Evenimentul Zilei > Politica > Ziua Unirii. Klaus Iohannis, la Iași: ”Avem nevoie de alegeri anticipate. Avem nevoie de Autostrada Unirii””
Ziua Unirii. Klaus Iohannis, la Iași: ”Avem nevoie de alegeri anticipate. Avem nevoie de Autostrada Unirii””

Ziua Unirii. Klaus Iohannis, la Iași: ”Avem nevoie de alegeri anticipate. Avem nevoie de Autostrada Unirii””

Preşedintele Klaus Iohannis, premierul Ludovic Orban, ministrul Apărării Naţionale, Nicolae Ciucă, ambasadori, parlamentari, reprezentanţi ai administraţiei locale partcicipă, la Iași, la manifestările organizate cu ocazia Unirii Principatelor Române.

Președintele este însoțit de soția sa, Carmen Iohannis.

„Sărbătorim 161 de ani de la Unirea Moldovei cu Țara Românească. Mi-am dorit ca prima mea întâlnire cu românii din acest al doilea mandat să aibă loc aici, la Iași, unul dintre centrele simbolice ale modernității, spiritualității și românității noastre. Vă mărturisesc că sunt emoționat de fiecare dată când revin în frumoasa noastră capitală istorică și vă mulțumesc pentru primire.

Acum mai bine de un secol și jumătate, la Iași și la București, printr-un act de mare abilitate politică, înfăptuit de înaintașii noștri, au fost puse bazele statutului român, modern. Pentru noi, românii, nimic nu s-a câștigat ușor și simplu în trecutul nostru. Așa a fost și în 1859, când situația politică a Principatelor Române era extrem de complicată. Tensiunile, disensiunile politice și sociale, obstacolele interne și externe nu lipseau nici atunci, însă, în ciuda tuturor provocărilor, solidaritatea și dorința românilor de a se uni au reprezentat o forță incredibilă. Nevoia românilor de a fi împreună, transformată mai apoi într-un ideal național a făcut posibilă prima Unire, piatra de temelie a României moderne și europene de astăzi”, și-a început Iohannis discursul.

”Nimic nu s-a câștigat ușor. Ca și înaintașii noștri, politicenii de azi trebuie să-și asume rolul de reformatori, să-și iubească țara cu adevărat, să facă o Românie normală. Avem nevoie de alegeri anticipate, pentru că PSD vrea să blocheze, din Parlament, toate reformele”, a mai spus Iohannis, în timp ce mulțimea striga ”Vrem autostradă”.

”Avem nevoie de Autostrada Unirii”, și-a încheiat președintele discursul.