Evenimentul Zilei > Social > Ziua Limbii Române, sărbătorită la românii de peste hotare
Ziua Limbii Române, sărbătorită la românii de peste hotare

Ziua Limbii Române, sărbătorită la românii de peste hotare

Două concerte susținute de maestrul Gheorghe Zamfir la Cahul (Republica Moldova) și Ismail (Ucraina), un Forum Cultural al Profesorilor de Limba Română din Regiunea Odesa, precum şi alte concerte din Serbia şi Ungaria continuă, la sfârșitul lunii august, seria evenimentelor dedicate Zilei Limbii Române în comunităţile româneşti din vecinătatea României.

Pe 29 august 2015, maestrul Gheorghe Zamfir, acompaniat de taraful său, va concerta în Piața Horelor din Cahul, iar pe 30 august va urca pe scena Palatului de Cultură „Taras Șevcenko“ din Ismail. Ambele evenimente vor începe de la ora 19.00. În deschiderea celor două concerte va cânta Stela Botez, cunoscută interpretă de muzică populară din regiune. Intrarea la concerte este liberă.
În aceeași perioadă, la Ismail, va avea loc Forumul Cultural al Profesorilor de Limba Română din Regiunea Odesa, care va reuni peste 50 de profesori care predau în limba română în Sudul Basarabiei (Ucraina). Programul cuprinde conferinţe/dezbateri privind situaţia învăţământului în limba română din Ucraina, didactica predării, instrumente de pedagogie, precum şi necesitatea unificării celor două programe de învăţământ existente – pentru instituţiile cu predare în română şi pentru cele cu predare  în limba „moldovenească“ din Ucraina – prin trecerea la programa pentru instituţiile şcolare cu predare în limba română. La Forum vor participa personalităţi marcante ale vieții culturale și universitare din România şi Republica Moldova, scriitori, lideri de asociații românești din Ucraina, Republica Moldova și România.

Ziua Limbii Române sărbătorită la românii din Serbia (Voivodina) și Ungaria

Vineri, 28 august 2015, la Sân Mihai (Locve, Serbia) și sâmbătă, 29 august 2015, la Micherechi (Méhkerék, Ungaria), vor avea loc concerte susținute de Dinu Iancu Sălăjanu și taraful său. Concertele au loc la Casele de Cultură din cele două localităţi, de la ora 20.00. În deschiderea concertului din Serbia, ansamblul popular „Sadoveanu“ din Sân Mihai va prezenta o serie de cântece și dansuri populare românești specifice comunității românești din Voivodina. Intrarea la evenimente este liberă.

Evenimentele sunt menite să marcheze Ziua Limbii Române, sărbătorită, din 2013, pe 31 august, informează Institutul Cultural Român, instituţie care a organizat acţiunile.

 

Publicat in categoriile: Social
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: