Ziua Profesorului - 5 octombrie. Marea luptă împotriva analfabetismului
- Florian Olteanu
- 5 octombrie 2024, 11:32
Ziua Profesorului - 5 octombrie. Profesorii sunt formatori de conștiințe dar și de viitori profesioniști. Decizia a fost reglementată de UNESCO în anul 1994.
Ziua Profesorului
Data de 5 octombrie a fost aleasă de UNESCO în anul 1994, ca urmare a conștientizării luptei contra analfabetismului. Pentru România, data de 5 octombrie are și o specificitate aparte. Un ctitor al educației românești moderne a fost boierul Dinicu Golescu (7 februarie 1777 - 5 octombrie 1830). El se înscrie pe acest drum alături de Petrache Poenaru sau Gheorghe Lazăr.
Ion Heliade Rădulescu, un apropiat colaborator al lui Dinicu Golescu a rostit la funeraliile sale cuvintele: „Numele tău va fi drag învățăturii și celor ce se adapă din dânsa”.
Profesorii au luptat atât la catedră dar și pe linia frontului în Războiul de Independență dar și în cele două Războaie Mondiale. Ziua Profesorului se sărbătorește distinct de Ziua Învățătorului care este celebrată pe 5 iunie, anual, în memoria pedagogului Gheorghe Lazăr, care s-a născut pe 5 iunie 1779, la Avrig.
Ziua Profesorului. Cum vedea Dinicu Golescu educația?
De Ziua Profesorului voi evoca unele cuvinte scrise de către Dinicu Golescu:
„Cum puteam, ochi având să nu văd, văzând să nu iau aminte, luând aminte să nu asemăn, asemănând, să nu judec binele și să nu poftesc a-l face arătat compatrioților mei?
Așijderea și pentru fete care pe lângă învățătura cărții vor asculta și învățătură de câte lucruri cuviincioase de a ști o muiare”.La un an de la moartea sa, Regulamentele Organice introduceau clar reglementarea învățământului. Tototadă, alături de Eforia Spitalelor, apare și Eforia Școalelor. Este predecesoarea actualului Inpsectorat Școlar General.
Marele istoric Nicolae Bălcescu a fost numit „iuncăr” adică primul grad ofițeresc în reînființata Armată Română pentrru a preda soldaților cunoștințe de limba română, aritmetică. El singur, în răstimpurile dintre instrucție, chiar pe câmpul de exerciții îi învăța istorie națională și geografie.
Proclamația de la Islaz din 1848 prevedea distinct chestiunea educației naționale: „Instrucție egală și întreagă pentru tot românul de amândouă sexele”. Așadar, de Ziua Profesorului este bine să rememorăm aceste momente istorice.
Un drum de acum două secole
Ziua Profesorului prilejuiește rememorarea faptului că acum două secole, începea călătoria boierului Dinicu Golescu în Occident. Pas cu pas, localitate cu localitate, intelectualul a sesizat diferențele dintre Occident și Țara Românească. Școlile model precum cea de la Golești, primele manuale cu pilde din Antichitate au fost create chiar de Dinicu Golescu.
Sursa foto: Arhivă