Ziua Mondială de Luptă împotriva Alzheimer. Se fac progrese în diagnosticare și tratament pentru afecțiune

Ziua Mondială de Luptă împotriva Alzheimer. Se fac progrese în diagnosticare și tratament pentru afecțiune Sursa foto: Spitalul Militar Central/ Boala Alzheimer

Pe data de 21 septembrie este Ziua Mondială de Luptă împotriva Bolii Alzheimer. La nivel mondial, demența afectează 44 de milioane de pacienți. De asemenea, conform datelor Organizației Mondiale a Sănătății, Alzheimer este a șaptea cauză de deces la nivel mondial. 

Procesul neurodegenerativ este afectat de diverși factori de mediu, stil de viață și asocierea altor boli.

Dr. Liviu Cozma, Clinica Neuroaxis

Sursa foto: Arhiva companiei/ Dr. Liviu Cozma, Clinica Neuroaxis

Depistarea timpurie a bolii Alzheimer

„Un impact major îl au în special factorii de risc vascular, printre care se numără hipertensiunea arterială, diabetul zaharat, hipercolesterolemia, obezitatea și fumatul, afecțiuni care pot fi tratate eficient. Există și un procent mic de persoane au o predispoziție genetică netă pentru dezvoltarea unei demențe, având un istoric familial relevant. De asemenea, factori precum izolarea socială și lipsa activității fizice pot contribui la apariția și progresia demenței”, a transmis Liviu Cozma, medic neurolog. 

Este și o veste bună cu privire la această boală. S-au înregistrat progrese în ceea ce privește diagnosticarea precoce a Alzheimerului. Acest lucru se întâmplă prin intermediul unei metode minim invazive, analizele de sânge specifice.

„Această abordare este în curs de dezvoltare. Are potențialul de a schimba fundamental modul în care diagnosticăm boala Alzheimer. În prezent, diagnosticul precoce se poate face doar prin metode invazive, precum puncția lombară, sau costisitoare și greu accesibile, precum imagistică PET de înaltă performanță cu trasori care nu sunt disponibili în România. În viitor, o simplă analiză de sânge ar putea oferi aceleași informații valoroase. Ar permite medicilor să identifice boala în stadii incipiente”, a declarat medicul Liviu Cozma. 

Tratamentul pentru afecțiune

Există progrese și în ceea ce privește tratamentul pentru boală. În ultimii trei ani, pe piață au fost lansate medicamente ce încetinesc evoluția afecțiunii. Totuși, acestea nu sunt disponibile și în Europa. Doar în SUA, au fost aprobate lecanemab și donanemab de Agenția Americană pentru Administrarea Alimentelor și Medicamentelor. Pastilele sunt eficiente pentru reducerea acumulării de plăci amiloide în creier. 

„Aceste medicamente nu sunt încă aprobate în Europa, însă, în anumite cazuri aflate în stadii incipiente și moderate, au înregistrat rezultate pozitive în ceea ce privește încetinirea progresiei bolii. Totuși, noile medicamente sunt încă subiectul unor controverse, eficacitatea lor fiind limitată, pentru moment, doar la unele grupuri de pacienți. De asemenea, acestea asociază rareori reacții adverse severe, care impun precauție suplimentară în selecția persoanelor potrivite să primească aceste terapii”, a spus medicul de la Clinica Neuroaxis.

Conform acestuia, „un diagnostic timpuriu și accesibil în contextul noilor terapii care pot încetini evoluția bolii ar putea transforma radical modul în care abordăm această afecțiune ”.

 

Ne puteți urmări și pe Google News