A început sezonul de recoltă la căprior. Urmează vânătoarea de “intervenţie” la urşi, râşi şi lupi

A început sezonul de recoltă la căprior. Urmează vânătoarea de “intervenţie” la urşi, râşi şi lupi

În ultima vreme, în spaţiul public s-au înmulţit informaţiile privind apariţiile urşilor în gospodăriile aflate în zonele montane sau, la polul opus, prinse în tot felul de capcane artizanale, chinuindu-se între viaţă şi moarte.

Mai nou au început şi declaraţiile oficiale. Săpâmâna trecută, reprezentanţa din România a World Wildlife Fund (WWF România) anunţa public, printr-un comunicat: “Au trecut 8 luni de când a fost oprită vânătoarea la trofeu și Ministerul Mediului a promis înființarea SUAS - Serviciul de Urgență pentru Animale Sălbatice. Acest serviciu trebuia să protejeze eficient atât comunitățile locale de posibile amenințări și pagube materiale provocate de aceste specii, cât și animalele sălbatice. Fără soluții reale pe termen lung ne vom întoarce la practica veche a vânătorii pentru trofeu a animalelor sălbatice protejate (urși, lupi, pisici sălbatice, râși) în defavoarea comunităților locale, a naturii și a societății în general”.

Pe de cealaltă parte, directorul general al Regiei Naţionale a Pădurilor (RNP) - Romsilva, Ciprian Pahonţu , susţine că: ”Gestionarea populaţiei de urşi este o problemă foarte serioasă, dar şi foarte controversată la ora actuală, iar o reglare numerică consider că este absolut necesară, pentru că relocarea urşilor nu este o soluţie durabilă. Din câte ştiu, va fi o întâlnire pe 14 iunie pe tema aceasta la Ministerul Mediului. Ei se ocupă de gestionarea animalelor ocrotite. La urs, lup, râs vorbim şi aici de o cotă de intervenţie, nu de recoltă, ca la celelalte specii de vânat.”

Din 15 mai a început sezonul de vânătoare la căpriori, numit şi recoltă, urmează sezonul la cerb, iar toamna, la mistreţi

Ne puteți urmări și pe Google News

“Mai avem amatori. Mi-aş dori să avem solicitări mai multe şi de la străini. Noi avem şi contracte cu nişte firme care ne promovează partea de vânătoare, dar vrem să începem pe forţe proprii să mai promovăm vânătoarea”, a adăugat Pahonţu, într-un interviu acordat Agerpres.