SEMNELE unui cancer de care cei mai mulţi oameni nu îşi dau seama că există!

SEMNELE unui cancer de care cei mai mulţi oameni nu îşi dau seama că există!

Un milion de oameni trăiesc cu această boală, însă 74% din populaţia globului nu ştie că este o formă de cancer. Limfomul inseamna cancer limfatic, ţin să atenţioneze specialiştii, care răspunde foarte bine la tratament.

"Există două tipuri de limfom: limfom non-Hodgkin (LNH) şi limfom Hodgkin (LH). Ambele tipuri sunt forme de cancer ale sistemului limfatic care însă, dacă sunt descoperite la timp, pot fi transformate în boli cronice ţinute sub control terapeutic", avertizează iniţiatorii unei campanii de informare "Info Limfom". Pe langa faptul că limfomul nu este destul de cunoscut printre romani, cel mai îngrijorător este faptul că mulţi dintre ei nu ştiu că acest tip de cancer răspunde foarte bine la tratamentul oncologic existent (radioterapia modernă şi chimioterapia).

"Gral Medical se implică activ, an de an, în campanii medicale, motiv pentru care în perioada 15 septembrie -1 octombrie 2012 va oferi analize de laborator gratuite pentru prevenţia limfomului", a declarat la lansarea campaniei Robert Chitan - Director de promovare-dezvoltare Gral Medical.

Prof. Dr. Anca Lupu - Clinica de Hematologie a spitalului Colţea a declarat că în ciuda faptului că există în lume peste 1 milion de persoane care trăiesc cu limfom, aproximativ 74% din populaţia globului nu cunoaşte faptul că acesta este o formă de cancer. Ţesutul limfatic este cea mai importanta componenta a sistemului imunitar. În cazul limfomului non-Hodgkin, limfocitele încep să crească şi să se dividă necontrolat, comportându-se ca şi celulele canceroase. Aceste limfocite anormale se colectează la nivelul ganglionilor limfatici unde continuă să se multiplice, apărând astfel o formaţiune tumorală " . Simptomele limfomului non-Hodgkin

Ne puteți urmări și pe Google News

Simptomele limfomului non-Hodgkin sunt nespecifice, deci pot fi întâlnite şi în cadrul altor afecţiuni. Cele mai des întalnite sunt: 1. Mărirea ganglionilor Cel mai frecvent simptom al limfomului non-Hodgkin îl reprezinta creşterea în volum a ganglionilor sau nodulilor. Adesea, aceste umflături pot fi observate la nivelul gâtului, în zona claviculei, axilei sau în zona inghinală. Ele sunt cauzate de celulele sangvine albe care se acumulează în ganglioni. Acestia se pot mări şi în cazul în care suferim de o răceală sau de o infecţie. De aceea, este important să ţinem cont de faptul că doar mărirea ganglionilor nu înseamnă că suferim de limfom. Inflamaţia va dispărea atunci când raceala sau infecţia este vindecată. În cazul limfomului non-Hodgkin, ganglionii rămân dilataţi pentru mai mult timp. 2. Tusea, durerea toracică, dificultatea de a respira (dispneea), durerea abdominalăNumeroase simptome ale limfomului non-Hodgkin depind de localizarea tumorilor. De exemplu, durerea toracică şi respiraţia îngreunată pot apărea în cazul în care ganglionii din spatele sternului, sau a timusului (o glanda cu secreţie interna), se măresc şi comprimă organele din vecinătate. Astfel, mărirea ganglionilor din spatele sternului (ganglionii din mediastin) pot produce greutate în respiraţie, tuse seacă iritativă, dureri toracice, tulburări la înghiţit. Dacă ganglionii sunt localizaţi în abdomen, ei pot produce mărirea de volum a abdomenului, dureri abdominale difuze, tulburări de tranzit intestinal.

3. Starea generală de răuStarea generală de rău este des întâlnită la persoanele afectate de limfomul non-Hodgkin. Multe dintre simptomele nespecifice limfomului non-Hodgkin pot fi considerate semne generale de boală. Acestea includ: • Febră recurentă sau persistentă a cărei cauză nu poate fi explicată (temperatura corpului mai mare de 38°C) • Transpiraţii nocturne care ar putea determina umezirea pijamalei şi a lenjeriei de pat, fara un motiv evident (temeratură ridicată în încapere) • Scădere în greutate neintenţionată (definită ca o scădere ponderală mai mare de 10% din greutatea corporală în 6 luni) • Oboseală severă şi persistentă sau epuizare • Scăderea poftei de mâncare