghedon” împotriva firmelor româneşti, cu execuţii pe motive inexistente

Lupta cu evaziunea fiscală pe TVA a produs multe victime colaterale, generate de excesele inspectorilor Fiscului, susţine Gabriel Biriş, care până recent a ocupat postul de secretar de stat în Ministerul Finanţelor, poziţie din care a coordonat Departamentul de Legislaţie Fiscală. În opinia sa, „cruciada” dusă împotriva firmelor mai avea ca scop creşterea veniturilor la buget, pentru a se putea justifica apoi reducerile de TVA aprobate ulterior, cum a fost cota redusă la alimente, de 9%, dar şi scăderea generală a cotei de TVA, de la 24 la 20%, adoptate de guvernul condus de Victor Ponta.

Iată, ce spune fostul secretar de stat în Ministerul Finanţelor, în interviul acordat Capital, pecare îl puteţi citi integral astăzi în revistă. „Ce e periculos e că s-au generat foarte multe victime colaterale în această luptă cu evaziunea pe TVA. Pe motiv că acel contribuabil ştia sau ar fi putut şti că furnizorul sau furnizorul furnizorului a avut comportament fiscal inadecvat, s-au făcut foarte multe excese. Respectiv s-au emis foarte multe decizii de impunere însoţite de plângeri penale. Aceste plângeri au început să fie soluţionate cu neînceperea urmăririi penale, şi statul trebuie să dea banii înapoi contribuabilului”, a declarat Gabriel Biriş.

Contactat de EVZ, el a precizat că efectuarea de plângeri penale împotriva patronilor a devenit o practică la sfârşitul lui 2014, accentuându-se în 2015. „Peste 60% din deciziile de impunere contestate au fost suspendate pentru plângeri penale în 2015, de la 34% cu un an înainte”, ne-a precizat Biriş. Potrivit acestuia, inclusiv parchetele se plâng că există prea multe plângeri penale din partea Fiscului.


FOTO: Inspectorii Fiscului, acuzaţi că fac controale abuziveFirmele câştigă procesele

El îşi mai susţine argumentaţia pentru comportamentul abuziv al Fiscului prin faptul că valoarea sumelor contestate la ANAF de către marii contribuabili, în urma controalelor, a urcat de la 4,5 miliarde lei în 2013 la 8,5 miliarde lei, anul trecut. „Probabil că mai mult de jumătate va trebui dată înapoi (...). Vorbim de miliarde de lei pe care statul va trebui să le dea înapoi şi probabil şi cu dobânzi şi cheltuieli de jucată. Iar acolo unde executările au distrus companii, statul va trebui să plătească daune interese. Ar putea urma alte procese”, a spus Biriş pentru Capital. Fostul secretar de stat a precizat că tendinţa a fost sesizată încă de la sfârşitul anului 2014, dar s-a acutizat în 2015. „Guvernul a trebuit să ia bani de undeva, să poată justifica, pe baza încasărilor mari, scăderea TVA, pentru că veneau alegerile. S-a făcut un fel de japcă. În momentul în care bagi banii în buzunarele oamenilor aşa se numeşte”, a punctat Biriş. El a dat exemplu cazul unui patron căruia un inspector ANAF i-a spus: „Știu că ai dreptate, dar ce vrei, să ţi-o dau eu? Du-te în instanţă!“. În opinia fostului oficial, „a fost un ordin politic clar. Şi se vede în felul în care s-au soluţionat contestaţiile”.

Frauda, fără definiţie legală

Tot în interviul acordat revistei Capital, Gabriel Biriş mai spune că, în timpul mandatului său, a trebuit ca ministerul să trimită adrese prin care să explice inspectorilor Antifraudă că acolo unde se aplică taxarea inversă, nu există prejudiciu de TVA, aşa încât nu trebuie să se mai impună măsuri asiguratorii asupra firmelor în cauză. „E logic. Dacă nu se plăteşte TVA, nu au ce să fure”, ne precizează fostul secretar de stat. Un alt aspect interesant asupra căruia atrage atenţia este că în lege nu este definită frauda. „I-am întrebat pe cei de la Antifraudă: Voi luptaţi pentru combaterea a ce?, că nu e definită nicăieri frauda. Ce înseamnă antifrauda?”, ne-a mai spus Biriş. I-am atras atenţia că în continuare firmele se plâng de abuzuri ale inspectorilor ANAF. „În momentul în care porneşti aşa o maşinărie mare, e foarte greu să o mai opreşti”, conchide fostul secretar de stat în Finanţe.

Diaconu: „Excesele s-au făcut în limitele legii”

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Economie

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate

X