Zvâcnirile ultimei săptămâni de campanie. Megapower-ul procurorului Victor Ponta

Zvâcnirile ultimei săptămâni de campanie. Megapower-ul procurorului Victor Ponta

Ancheta finalizată în anul 2000 de actualul premier, pe atunci procuror la Parchetul General, este readusă în atenția publică. Artizanul afacerii Megapower a fost trimis în judecată de Victor Ponta, și a fost condamnat la zece ani. Cornel Moldovan a fost grațiat de Ion Iliescu.

Procurorul Victor Ponta (42 de ani), a început investigația în 1998 după ce SRI a descoperit în Portul Constanţa arhiva companiei Megapower. Totul începea însă în 1989, când cetățeanul american de origine română, Cristian Lazarovici, a înființat în statul California firma Megapower. În aprilie 1990, profesorul Robert Deutsch, consilier guvernamental, i-a cerut ministrului Victor Stănculescu invitarea lui Lazarovici în România, pentru o afacere. Între Întreprinderea pentru Întreținerea și Repararea Utilajelor de Calcul (IIRUC) și Megapower.

Cu ajutorul politic, IIRUC a finanțat o investiție în SUA de 11,7 milioane de dolari dintr-un credit bancar. Banii au fost transferați peste Ocean, prin cumpărarea de către statul român a 99,99 de acțiuni la Megapower. În final fondurile au fost cheltuite, iar la sfârșitul anului 1993, în conturile societății americane se mai aflau doar 27.000 de dolari. În 1994, firma a intrat în insolvență/faliment. După aproape doi ani de la găsirea containerului în Portul Constanța, Cornel Moldovan a fost trimis în judecată pe 11 septembrie 2000. El a fost acuzat de abuz în serviciu contra intereselor publice.

Victor Ponta a descoperit mai multe decizii manageriale proaste luate de Moldovan în derularea contractului:

Ne puteți urmări și pe Google News

 Banii trebuia folosiți pentru crearea unei societăți mixte, dar au fost folosiți pentru cumpărarea de acțiuni.

Funcțiile executive erau deținute de Lazarovici- președinte și Deutschvicepreședinte.

Partea română deținea trei din cinci locuri în Comitetul Director al firmei- celelalte două erau deținute de Lazarovici și Deutsch (hotărârile speciale se luau cu unanimitate, iar cele comune se luau cu minimum patru voturi - astfel, cei doi aveau drept de „veto”).

Au fost acceptate cheltuieli exagerate cu salarizarea: Lazarovici- 160.000 de dolari/an, Deutsch: 120.000 de dolari/an.

Prin rechizitoriu, Ponta a disjuns ancheta în cazurile lui Lazarovici și Deutsch și continuarea cercetărilor. Lazarovici, considerat unul dintre pionii afacerii, nu a putut fi identificat și audiat în România.

Singurul vinovat a fost grațiat de Ion Iliescu

  •  Prima pagină din rechizitoriul Megapower semnat de procurorul Victor Pont

În 2001, Moldovan a fost găsit vinovat la zece ani de închisoare, de Tribunalul București. Pe 26 septembrie 2003, președintele României, Ion Iliescu, l-a grațiat, din motive umanitare, pe Moldovan, de restul de pedeapsă pe care o mai avea de executat. La finalul anchetei, IIRUC s-a constituit parte civil în proces cu suma de 11,7 milioane de dolari la care s-a adăugat alți 40,3 milioane de dolari, care reprezentau profitul din planul de afaceri nerealizat. În total, deci, 52 de milioane de dolari. Banii nu au fost recuperați de statul român. Ponta a arătat în rechizitoriu că pierderea investiției IIRUC „au adus o perturbare deosebit de gravă activității”.

  • Fila 9 din rechizitoriul Megapower care are în total 17 pagini

Rechizitoriu: A acționat contrar intereselor IIRUC

Victor Ponta a arătat la finalul rechizitoriului lui Cornel Moldovan de ce acesta este vinovat.

● A dispus efectuarea de plăți din contul IIRUC în favoarea Megapower, înainte ca între cele două firme să existe relații stabilite juridic.

● A acceptat semnarea contractului de achiziționare de acțiuni de către IIRUC în condiții total dezavantajoase pentru partea română

● A acceptat desfășurarea activității Megapower în mod contrar „business plan”-ului aprobat de autoritățile române.

● Deși a cunoscut în mod constant neregulile săvârșite de persoanele din conducerea executivă a companiei, nu a luat nici o măsură pentru remedierea acestei situații, și nu a anunțat autoritățile competente.

● Prin toată activitatea sa, Cornel Moldovan a acționat contrar intereselor societății IIRUC al cărei director era, prejudiciind grav această firmă.