A murit un comunist de omenie: Niculescu-Mizil

A murit un comunist de omenie: Niculescu-Mizil

ISTORIE. Fostul ministru de finanţe din perioada comunistă a decedat, la vârsta de 85 de ani, în urma unor afecţiuni cardiace.

Unul dintre ultimii demnitari comunişti, Paul Niculescu- Mizil, a murit, în noaptea de vineri spre sâmbătă, într-un cămin privat în care locuia de mai mult timp, din cauza afecţiunilor cardiace.

Biografia şi funcţiile de conducere în toate structurile sociale l-au consacrat pe Paul Niculescu-Mizil drept „ideolog“ în perioada comunistă. Agăţat de statutul de intelectual, dar şi de tradiţia din familie, când a hotărât să intre în Partidul Comunist Român (PCR), a luat, în politică, faţa socialistului „uman“. Alăturat permanent lui Gheorghiu-Dej, Paul Niculescu-Mizil a devenit prorectorul şi mai apoi rectorul Şcolii Superioare de Partid „Ştefan Gheorghiu“.

De asemenea, Mizil a fost unul dintre iniţiatorii politicii de eliberare de sub tutela Moscovei, în 1964, şi s-a implicat în relaţiile dintre România şi URSS, prin emiterea unor documente importante pentru istoria comunismului de la noi.

Ne puteți urmări și pe Google News

A fost opozantul clanului Ceauşescu

Participant la evenimentele din decembrie ’89, tensiunile dintre el şi Nicolae Ceauşescu au fost evidente în momentul în care s-a opus deschiderii focului împotriva manifestanţilor de la Timişoara. Conflictele dintre cei doi erau însă mult mai vechi, începute pe vremea când Paul Niculescu-Mizil a condamnat deschis politica exagerată ceauşistă. Mai mult, relaţia dintre fiica acestuia, Donca, şi fiul dictatorului, Nicu, care a durat 10 ani, a condus problemele politice către scandaluri sentimentale.

Moştenire de stânga

Cu toate acestea, Paul Niculescu-Mizil a rămas printre „comuniştii“ de vârf ai propagandei sistemului. Raportul Comisiei prezidenţiale pentru analiza dictaturii comuniste, din 2006, l-a nominalizat, alături de Ion Iliescu, de Walter Roman (tatăl lui Petre Roman) şi de Silviu Brucan la capitolul „Îndoctrinarea Populaţiei“. Paul Niculescu-Mizil împreună cu soţia sa, Lidia, au avut trei copii şi au înfiat încă trei.

Una dintre rudele care i-au moştenit aptitudinile şi abilităţile în politică este nepoata de frate, Oana Niculescu-Mizil, care, în urma alegerilor de acum o săptămână, a obţinut un loc în Camera Deputaţilor, în faţa contracandidatului din Colegiul 20 din sectorul 5 al Capitalei, Gigi Becali. Trupul neînsufleţit al lui Paul Niculescu-Mizil va fi depus în holul mare al Ministerului de Finanţe până mâine, după care va fi dus la capela Bisericii Sfântul Nicolae de la Cernica. Înmormântarea va avea loc marţi, la Cimitirul Cernica, la ora 13.00.

ÎNCHISOARE

Coleg de celulă cu Nicu Ceauşescu

Despre relaţia fiicei lui cu Nicu Ceauşescu a rămas tot timpul rezervat în declaraţii. „Cu el n-am vorbit niciodată despre legătura lor. În schimb, am primit o singură dată un telefon, de la ea. Îmi spunea să intervin, să rezolv problemele dintre ei. N-am făcut-o. Eu nu m-am amestecat în viaţa intimă a copiilor mei“, spunea, cu ceva timp în urmă, Paul Niculescu-Mizil. Condamnat în 1989, a executat o pedeapsă de trei ani de închisoare. Întâmplarea a făcut ca, timp de şase luni, să împartă celula cu fostul iubit al fiicei sale. Despre această perioadă a avut curajul, mai târziu, să declare: „Am vorbit mult cu el. Îi era frică“.