Abonamente la furnizorii de utilităţi. Cum evităm scumpirile la energie şi gaze

Abonamente la furnizorii de utilităţi. Cum evităm scumpirile la energie şi gaze

Începând cu 1 iulie, preţul energiei electrice va fi majorat la consumatorii casnici, în medie cu 8%. În cazul în care aţi optat pentru un abonament în care sunt cuprinse energia şi gazele, atunci scumpirea nu vă va afecta.

Pe piaţa utilităţilor din România a apărut conceptul de abonament la „pachet de utilităţi”. Acesta este oferit de acelaşi furnizor şi, cu toate că este ceva mai scump, oferă siguranţa de a nu fluctua în funcţie de preţurile pieţei.

Negocieri pentru pachete de utilităţi

Consumatorii trebuie să negocieze cu furnizorii de utilităţi, în special cu cei care oferă mai multe servicii la pachet, pentru a obţine preţuri mai bune la energie electrică şi gaze naturale, este de părere Niculae Havrileţ, preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).

„Eu, de exemplu, la mine acasă am acelaşi furnizor şi de energie şi de gaze. Oferta pe energie electrică este negociată şi este mult mai mică decât oferta furnizorului de ultimă instanţă din zona în care locuiesc. Plus că este mult mai simplu, pentru că am relaţie cu o singură firmă de furnizare, şi de gaze, şi de energie”, a explicat oficialul ANRE.

Preţurile cresc la furnizorii tradiţionali

Astfel, de la 1 iulie, va creşte preţul doar pentru consumatorii casnici care sunt alimentaţi de furnizorii de ultimă instanţă, adică cei tradiţionali: Enel, E.ON, CEZ şi Electrica, în funcţie de zona în care locuiesc.

„Pentru consumatorii care au încheiat contracte cu furnizorii pe piaţa liberă, preţul nu creşte, ci rămâne cel din contractul aflat în vigoare”, a arătat el.

Preşedintele ANRE a explicat că furnizorii tradiţionali, care oferă energie în regim de ultimă instanţă, au cel mai mare preţ de pe piaţă, pentru că aceşti furnizori trebuie să poată oferi energie în orice moment, chiar şi consumatorilor care rămân fără furnizor.

„Sunt 14-15 oferte la preţuri mai mici decât cele ale furnizorilor de ultimă instanţă. Furnizorul de ultimă instanţă este pragul cel mai scump, de acolo se negociază la preţuri mai mici. Inclusiv furnizorii de ultimă instanţă au oferte cu preţuri mai mici pe piaţa concurenţială. Preţul cerut de Enel, spre exemplu, pe contracte negociate, este sub valoarea de referinţă, stabilită de ANRE. Aceasta este o valoare de referinţă pentru că este pentru furnizarea de ultimă instanţă, care nu se negociază”, a mai arătat Havrileţ.

Lipsa informaţiilor ne arde la buzunare

Observând lipsa de informare a populaţiei, ANRE a decis să promoveze un program de înştiinţare, obligând furniozorii să-şi anunţe clienţii că, de la 1 ianuarie 2018, nu va mai exista piaţă reglemenată în care preţurile sunt ţinute în frâu.

„Am venit cu un program prin care vom obliga furnizorii de ultimă instanţă să îi anunţe pe consumatori că de la 1 ianuarie nu mai există piaţă reglementată, nu mai există acea porţiune de energie electrică care vine la preţ reglementat de la producători, care la ora actuală este de 10% din coşul total”, a spus Havrileţ.

Potrivit acestuia, atunci când semnează un contract negociat, consumatorii trebuie să fie atenţi în primul rând la preţ, apoi la condiţiile contractuale, în ce situaţii pot fi deconectaţi şi în ce condiţii se face plata.

Lista furnizorilor de utilități

Lista furnizorilor de utilități care oferă energie și gaze, la pachet: Restart Energy One SRL, Transenergo Com. S.A., Arc Parc Industrial SRL, UGM Energy Trading SRL, Crest Energy SRL, Nova Power& Gas SRL, RWE Energie SRL, ENEX SRL, ECG Energy SRL, E.V.A. Energy S.A., Fidelis Energy SRL, Next Power SRL, GEN I Bucharest Electricity Trading and Sales SRL, Alpiq Romindustries SRL, OMV Petrom S.A., Wiee Romania SRL, Getica 95 Com SRL, Tinmar Energy SA etc.

Ne puteți urmări și pe Google News
Recomandările noastre