Peste câteva ore vom „celebra” „Ziua Păcălelilor”. 1 aprilie este o zi în care majoritatea dintre noi construim fel de fel de scenarii pentru a ne păcăli rudele, apropiații sau colegii de muncă. Șansele de reușită depind de inventivitatea fiecăruia dintre noi.
Ziua Păcălelilor, origini controversate
Pentru curioșii care vor să afle cum a pornit „tradiția” farselor de Ziua Păcălelilor, ei bine, sunt mai multe ipoteze. Se spune că „sărbătoarea” a pornit din Franța secolului XVI. În anul 1564 francezii se ghidau după calendarul iulian, dar odată înlocuit cu cel gregorian, oamenii care au uitat să schimbe data au fost ridiculizați și etichetați nebuni. Astfel a apărut „Ziua nebunilor”, care, de-a lungul timpului s-a transformat în „Ziua Păcălelilor”. iu
Istoricii au asociat Ziua Păcălelilor și cu festivalurile de primăvară. Este vorba de sărbătoarea medievală a Nebunilor. O sărbătoare care datează din timpul Romei Antice, când, la finalul lunii martie, un „Lord” al „Stăpânirii greșite” a fost ales pentru a parodia tradițiile creștine. Oamenii îmbrăcau tot felul de costumații și își păcăleau vecinii.
Prima referință istorică
Prima referință istorică certă datează din secolului XVI, provine de la un poem satiric care aparține lui Eduard de Dene. Un nobil își trimitea argatul după comisioane, fără rost. La fiecare final de strofă, slujitorul se îngrijorează că, de fapt, stăpânul i-ar fi făcut o farsă.
Un an secol mai târziu „Ziua Păcălelilor” a fost adoptată și de poporul britanic. În Canda și Marea Britanie farsele de fac la amiază. Se spune că cine mai face farse după acest moment al zilei va avea parte de ghinion. În Franța, Benelulx și Italia și în general în zonele unde se vorbește cu precădere limba franceză, sărbătoarea este cunoscută ca '„Poisson d'Avril''.
Ziua Păcălelilor sărbătorită în zilele noastre
Tradiția păcălelilor a trecut porba timpului și este „sărbătorită” și în zilele noastre. Posturile de TV, stațiile radio lansează uneori informații controversate pentru a-și păcăli audiența. De exmplu, în 1957 televiziunea de stat britanică a precizat că fermierii elvețieni au înregistrat o recoltă uriașă la „spaghete”. Pentru a da credibilitate materialului, BBC a prezentat imagini cu oameni care „culeg” tăiței din copaci, potrivit reuters.com.