Discuții intense între puterile lumii. Rusia și SUA ne-au creionat viitorul. Lumea va arăta altfel

epa09214041 A handout photo made available by the press service of the Russian Foreign Affairs Ministry shows Russian Foreign Minister Sergei Lavrov (R) and US Secretary of State Antony Blinken (L) during their meeting on the sidelines of the Arctic Council ministerial meeting in Reykjavik, Iceland, 19 May 2021. EPA/RUSSIAN FOREIGN AFFAIRS MINISTRY / HANDOUT MANDATORY CREDIT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES

LA LIBRE BELGIQUE (Belgia), 20 mai 2021 - Miniștrii de Externe american și rus au asigurat, miercuri, în Islanda, pentru prima lor întâlnire de la alegerea lui Joe Biden, că vor fi gata să coopereze, schimbând în același timp avertismente puternice ca imagine a prăpastiei care separă cele două ţări rivale.

În ciuda numeroaselor "divergenţe", "viziunea noastră este că, dacă liderii din Rusia și Statele Unite pot lucra în cooperare" în fața provocărilor comune, "lumea va fi un loc mai sigur", a spus Antony Blinken în cadrul unei întâlniri bilaterale cu Serghei Lavrov la Reykjavik.

Unul dintre obiectivele întrevederii este confirmarea organizării viitoare a unui summit între președintele american și omologul său rus Vladimir Putin.

"Dar dacă Rusia se va comporta agresiv împotriva noastră, a partenerilor noștri sau a aliaților noștri, vom răspunde", a avertizat el, solicitând o relație "stabilă și previzibilă".

"Suntem gata să discutăm toate chestiunile, fără excepție, cu condiția ca discuția să fie onestă (...) și să se bazeze pe respect reciproc", a răspuns șeful diplomației ruse, Serghei Lavrov.

Ce au făcut Lavrov și Blinken în spatele ușilor închise

În fața presei, înainte de întâlnirea faţă în faţă cu uşile închise, schimbul a rămas politicos - departe de marea confruntare care îl opusese pe Antony Blinken omologului său chinez la prima lor întâlnire din martie, în Alaska.

Declarațiile care au precedat întrevederea nu sugerează "detensionarea" pe care Washingtonul și Moscova afirmă că o doresc într-un moment în care relațiile lor sunt la cel mai scăzut nivel de la sfârșitul Războiului Rece.

În timp ce Antony Blinken pare să vrea să facă din Arctica o nouă problemă geopolitică în centrul reuniunii regionale care îi reunește miercuri și joi în capitala islandeză, un laborator pentru o anumită cooperare care vizează provocări comune, precum lupta împotriva încălzirii globale, Serghei Lavrov ridicase tensiunea cu remarci tunătoare.

"A fost clar pentru toată lumea de multă vreme că acestea sunt pământurile noastre, teritoriul nostru", a spus el, luni, despre Marele Nord, apărând un fel de incintă rusească și denunțând în special veleităţile "ofensive" ale Occidentului prin intermediul NATO și al Norvegiei.

"Activitatea militară" a Rusiei în Arctica este "perfect legală și legitimă", a pledat el.

Care este cel mai disputat teritoriu în momentul de față

Avertismentul rusesc a provocat inevitabil un răspuns din partea lui Antony Blinken, care, marți, a solicitat "evitarea" unor astfel de "declarații", dar și "o militarizare" a Arcticii, un teritoriu vast cu condiții extreme, bogat în resurse naturale, în jurul Polului Nord.

Dar, înainte de întâlnirea din Islanda, pe marginea Consiliului Arcticii, care s-a deschis tot miercuri seară și reunește cele opt țări riverane din regiune (Statele Unite, Rusia, Islanda, Canada, Danemarca, Finlanda, Suedia, Norvegia ), Washingtonul a făcut, de asemenea, un gest susceptibil de a atenua tensiunile.

După ce săptămâni întregi a lăsat să planeze amenințarea unor măsuri punitive împotriva controversatului gazoduct Nord Stream 2 dintre Rusia și Germania, administrația Biden a decis, în cele din urmă, să nu sancționeze principala companie implicată în proiect, Nord Stream AG, și pe directorul său general.

Sancțiunile vor viza entități minore, dar președintele american vrea să evite să se supere cu aliatul german - și să facă indirect o favoare Moscovei, denunțat la unison de oponenții săi republicani, dar și de câțiva tenori ai taberei sale democrate.

Concret, această decizie echivalează cu lăsarea unui câmp deschis pentru realizarea acestei conducte de gaz pe care Statele Unite nu o doresc încă.

"Este mai bine decât să citim anunțuri despre noi sancțiuni, cu siguranță ar fi pozitiv", a reacționat Kremlinul înainte de confirmarea oficială din partea americană.

De la sosirea sa la Casa Albă în ianuarie, președintele Biden a arătat o mare fermitate față de Rusia lui Vladimir Putin, mergând până la a-l descrie drept "ucigaş" pe liderul rus - pentru a marca mai bine ruptura cu predecesorul său Donald Trump, acuzat de toleranţă faţă de stăpânul Kremlinului.

Moscova și Washingtonul au schimbat acuzații vehemente și sancțiuni dure de la începutul mandatului democratului.

Dar, de atunci, cele două capitale pretind că doresc o formă de calmare.

Pentru a realiza acest lucru, Joe Biden și Vladimir Putin par să fie de acord să organizeze primul lor summit într-o țară europeană, poate în iunie, după reuniunile liderilor G7 și NATO care vor afişa un front comun anti-Moscova.

"Credem că acest summit va avea loc în următoarele săptămâni", a confirmat, marți, șeful diplomației americane.

"Deocamdată, nu există un acord asupra timpului sau locului. Înainte de a ne pune de acord asupra acestor puncte, trebuie să analizăm poziția Statelor Unite cu privire la ordinea de zi", a nuanţat, miercuri, viceministrul rus de Externe, Serghei Riabkov.

 

Traducerea: Rodezia Costea