Ziua Z în educație! În ce condiții începe anul școlar? Totul depinde de DSP
- Mihaela Dan
- 7 septembrie 2020, 09:18
Luni, Direcțiile de Sănătate Publică din toată țara trebuie să comunice către inspectoratele școlare rata incidenței cumulate de transmitere a COVID-19, pentru fiecare localitate.
În funcție de statisticile communicate de către DSP se vor stabili scenariile după care se vor redeschide școlile: verde, galben sau roșu.
Criteriul epidemiologic pe baza căruia instituțiile de învățământ stabilesc unul dintre cele 3 scenarii este rata incidenței cumulate, respectiv numărul total de cazuri noi din ultimele 14 zile raportat la 1.000 de locuitori, potrivit unui ordin al Ministerului Sănătății.
„Din câte știu, la nivelul municipiului București, (rata) o să fie la nivel de 1”, a spus duminică seara, la Digi24, secretarul de stat în Ministerul Sănătății Andrei Baciu.
În scenariul verde, anul școlar se va deschide în condiții normale, respecându-se toate măsurile de distanțare socială. Scenariul galben presupune desfășurarea cursurilor în regim hibrid: față în față și online, iar în scenariul roșu cursurile se vor ține strict în format on-line.
Deciziile DSP vor fi la baza înscrierii fiecărei școli într-unul din cele 3 scenarii. Ulterior,
Potrivit ordinului comun al Ministerului Educașiei și Ministerului Sănătății,
1.În cazul în care rata incidenței cumulate este sub 1/1.000 locuitori – fiecare institție de învățământ va putea opta între scenariile 1 sau 2, în funcție de resursele pe care le are la dispoziție
2.Dacă rata incidenţei cumulate este între 1-3/1.000 locuitori - se va aplica scenariul 2 pentru toate unităţile de învăţământ din localitate.
3.În cazul în care rata incidenței cumulate depășeste 3/1.000 locuitori, DSP judeţene şi a municipiului Bucureşti vor prezenta CJSU/CMBSU o analiză a situaţiei epidemiologice din localitate. Dacă există transmitere comunitară în localitate, ori focare în instituțiile de învățământ, CJSU/CMBSU poate decide, prin emiterea unei hotărâri, suspendarea temporară a activităţilor didactice care necesită o interacțiune direct. Astfel, se ajunge în scenariul numărul 3, iar cursurile se vor desfășura strict online. În absenţa unei astfel de decizii, unităţile de învăţământ din localitatea respectivă vor funcţiona în scenariul 2.
„Se vor găsi până la urmă soluții în interiorul școlilor, însă ce este important este și ce facem și până ajungem la școală, și după școală. Regulile care vor fi aplicate vor crea condiții de protecție maximale pentru fiecare spațiu în parte. Însă este important și ceea ce se întâmplă atunci când ieșim de la școală, păstrarea tuturor regulilor pe care deja le cunoaștem”, a subliniat secretarul de stat Andrei Baciu.