27 iulie - Cea mai lungă eclipsă totală de Lună a secolului! 103 minute de beznă

27 iulie - Cea mai lungă eclipsă totală de Lună a secolului! 103 minute de beznă

Anul 2018 a fost fantastic pentru amatorii fenomenelor astrale, având parte de eclipse centrale de Lună. Adevărate spectacole de privit și în același timp rare. În noaptea de 27-28 iunie, Luna plină va fi acoperită în totalitate preț de 103 minute, aceasta fiind cea mai lungă din secolul XXI. Pe lângă imaginea spectaculoasă de pe cer, satelitul planetei noastre va arăta ca un cerc de foc, simbol despre care se spune că deschide porțile altor lumi și că aduce creaturi mistice la viață.

Astronomul Bruce McClure a spus că eclipsa va fi vizibilă pe întregul glob şi va conţine culorile specifice ale unei „Luni sângerii”. McClure estimează că eclipsa totală de Lună va cuprinde eclipse parţiale ce vor începe de la 2:24 p.m. EST (21:24, ora României) până la 6:29 p.m. EST (01:29, ora României). Mai mult, în noaptea „magică” au loc atât fenomentul de Lună Plină, cât şi apogeul lunar, când satelitul natural se va afla la cel mai îndepărtat punct de Pământ.

Totodată, se produce și opoziția lui Marte, adică momentul când planeta se află poziționată foarte bine pentru observații. Astfel, aceste trei fenomene ce au loc simultan provoacă o eclipsă lunară extinsă, iar Marte devine mai roșiatică și mai clară în detalii. Astfel, vom avea „două Luni de foc” pe cer. Cea mai lungă durată a unei eclipse poate fi de o oră şi 47 de minute. Durata eclipsei totale de Lună din 27 iulie 2018 va fi de o oră şi 43 de minute, deci cu doar 4 minute mai scurtă.

Ne puteți urmări și pe Google News

Eclipsa va fi vizibilă de pe tot teritoriul României, iar cei care vor să o admire într-un cadru organizat și cu ajutorul unor aparaturi performante pot vizita, începând cu ora 21.00, Observatorul Astronomic Amiral „Vasile Urseanu” din București. Acesta va fi deschis publicului până la 03 dimineața. Un fenomen asemănător, spun astrofizicienii, ar mai putea fi observat abia în 2091.

Noaptea cu două Luni de foc pe cer 

Legendele spun că vârcolacii și creaturile mistice bântuie pădurile de fiecare dată când „dispare Luna de pe cer”. În completarea poveștilor din străbuni, se spune că, atunci când vor apărea două Luni pe cer, creaturile vor rămâne pentru totdeauna printre oameni, chiar și după zorii zilei.

Femeile gravide, în pericol?

Un alt mit foarte bine înrădăcinat printre oameni este că femeile gravide trebuie să se ascundă în case atunci când e eclipsă de Soare sau de Lună. Bătrânii găseau explicații mistice, spunând că sufletele feților sunt trase înapoi pe lumea cealaltă. Evident, nu există nicio dovadă științifică menită să ateste că eclipsele influențează în mod real gravidele.

În India nu se gătește

Indienii mănâncă pe săturate înainte de apariția unei eclipse. Ei cred că orice mâncare gătită în timpul unui astfel de fenomen astral se transformă în otravă.

Italienii plantează flori

Fie seară, fie miezul nopții, italienii așteaptă eclipsa pregătiți cu unelte de grădinărit și răsaduri de flori. Ei cred că florile plantate pe perioada eclipselor vor fi mai mari, mai frumoase, mai colorate și mai longevive.

Efectul Medusa

În mitologia greacă, Medusa a fost descrisă ca fiind o femeie hidoasă, care avea șerpi în loc de păr. Totodată, aspectul ei monstruos era însoțit de o abilitate de a pietrifica pe oricine o privea. O legendă spune că și eclipsa are același efect, la nivel spiritual, asupra celor care o urmăresc. „Se spune că cine privește eclipsa cu ochiul liber iese din echilibrul Universului și atrage ghinion și neliniște asupra sa. E de preferat să urmăriți fenomentul în reflexia unei ape, după cum spune legenda”, explică cercetătorul A. Krupp, de la National Geographic.

Vikingii și legenda lupilor care fugăreau Soarele și Luna

„Vikingii au văzut o pereche de lupi celești alergând Soarele și Luna”, scriu cei de la revista National Geographic, într-un documentar despre poporul scandinav. Aceștia aveau convingerea că, de fiecare dată când lupii prindeau unul dintre corpurile astrale, apărea eclipsa.

NASA organizează evenimentul „Vrăjitorii de eclipsă”

Nancy Maryboy, președinte al Institutului de Educație Nativ din Washington și colaborator al NASA, organizează cu ocazia celei mai lungi eclipse a secolului un eveniment cu „vrăjitori” înarmați cu oale și linguri. Cercetătoarea a plecat de la tradițiile vechi în care mai multe popoare făceau zgomot metalic pentru a alunga spiritele rele care „voiau să fure strălucirea cerului”.