Zona iubită de turiștii români, o bombă cu ceas. Este mai periculoasă decât seismele
- Antonia Hendrik
- 21 august 2023, 21:31
Un grup de cercetători a descoperit trei vulcani submarini mari, cu lățimea de cel puțin şase kilometri, care se ridică la peste 150 de metri deasupra fundului mării. Zona se află între Mazara del Vallo și Sciacca, Sicilia.
Mai mult, a fost găsită epava unei nave de 100 de metri lungime și 17 lățime, situată la o adâncime de 110 metri pe Banco Senza Nome, la jumătatea distanței dintre insula vulcanică Linosa şi Sicilia.
Operațiunea a fost coordonată de Universitatea din Malta și Institutul Național de Oceanografie și Geofizică Experimentală (OGS) din Trieste. Unele probe de rocă din depozite de lavă au fost prelevate de la diverși vulcani submarini și vor fi analizate în următoarele luni, pentru a putea identifica vârsta și caracteristicile magmei.
Zona iubită de turiștii români, o bombă cu ceas. Descoperirea este mai periculoasă decât seismele
Încă trei vulcani submarini au fost descoperiţi în apropiere de coastele Siciliei, numărul total al vulcanilor cunoscuţi din canalul Siciliei, braţul de mare care separă insula italiană de nordul Africii, ajungând astfel la 15.
Am descoperit 6 vulcani în 2019, plus cei trei descoperiţi recent, la care se mai adaugă alţi cinci sau şase deja cunoscuţi, numărul ridicându-se la 15 vulcani submarini, a declarat Emanuele Lodolo, expert în fizica Pământului de la Institutul Naţional de Oceanografie şi Geofizică Experimentală (OGS).
Cei trei vulcani descoperiţi sunt situaţi la adâncimi ce variază între 100 şi 400 de metri. Cel mai apropiat se află la aproximativ 7 kilometri distanţă de coasta de sud-est a Siciliei, a mai precizat Lodolo.
Sursa foto: news.italy24.
Omul de știință: „Fundul mării este încă atât de necunoscut”
Deocamdată nu se ştie dacă aceşti trei vulcani reprezintă un potenţial pericol pentru populaţie.
Este ca şi în cazul seismelor - nu suntem în măsură să formulăm previziuni. Nu putem afirma că nu vor fi erupţii. Important este să-i supraveghem constant, a susţinut Emanuele Lodolo.
OGS a anunţat într-un comunicat că a fost descoperită şi o epavă în cadrul expediţiei de cercetări oceanografice desfăşurată între 16 iulie şi 5 august a.c. de către o echipă de oameni de ştiinţă la bordul vasului german Meteor. Epava, neidentificată încă, este a unui vas de 100 de metri lungime şi 17 metri lăţime. Se află la adâncimea de 110 metri, la jumătatea drumului dintre minuscula insulă vulcanică Linosa şi Sicilia.
În cursul misiunii, cercetătorii au prelevat şi mostre de rocă de la mai mulţi vulcani submarini. Aceste informaţii sunt importante pentru a reconstrui istoria geologică a acestei regiuni mediteraneene, informează news.italy24.